Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ψαλίδι στις ταρίφες ΑΠΕ με απλή υπουργική απόφαση

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Παραμένουν οι αβεβαιότητες για τους επενδυτές ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι αρκεί μια υπουργική απόφαση για να αλλάξουν οι ταρίφες στους παραγωγούς. Οι αντιδράσεις και οι προβληματισμοί. Ενστάσεις και για τη «διακοψιμότητα». 

Συνθήκες αβεβαιότητας, αντί οριστικών λύσεων για τους παραγωγούς ΑΠΕ και τους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλεί το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΚΑ.


Παρά τις μικρές βελτιώσεις στο κείμενο που έχει υπόψη του το Euro2day.gr, έναντι των όσων προέβλεπε το αρχικό κείμενο που δόθηκε πριν το καλοκαίρι, οι αβεβαιότητες για νέες, αλλά και για υφιστάμενες επενδύσεις ΑΠΕ διατηρούνται, ενώ εντελώς ασαφές και ομιχλώδες παραμένει το πλαίσιο για την χρηματοδότηση των «συμβάσεων διακοψιμότητας», μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας.

Σε ό,τι αφορά στις ΑΠΕ, με βάση το κείμενο του νομοσχεδίου, οι αποδόσεις, θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από απλές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίζουν τις ταρίφες.
Η διάταξη αυτή είναι βελτιωμένη έναντι της αρχικής που προέβλεπε ότι οι ταρίφες θα προσδιορίζονται με βάση αυτές που ισχύουν με την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας. Ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι η απόδοση μιας επένδυσης δεκάδων εκατομμυρίων θα συνεχίσει να εξαρτάται από μία απλή υπουργική απόφαση, οι άνθρωποι της αγοράς χαρακτηρίζουν ως απολύτως ανασταλτικό παράγοντα για οποιονδήποτε επενδυτή, αλλά και για το τραπεζικό ίδρυμα που θα κληθεί να χρηματοδοτήσει την επένδυση.

Αναφέρει συγκεκριμένα το κείμενο του νομοσχεδίου στο άρθρο 7: «Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται μετά από γνώμη της ΡΑΕ, μπορεί να μεταβάλλονται και να εξειδικεύονται τα στοιχεία του ανωτέρω πίνακα (σ.σ. αναφέρεται στον γνωστό πίνακα του 2009 με τον οποίο καθορίζονται οι ταρίφες) και ιδίως όσον αφορά στις τιμές και την κατηγοριοποίηση ανά ισχύ και χρονική περίοδο αναφοράς καθώς και να καθορίζονται κατηγορίες ανά ειδικότερη κατασκευαστική τεχνολογία φωτοβολταϊκών πλαισίων. Για τη μεταβολή και εξειδίκευση αυτή λαμβάνονται κυρίως υπόψη η διείσδυση των φωτοβολταϊκών σταθμών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ο βαθμός επίτευξης των εθνικών στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ, το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού και οι οικονομικές επιπτώσεις για τον καταναλωτή».

Τέλος και σε ό,τι αφορά στις ΑΠΕ, το νομοσχέδιο μειώνει ακόμη περισσότερο το συντελεστή ετήσιας αύξησης των τιμών πώλησης με βάση τον πίνακα τιμών του Νόμου 3468 του 2006 καθώς αυτός περιορίζεται στο 25% επί του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, όπως αυτός ορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο Νόμος όπως ίσχυσε προέβλεπε αύξηση στο ποσοστό του δείκτη, στη συνέχεια αυτός μειώθηκε στο 50% και τώρα προτείνεται η μείωσή του στο 25%.

H «διακοψιμότητα»
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των συμβάσεων διακοψιμότητας (σ.σ. ένα μπόνους που δίνεται στις βιομηχανίες που δέχονται να μειώνονται τα φορτία τους όταν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες προκειμένου να εξοικονομούνται πόροι) τις οποίες θα συνάπτουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές μέσης και υψηλής τάσης με τον ΑΔΜΗΕ, το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή του «Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού». Το τέλος αυτό θα επιβαρύνει με 2% όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι συνδεδεμένες στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ή το Δίκτυο.

Αυτό θα διαφοροποιείται ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής (λιγνιτικές, πετρελαϊκές, υδροηλεκτρικές, φυσικού αερίου, αιολικά, φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκά Ειδικού Προγράμματος Στεγών, Μικρά Υδροηλεκτρικά, Βιοαέριο-Βιομάζα και Συμπαραγωγή.

Ωστόσο ο βαθμός βαρύτητας της κάθε κατηγορίας ή τεχνολογίας δεν προσδιορίζεται από το νομοσχέδιο. Αυτός θα καθορίζεται με τον «Συντελεστή Διαφοροποίησης» ανά κατηγορία μονάδων παραγωγής. Το μέγεθος του θα ορίζει υπουργική απόφαση, «έτσι ώστε η χρέωση που προκύπτει να λαμβάνει υπόψη την επίδραση της κάθε κατηγορίας Μονάδων Παραγωγής στην ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας και να εξισορροπεί τις οικονομικές συνέπειες μεταξύ των κατηγοριών», όπως αναφέρει το νομοσχέδιο.

Η ασάφεια αυτή είναι που προκαλεί την αβεβαιότητα σε παραγωγούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς όπως είναι φυσικό καμία κατηγορία δεν θα θέλει να επιβαρυνθεί υπέρμετρα.
Έτσι υπάρχουν φόβοι ότι οι μεγάλες πιέσεις προς την κυβέρνηση εκ μέρους των χιλιάδων επενδυτών ΑΠΕ θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην εφαρμογή του μηχανισμού και ενδεχομένως στην αναστολή του μέτρου.

πηγη http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1131638/psalidi-stis-tarifes-ape-me-ypoyrgikh-apofash.html

3 σχόλια:

  1. Αυτά που λέει ο Καιταζίδης για τις ταρίφες των φβ είναι βλακείες!!!
    Πάντα με υπουργική απόφαση άλλαζαν στα φβ και έτσι μειώθηκαν από τα 45 λεπτά στα 9 - 12 που είναι σήμερα για νέες συνδέσεις. Όλα αυτά ισχύουν για νέες συμβάσεις - συνδέσεις οπότε όσα λέει το παπαγαλάκι του τρόμου ο Καιτζίδης είναι μόνο για ασχέτους!!! Όσοι τσίμπισαν εκτέθηκαν και δυστυχώς τσίμπησαν κάπιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μηπως αναφερεται στις συμβασεις που εχουν ηδη υπογραφει? Δηλαδη με αποφαση του υπουργου να αλλαζουν και οι κλειδωμενες ταριφες των συνδεδεμενων παρκων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποιος μπήκε στο κόπο α διαβάσει το νομοσχέδιο κατάλαβε πως όσα λέει ο Καιτατζίδης γα ακόμα μία φορά είναι βλακείες. Είναι νομίζω η Τρίτη φορά που ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος θέτει λάθος θέματα και εκτίθεται και μαζί του όσοι εύκολα έκαναν δηλώσεις κινδυνολγίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ