Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Αναμόρφωση της Πράσινης ενεργείας μετα τις εκλογές στη Γερμανια


(Reuters) - Ο βιομηχανικός σύνδεσμος BDI της Γερμανίας έχει προτείνει ένα σχέδιο για μια ριζική αναμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετά τις εκλογές της Κυριακής, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης του συστήματος feed-in-tariff.
Ο BDI έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας, η οποία προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του κόστους των κινήτρων για την πράσινη ενέργεια, απειλεί την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Η Καγκελάριος Angela Merkel,  έχει υποσχεθεί αναδιοργάνωση του συστήματος των επιδοτήσεων, και έχει πει επίσης ότι θέλει να κρατήσει κάποιο είδος των κινήτρων στη θέση του.
Οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν ύψιστη προτεραιότητα μετά τις εκλογές.

«Η συζήτηση ... πρέπει να επικεντρωθεί στο ερώτημα για το πώς η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να περιοριστεί το κόστος της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς τους καταναλωτές, και να καταστεί δυνατή η ένταξη της στην αγορά και η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού», λεει σε εγγραφο της  η BDI που ελαβε το Reuters την Πέμπτη.

Η Φιλόδοξη «πράσινη επανάσταση» της Μέρκελ για την οικονομία, και ο  απογαλακτισμός του μεγαλύτερου τμήματος της Ευρώπης από την πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα, θεωρείται ευρέως ως η πιο σημαντική εγχώρια πολιτική πρωτοβουλία της. Περίπου το ένα τέταρτο της ενέργειας της Γερμανίας ήδη προέρχεται από πράσινες πηγές.

Το συστημα feed-in tariffs, το οποίο προσφέρει στους παραγωγούς μια μακροχρόνια εγγυημένη τιμή για την πράσινη ενέργεια που εισάγει στο δίκτυο, έχει οδηγήσει σε μια έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας για τους καταναλωτές, οι οποίοι χρηματοδοτούν τελικά τις επιδοτήσεις.

Το BDI προτείνει ότι μόνο οι πράσινες τεχνολογίες σε πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής τους πρεπει  να είναι επιλέξιμοι για να λάβουν ένα premium πάνω από την τιμή της αγοράς, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι ταρίφες θα πρέπει να καταβάλλονται  για ένα πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η BDI πρότεινε επίσης τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων, η οποία θα δημιουργήσει παραγωγική ικανότητα μέσω μιας δημοπρασίας.

πηγη http://www.reuters.com/article/2013/09/19/us-germany-energy-idUSBRE98I0D420130919

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ