Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

4001/2011 Νεότερα για την απελευθερωση της αγοράς ενέργειας

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τον νόμο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, τα θέματα που συζητήθηκαν και η πρόοδος που αντίστοιχα έχει επιτευχθεί, έχουν ως εξής:

Ενέργεια
Ψήφιση και εφαρμογή του νόμου 4001/2011 για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με τον οποίο η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ενσωματώνει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το 3ο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ και με τον οποίο εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα για το τρίμηνο που αυτή την περίοδο εξετάζεται από τους ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, όπως:
- Διαχωρισμός των συστημάτων μεταφοράς και διανομής από την ΔΕΗ
- Ενδυνάμωση του ρόλου και ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
- Ίδρυση φορέα έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων
Σχέδιο για το άνοιγμα της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη σε τρίτους, για το οποίο το Υπουργείο βρίσκεται σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία θα ολοκληρωθεί ως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για την πολιτική μας στο χώρο της ενέργειας, ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τριών οργανισμών, ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, για το σχέδιο «Ήλιος» για την ανάπτυξη υποδομών αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας που στοχεύει στην προσέλκυση και κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 20 δισ. ευρώ και τη δημιουργία έως 60.000 νέων θέσεων εργασίας.
Περιβαλλοντική αδειοδότηση και αυθαίρετα
Ψήφιση και εφαρμογή του σχεδίου νόμου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Βουλή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την ρύθμιση των αυθαιρέτων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη 6/9/2011 από την Βουλή ενώ η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την δραστική απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης θα ξεκινήσει ένα μήνα μετά την δημοσίευση του νόμου με την δημοσιοποίηση της κατηγοριοποίησης των έργων και των δραστηριοτήτων στις διαφορετικές κατηγορίες αδειοδότησης που προβλέπει ο νόμος.
Στον ίδιο νόμο εντάσσεται και η ρύθμιση για τα αυθαίρετα από την οποίο προβλέπεται η είσπραξη εσόδων ύψους 600 εκ. ευρώ για το 2011.
Προώθηση επενδύσεων
Επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΠΠΕΡΑΑ όπου σήμερα βρίσκεται περίπου στο 9% και ο στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί είναι περίπου 22% ως το τέλος του έτους.
Επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των φακέλων για περιβαλλοντική αδειοδότηση που βρίσκονται στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν ήδη να ξεμπλοκάρει επενδυτικά έργα.
Στον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Οικονομικών είναι η άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και της ΛΑΡΚΟ εντός του 2011, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ το 2012.
Κτηματολόγιο
Έχουν ήδη προκηρυχθεί 2 εκ. δικαιώματα και ως το τέλος του έτους θα έχει εκπληρωθεί ο στόχος για την προκήρυξη 4 εκ. δικαιωμάτων.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ ενημέρωσε επίσης για το σχεδιασμό για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης με πιθανή εισόδο και ιδιωτών επενδυτών και την πρόοδο στην κατάρτιση των χωροταξικών σχεδίων και των δασικών χαρτών.

ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ