Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

To χρονικό κατάρευσης της Solyndra- Η εξέλιψη της χρεωκοπίας

Παει και η Solyndra
Η Solyndra είχε αναπτύξει μια πρωτοπόρο τεχνολογία με τους κυλίνδρους για τα φωτοβολταικά που απορροφά την ενέργεια του ήλιου από την στέγη. Σύμφωνα με το ΜΙΤ περιοδικό αναγνωρίστηκε ώς μια από τις 50 πιο πρωτοπόρες εταιρίες στον κόσμο το 2010.

Ιδρύθηκε το 2005,
και έφτιαχνε τα προϊόντα της εξολοκλήρου στην Αμερική, με 1100 υπαλλήλους και γραφεία στην Αμερική, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία κτλ. Για να καταλάβουμε λίγο το μέγεθος της εταιρίας, μέσα στο 2010 έκανε πωλήσεις 60MW και συνολικά στη διάρκεια ζωής της ήταν κοντά στα 100MW.

Προκείμένου να καλύψει την ζήτηση και να εχει μαζική παραγωγή με ένα καινούργιο εργοστάσιο, πήρε δάνειο 535$ εκατομμυρίων από την Αμερικάνικη κυβέρνηση. Στόχος της ανερχόμενης εταιρίας ήταν ηγηθεί στην αγορά των φωτοβολταικών και της πράσινης ενέργειας.

H solyndra ήλπιζε οτι το με το καινούργιο εργοστάσιο θα μείωνε τα κόστη παραγωγής κατα 60 εκ $ και επομένως θα μπορούσε να μειώσει και  τις τιμές των ηλιακών πανελ για να είναι πιό ανταγωνιστική. Το Νοέμβριο του 2010, έκλεισε το πρώτο εργοστάσιο, και απέλυσε 40 εργάτες και δεν ανανέωσε τα συμβόλαια 134 εργατών. Λόγω της ειδικής τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε δεν ήταν δυνατόν να επιτύχει εύκολα οικονομίες κλίμακος, αφού έπρεπε να σχεδιάσει το δικό της εργοστάσιο εξαρχής (σε διαφορετική περίπτωση θα αγόραζε έτοιμο ένα) με νέες παραγωγικές διαδικασίες. Επιπλέον, ενώ τα παραδοσιακά ηλιακά πανελ φτιάχνονται από σιλικόνη που υπάρχει ευρέως στην αγορά, εκείνη έπρεπε να βρεί υλικά πιό δυσεύρετα όπως χαλκός, ίνδιο, γάλλιο και σελήνιο.
Χρειάστηκε επιπλέον λεφτά στην πορεία και βρήκε μέσα από ιδιωτική χρηματοδότηση 1 δισ$! Η τόσο μεγάλη χρηματοδότηση την κατατάσει σε μια από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες εταιρίες στο Silicon Valley.
Αυτά τα χρήματα όμως δεν ήταν αρκετά. Παρ'όλες τις προσπάθειες δεν μπόρεσε να μειώσει τα κόστη της αρκετά. Για το λογο αυτό στοχεύει να κυρύξει πτώχευση ,σύμφωνα με το αρθρο 11. Ήδη έχει αναστείλει την παραγωγή της.

Είναι μία μορφή χρεωκοπίας που τις επιτρέπει την αναδιοργάνωση της. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να πουλήσει την τεχνολογία της και το εργοστάσιο της.

Ποιοί είναι οι χαμένοι?
- οι ήδη πελάτες της: τί γινεται με τις εγγυήσεις? τι γίνεται άν χαλασει κάποιο πάνελ? η καινούργια εταιρία (άν υπάρξει) θα το αναλάβει

- οι εν δυνάμει πελάτες της solyndra που εχουν ήδη βάλει παραγγελία: εχουν πληρώσει και περιμένουν την εγκατάσταση...θα τα βάλουν, θα παρουν τα χρήματα τους πίσω?

- οι συνεργαζόμενες εταιρίες που είχαν επενδύσει στην προώθηση της εταιρίας

- και πέραν αυτού του κόστους, τις τρέχουσες παραγγελίες και προκαταβολές που έχουν ήδη βάλει? χανουν τα χρήματα τους?

- οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι που ψάχνουν ακόμα τα εκατομμύρια που επενδύθηκαν, με όραμα τη δημιουργία μια πράσινης πρωτοπόρας εταιρίας.

- η αγορά των φωτοβολταικών όσον αφορά την τεχνολογική εξέλιξη του προϊόντος

Τι σημαίνει η κατάρευση της για την αγορά των φωτοβολταικών και τις τιμές είναι άλλη ιστορία. Ποιές άλλες εταιρίες παλεύουν για επιβίωση επίσης.

ΠΗΓΗ GIGAOM.COM

1 σχόλιο:

  1. Νεοτερα για solyndra στην κατω αναρτηση http://fotoboltaika.blogspot.com/2011/09/solyndra.html#links σε ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ SOLYNDRA - ΝΕΟΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ