Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Κινέζικες εταιρίες Ζομπι - μετα απο χρονια επιδοτήσεων

Μόνο πέντε προμηθευτές φωτοβολταικών  παραμένουν σε ένα χώρο που χτίστηκε για 170 σε ένα εκτεταμένο συγκρότημα γραφείων στη πόλη Xinyu στα νοτιοανατολικά της Κίνας. Οι κλειδωμένες πόρτες και τα κενά γραφεία είναι ό, τι έχει απομείνει από τολμηρό σχέδιο της κυβέρνησης να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια βιομηχανία ηλιακής ενέργειας. Αυτό που συνέβη στην Xinyu εχει αναπαραχθεί σε ολόκληρη την Κίνα, η οποία χρησιμοποιείσες επιδοτήσεις και 47.500.000.000 δολαρία πίστωση για να αποσπάσει την υπεροχή από τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, επιβαρύνωντας  μια βιομηχανία με απώλειες για τουλάχιστον δύο χρόνια.


  Υπάρχει σίγουρα μια απόκλιση από τις μικρότερες εταιρείες ζόμπι εκεί έξω που πρόκειται να συνεχίσουν να πεφτου μια μια ", δήλωσε ο Angelo Zino , αναλυτής της S & P Capital IQ στη Νέα Υόρκη . " Θα δείτε 10 έως 12 ονόματα εταιριών εδώ όταν ολα ξεκαθαρίσουν . Οι υπόλοιπες εταιρίες  είτε θα  πτώχευσουν ή θα συγχωνευτούν ".Η κρατική υποστήριξη δημιούργησε κατασκευαστές γίγαντες , όπως η LDK Solar ( LDK) και η  Suntech Power Holdings ΣΙΑ ( STP ). Τις έκανε ομως
εξαρτόμενες από την οικονομική βοήθεια των τοπικών αρχών . Δεδομένου ότι η τιμή των φωτοβολταϊκών προϊόντων ανακάμπτει, οι εταιρείες παραμένουν ανάπηρος με το χρέη και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα , αφήνοντας μακριά την επιστροφή στα κέρδη.
Πόλη-φάντασμαΗ αγορά , που είναι γνωστή ως Silicon Xinyu , ήταν η πρώτη μόνιμη εμπορική έκθεση του είδους της  στη χώρα , όταν άνοιξε πέρυσι . Σήμερα , είναι μια πόλη-φάντασμα , τονίζοντας την ανεκπλήρωτη υπόσχεση μετά την επένδυση της Κίνας στο χρίσιμο της  ηλιακής βιομηχανίας της .

Στο αποκορύφωμά της η LDK το 2011 , είχε στην Xinyu  30.000 υπαλλήλους, τώρα εχει περίπου 10.000 εργαζόμενους!

 Ο στόχος , σύμφωνα με μια έκθεση στην Jiangxi Καθημερινά κατά την έναρξη της τον Απρίλιο του 2012 , ήταν ότι η αγορά θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θερμοκοιτίδα , φέρνοντας μαζί προμηθευτες πρώτων υλών , κατασκευαστές εξοπλισμού και προγραμματιστές - όλα με τη βοήθεια των τοπικών κυβέρνηση . Η LDK ήταν ο βασικός υποστηρικτής της Silicon Xinyu ,  και παραμένει ένας από τους βασικούς εργοδότες στην πόλη .

Τώρα που το κτίριο είναι ως επί το πλείστον άδειο , είναι πιο προφανές ότι υπάρχει « κάποια εσφαλμένη κατανομή» των πιστώσεων , δήλωσε Zino , ο αναλυτής της S & P στη Νέα Υόρκη . " Για τις εταιρίες αυτές αλλα και τις άλλες μεγαλύτερες κινέζικες εταιριες , η κινεζική κυβέρνηση θα συνεχίσει να τις στηρίζει ωστε να συνεχίσουν να παρέχουν απαασχόληση στους εργαζόμενους που εχουν σήμερα "



"Η κατάσταση του κλάδου δεν είναι καλή ", δήλωσε ο Ou Xiaoliang , διευθυντής της Money Leopard New Energy  " Πήγαν πίσω στην έδρα τους , επειδή δεν υπήρχαν τα κέρδη που θα έπρεπε εδώ . " Εκατοντάδες κατασκευαστές ξεπηδήσαν λόγω της χρηματοδότησης συμπεριλαμβανομένων Suntech και LDK. Έχτισαν τα μεγαλύτερα και τα πιο αυτοματοποιημένα εργοστάσια από ποτέ , συμπιέζοντας τις τιμές χαμηλότερα και χτυπώντας τις εταιρίες τύπου Sharp-Ιαπωνία, Q-Cells SE -Γερμανίας και Solyndra LLC- Καλιφόρνια. Οι δύο τελευταίες  πτώχευσαν μαζί με τουλάχιστον άλλες 30 εταιρείες. .
 
Οι τιμές υποχώρησαν λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς . Το κόστος των ηλιακών κυψελών είναι περίπου 41 σεντς ΗΠΑ ανά watt σήμερα , κάτω από τα $ 1,46 το 2010 και περίπου $ 3 το 2004. Μετά από χρόνια υπερβολικής επένδυσης , οι top 10 κατασκευαστές ηλιακών της Κίνας έχουν 28.800.000.000 δολάρια σε χρέη , το οποίο το  μεγαλύτερο μέρος ανήκει σε κυβερνητικά ιδρύματα.


«Οι μικρότερες εταιρείες πρόκειται να είναι  πολύ δύσκολο να επιβιώσουν , καθώς τα περιθώρια έχουν μειωθεί , " λεει ο Lewis Wan , Χονγκ Κονγκ, επικεφαλής επενδύσεων της Pride Investments Group Ltd, η οποία επιβλέπει $ 300 εκατομμύρια .


Οι προοπτικές μόλις τώρα αρχίζουν να βελτιώνονται. Η JinkoSolar Holding ΣΙΑ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα κέρδη του σε περίπου δύο χρόνια κατά το δεύτερο τρίμηνο , και LDK αναμένει να επιστρέψει στην κερδοφορία το τρέχον έτος, η δε Yingli Green Energy Holding Co, η οποία έγινε η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία φωτοβολταικών μετά την Suntec, ειναι σε μπελάδες και περιορίζει τις ζημιές της. 






Η απάντηση της εθνικής κυβέρνησης είναι να ενισχύσει την εσωτερική αγορά  ηλιακών πανελ. Αυτό το έτος , η Κίνα και η Ιαπωνία αναμένεται να ξεπεράσουν τη Γερμανία και την Ιταλία ως η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για τους ηλιακούς συλλέκτες .


 http://www.bloomberg.com/news/2013-09-08/chinese-zombies-emerging-after-years-of-solar-subsidies.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ