Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Η ραγδαία αύξηση των ΑΠΕ συμφέρει οικονομικά - Αποκρύπτεται όμως λόγω πολιτικής

Ποιοι κερδίζουν αραγε;
Μια πρόσφατη μελέτη από τον παροχο  πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας Greenpeace Energy  διαπιστώθηκε ότι η ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρή μείωση του κόστους από το 2030 που φθανει σε υψος  δισεκατομμύριων. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι υψηλες επακόλουθες δαπάνες του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας κρύβονται λόγω πολιτικής.


Σύμφωνα με τα ευρήματα , με την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας , τα πλεονεκτήματα κόστους θα μπορούσε να είναι στο υψος των  € 54 δισ. περίπου μέχρι το 2030 . Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήδη , σε ορισμένες περιπτώσεις, παραγωγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τους συμβατικούς σταθμούς . Κατά μέσο όρο , όπως η μελέτη αναφέρει , κάθε kWh από την πρόσφατα αναπτυχθείσα υδροηλεκτρική, ηλιακή και η αιολική σταθμών κοστίζει 3,1 λεπτά του ευρώ μικρότερο από ό, τι ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτές πηγές !!

Ο Marcel Keiffenheim , επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της Greenpeace Energy δήλωσε ότι η μελέτη αυτή δείχνει , επομένως, ότι δεν είναι μόνο « οικολογικά σωστό" να συνεχίσει να πιέζει για περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , αλλά εχει και οικονομική λογική . " Οι  Πολιτικές προσπάθειες για επιβραδύνση του ρυθμού των ανανεώσιμων πηγών θα πρέπει να σταματήσει », είπε , προσθέτοντας ότι " οσο πιο μακροπρόθεσμα κοιτάξουμε , τόσο πιο οικονομικό νόημα εχει η επεκταση της υδροηλεκτρικής, ηλιακής και αιολικής ενέργειας" .

Σύμφωνα με τη μελέτη το πλεονέκτημα κόστους που θα ερχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί σε € 522 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050 . Η αιολική ενέργεια συμβάλλει με το μεγαλύτερο " καθαρό όφελος " με € 405 δισεκατομμύρια .

Οι συντάκτες της έκθεσης Reuster και Küchler υποστηρίζουν ότι το θετικό ισοζύγιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί κανείς να το δει σε δύο πτυχές . Μία πτυχή είναι ότι τα πυρηνικά και ο άνθρακας προκαλούν βλάβες στο περιβάλλον και αυτή η βλάβη πρέπει να ληφθεί υπόψιν από το κοινό . Κάθε kWh της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας βοηθά στην πρόληψη αυτής της περιβαλλοντικής ζημίας και, κατα συνέπεια επηρεάζει και τα σχετικά έξοδα στο κοινό . Δεύτερη πτυχήν, οι δαπάνες για τις νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχώς μειώνονται ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων , καθώς και την αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα αυτό .

" Οι δαπάνες του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας κρυβονται με συνέπεια στις πολιτικές συζητήσεις όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας , " Reuster τόνισε επίσης .

Η μελέτη διεξήχθη από την Green Budget Germany ( γνωστή στη Γερμανία ως  Forum ökologisch - Soziale Marktwirtschaft ) , για λογαριασμό της Greenpeace Energy.

πηγη http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/rapid-expansion-of-renewables-can-pay-off_100012625/#axzz2du3pFVap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ