Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΡΑΕ: Αυτές είναι οι αποδόσεις που έχουν οι ΑΠΕ στην Ελλάδα

Αυτή ειναι η βαση συζήτησης σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η εκτακτη εισφορα κατα ομολογια δεν υπολογιζεται . Το μαλλι θα το πληρώσουν τα φωτοβολταικα! ηλιος
Οι τιμές για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ – πλην φωτοβολταϊκών – που ισχύουν αυτή τη στιγμή οδηγούν σε εύλογες αποδόσεις, εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από γνωμοδότηση της
Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επί του εύλογου των τιμών των υπολοίπων ΑΠΕ, σε συνέχεια της αντίστοιχης γνωμοδότησης που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.
Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση και η ανάλυση που διαπιστώνει το εύλογο των σημερινών αποδόσεων για τις πλην φβ τεχνολογίες ΑΠΕ, έγινε χωρίς να υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά.
Η γνώμη της ΡΑΕ ζητήθηκε από το ΥΠΕΚΑ και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση όχι μόνο για την παρέμβαση ή όχι στο υφιστάμενο καθεστώς των τιμών αποπληρωμής των ΑΠΕ αλλά και για τον μελλοντικό σχεδιασμό της αγοράς.
Με βάση λοιπόν τη μελέτη της ΡΑΕ δεν πρέπει να υποστούν κούρεμα οι εγγυημένες αποδόσεις των εν λειτουργία σταθμών ΑΠΕ (εκτών των φωτοβολταϊκών), καθώς, όπως προκύπτει, η απόδοση των επενδύσεων αυτών (project IRR) κινείται σε εύλογα επίπεδα, αντίστοιχα με την απόδοση των ίδιων επενδύσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Συγκεκριμένα, για κάθε τεχνολογία, το IRR έχει ως εξής:
- Αιολικά διασυνδεδεμένου συστήματος: 11,7%
- Αιολικά μη διασυνδεδεμένου:  13,1%
- Μικρά υδροηλεκτρικά: 10,6%
- Ηλιοθερμικά χωρίς αποθήκευση: 6,8%
- Ηλιοθερμικά με αποθήκευση: 10,3%
- Γεωθερμία χαμηλής θερμοκρασίας: 14,9%
- Γεωθερμία υψηλής θερμοκρασίας: 10,1%
- Βιομάζα P<1MW: 17,9%
- Βιομάζα 1MW<P<5MW: 18,5%
- Βιομάζα P>5MW: 19,2%
- Αέριο ΧΥΤΑ/ Βιολ.Καθ. P<2MW: 21,9%
- Αέριο ΧΥΤΑ/ Βιολ.Καθ. P>2MW: 23,1%
- Βιοαέριο P<3MW: 26,3%
- Βιοαέριο P>3MW:  24,1%
Οι βασικές παραδοχεές της ανάλυσης έχουν ως εξής:  i) Μέσος Ετήσιος Πληθωρισμός 1,5%, ii) Φορολογικός συντελεστής 26%, iii) Χρονικό διάστημα ανάλυσης επένδυσης 20 έτη (25 για ηλιοθερμικά), iv) Προσαύξηση στην εγγυημένη τιμή πώλησης (Ν3468/2006, Α.13, παρ.1, περ. (γ) όπως ισχύει) για όλες τις τεχνολογίες θεωρώντας επενδύσεις χωρίς επιχορήγηση (επιδότηση ή φοροαπαλλαγή)  και v) μηδενική υπολειμματική αξία.
Ας σημειωθεί, τέλος, ότι από τη μελέτη - γνωμοδότηση της ΡΑΕ προκύπτει ότι:
Για τα αιολικά το εύρος τιμών στην ΕΕ είναι 54 έως 166 ευρώ/MWh ενώ στην Ελλάδα είναι 89,97 ευρώ/MWh (101,85 ευρώ/MWh στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα)
Για τα μικρά υδροηλεκτρικά 61 έως 140 ευρώ/MWh ενώ στην Ελλάδα είναι 89,97 ευρώ/MWh
Για τα ηλιοθερμικά στην ΕΕ οι τιμές είναι 260 -273 ευρώ/MWh ενώ στην Ελλάδα 271,24 ευρώ/MWh (291,72 ΜΔΣ)
Για τη γεωθερμία οι τιμές της ΕΕ κυμαίνονται από 141 έως 270 ευρώ/MWh ενώ στην Ελλάδα 153,62 ευρώ/MWh (για μικρότερη ή ίση θερμοκρασία των 90 βαθμών κελσίου)
Για τη βιομάζα οι ευρωπαϊκές τιμές είναι 60 έως 144 ευρώ/MWh ενώ στην Ελλάδα  για μικρότερο του 1MW είναι 204,82 ευρώ/MWh, για 1 έως 5MW 179,22 ευρώ/MWh και για μεγαλύτερη ισχύ από 5MW είναι 153,62 ευρώ/MWh
Για αέριο ΧΥΤΑ στην ΕΕ οι τιμές είναι από 59 έως 120 ευρώ/MWh στην Ελλάδα είναι 122,89 για κάτω από 2MW και 101,85 ευρώ/MWh για πάνω από 2MW
Τέλος για το βιοαέριο η ευρωπαϊκή τιμή είναι 75 έως 166 ευρώ/MWh ενώ στην Ελλάδα για μονάδες κάτω από 3MW είναι 224,31 και για πάνω από 3 MW 204,84.
Για να καταρτιστεί η γνωμοδότηση η ΡΑΕ έλαβε υπόψη της όλες τις αντικειμενικές παραμέτρους που μπορούν να προσδιοριστούν και άπτονται των αρμοδιοτήτων της, όπως κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας, χρόνος ζωής, απόδοση βάσει της παραγόμενης ενέργειας και επίπτωση στον τελικό καταναλωτή βάσει προβλέψεων για τη διείσδυση και την επιβάρυνση των τελικών καταναλωτών.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η Ρυθμιστική Αρχή εφόσον αποφασιστεί να υπάρξει αναπροσαρμογή στις τιμές αποπληρωμής των μονάδων ΑΠΕ αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα κόστη της επένδυσης, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα/ μειονεκτήματα, προστιθέμενη αξία για τη χώρα, δημιουργία θέσεων εργασίας, πιθανή δυνατότητα να παίξουν ρόλο μονάδων βάσης, ευελιξία κλπ. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίζεται ένα εύλογο και ανεκτό από τον καταναλωτή premium για τη χρήση καθαρής ενέργειας, ενώ οι μηχανισμοί στήριξης θα πρέπει να οδηγούν σε εύλογες αποδόσεις που θα αναθεωρούνται σε τακτική βάση.
Πηγή: energypress.gr

1 σχόλιο:

  1. Σύμφνα με τον τρόπο που παρουσία σε το ΥΠΕΚΑ τις δηλώσεις του επιτρόπου ενέργειας θα πρέπει να τους γίνει μία περικοπή 30% για να έχουν απόδοση 7%.
    Βέβαια σε αυτές τις μελέτες περιλαμβάνονται έξοδα διαχείρισης έργων, μόνιμο προσωπικό, τεχνικοί ασφαλείας κλπ που ποτέ δεν τα υπολογίζουν στα Φ/Β γιατί τα κάνουμε μόνοι μας... Αν δώσω 4.000-5.000 για να μου τρέχει κάποιος το πάρκο και να πηγαίνει 10 φορές το χρόνο ταξίδι 250 χλμ για να δει γιατί βγήκε εκτός και περιμένω 1 εβδομάδα να με συνδέσουν, να κόβει 2 φορές το χρόνο τα χόρτα, να πηγαίνει γιατί χτύπησε ο συναγερμός τότε τι απόδοση έχουν τα Φ/Β?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ