Εντυπωσιακές είναι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά των φωτοβολταϊκών σε επίπεδο κόστους εξοπλισμού, αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα για το επενδυτικό κόστος. Την εικόνα αυτή μεταφέρουν στο EnergyPress πηγές της αγοράς φωτοβολταϊκών που έχουν πλήρη γνώση και εικόνα των εξελίξεων στο επίπεδο του κόστους του εξοπλισμού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά διεθνώς.
Ιδιαίτερα για μεγάλα πάρκα το συνολικό κόστος της επένδυσης έχει πέσει κάτω από τα 2 εκατ. ευρώ ανά μεγαβάτ. Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή ήταν η μείωση του κόστους για τα πάνελς, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις – πάλι για μεγάλα πάρκα – μπορούν να φτάσουν σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή κάτω του 1 ευρώ ανά βατ. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι τιμές αυτές αφορούν συγκεκριμένα πανέλα και για μαζική παραγγελία μεγάλου πάρκου. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος των φωτοβολταϊκών εμφανίζεται μειωμένο έως και 55% σε σύγκριση με το τι ίσχυε όταν καθορίστηκαν οι τιμές για την αποπληρωμή της φωτοβολταϊκής ενέργειας. Ο νόμος βεβαίως καθόριζε μείωση της επιδότησης κατά 5% ανά εξάμηνο και ήδη έχουν εφαρμοστεί τρείς μειώσεις, ενώ έπεται και τέταρτη στο τέλος του έτους. Ωστόσο οι αναπροσαρμογές αυτές υπολείπονται της πραγματικής μείωσης του κόστους.
Αλλαγές στο σύστημα
Το πόσο έχει μειωθεί κατά μέσο όρο το κόστος των φωτοβολταϊκών είναι ένα ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου που ξεκινά για το θέμα ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει ζητήσει από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ εισηγήσεις και προβολές σε σχέση με την κατάσταση του διαχειριστή, το ύψος του τέλους ΑΠΕ και το ύψος των εγγυημένων τιμών. «Είναι προφανές ότι όλες οι επενδύσεις που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, που έχουν ήδη πάρει εγγυημένες τιμές, θα προχωρήσουν ως έχει» έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός που θέτει ως στόχο να φτάσει σταδιακή η αγορά σε ωρίμανση και ταυτόχρονα επιδιώκει να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί στην αγορά.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης
Σε αυτό το διάλογο, η κυβέρνηση καλείται να συνυπολογίσει και μια άλλη παράμετρο, που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην αγορά και αυτή δεν είναι άλλη από το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης.
Όλοι παραδέχονται, ακόμη και η κυβέρνηση, ότι υπάρχει οξύτατο πρόβλημα για την εξεύρεση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεόνασμα αδειών που λιμνάζουν. Μάλιστα η ανάπτυξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών θεωρείται ότι είναι δυσανάλογη σε σχέση με τα ισχυρά κίνητρα που υπάρχουν. Και η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο πρόβλημα που υπάρχει στο σκέλος της χρηματοδότησης. Ακόμη και αυτοί που καταφέρνουν να δανειστούν, το κάνουν με υψηλό κόστος. Συγκεκριμένα το κόστος του δανεισμού φτάνει έως και το 10%, περιορίζοντας δραστικά ή ακόμη και εξανεμίζοντας το όφελος που υπάρχει από τη μείωση του κόστους στον εξοπλισμό, απαντούν χαρακτηριστικά, άνθρωποι της αγοράς φωτοβολταϊκών.
Επενδυτική αβεβαιότητα
Και βέβαια εκτός από το κόστος της χρηματοδότησης, υπάρχει και η επενδυτική αβεβαιότητα που συνοδεύει τις ελληνικές φωτοβολταϊκές επενδύσεις. Μια επένδυση στην Ελλάδα για να υλοποιηθεί χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – παρά τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου – για να υλοποιηθεί συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό συνεπάγεται επενδυτικό κόστος και επενδυτική αβεβαιότητα, που επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε πιθανή συζήτηση για αναθεώρηση των ταριφών, λέει η αγορά.
Ανάπτυξη
Τέλος, η αγορά επικαλείται ένα ακόμη σοβαρό επιχείρημα: τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για μείωση των τιμών, όταν η αγορά αναπτύσσεται, έστω και εάν τα κίνητρα είναι πολύ ελκυστικά; Μήπως κινδυνεύει η ελληνική αγορά προτού φτάσει τα μεγέθη της Ισπανίας ή της Τσεχίας, να δει επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση που θα οδηγήσει σε «κλείσιμο» της αγοράς; Η απάντηση πιθανότατα θα βρεθεί στο διάλογο που θα ξεκινήσει...
πηγη energypress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...
Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ