Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

Αναθέρμανση της αγοράς στα φωτοβολταικα με την αρση της αναστολής! Σούπερ!

Αναθέρμανση το λενε τώρα! Σαξες μου μου μυρίζει και εδώ! Μπραβο , συγχαρητήρια για το  σταθερό πλαισιο που αναδρομικά κουρεύονται οι συμβολαιοποιημένες ταρίφες!  Ζούμε στην ιδια χώρα με τον ΣΕΦ αραγε; "Τι πίνεις και δεν μας δίνεις;" ηλιος

Απο ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, μέσω του new deal, έδωσε τη δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να άρει την αναστολή της αδειοδότησης νέων έργων, που ίσχυε μέχρι το 2014.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον ΣΕΦ (εκπροσωπεί εταιρείες παραγωγής και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ), εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα στην αγορά που από το 2010 έχει χάσει το 75% του τζίρου θέτοντας εκτός τον μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων
και περίπου 15.000 εργαζομένους. «Η άρση της αναστολής αδειοδότησης νέων έργων και το ετήσιο όριο των 200 MW θα οδηγήσουν αναμφισβήτητα στην αναθέρμανση της αγοράς.

Αυτό σε συνδυασμό με τη διόρθωση των εγγυημένων τιμών θα επιφέρει και την αναγκαία σταθερότητα που είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΦ, Σωτήρης Καπέλλος. «Ανάπτυξη μεγάλων έργων δεν πρόκειται να δούμε άμεσα. Θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος παραγωγής των πάνελ -αναμένουμε ένα ποσοστό 15%-20% τα επόμενα δύο με τρία χρόνια- αλλά και βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα για να υπάρξουν επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων άνω των 10 MW. Aυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει από το 2016 και μετά», τονίζει ο κ. Καπέλλος. Τη διετία 2014-2015, σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά θα κινηθεί με έργα ιδιοκατανάλωσης. Ο ρυθμός ανάπτυξης τέτοιων έργων θα κριθεί από τον σχεδιασμό που θα αποφασίσει το ΥΠΕΚΑ μέσω της υπουργικής απόφασης που προβλέπει ο νέος νόμος. Η δυνατότητα συμψηφισμού της ενέργειας που παράγεται και αυτής που καταναλώνεται, σύμφωνα με τον κ. Καπέλλο, θα δώσει ώθηση σε αυτή την κατηγορία έργων αφού με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητά τους. Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» ο κ. Καπέλλος, ο ΣΕΦ έχει υποβάλει πρόταση στο ΥΠΕΚΑ να δώσει παράταση ενός έτους (μέχρι το 2015) στην «ταρίφα» των 90 ευρώ η μεγαβατώρα, προκειμένου να στηρίξει την αναθέρμανση της αγοράς και από μεγαλύτερα έργα νωρίτερα από το 2016.

Ο ΣΕΦ αποτιμά θετικά το νομοσχέδιο του new deal. «Ο σύνδεσμός μας εστιάζει στην ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου στην αγορά και σε εξέλιξη των εγκαταστάσεων χωρίς εντυπωσιακές αναταράξεις σε ετήσια βάση. Αυτό το new deal φαίνεται να το πετυχαίνει», τονίζει ο κ. Καπέλλος. Επισημαίνει ωστόσο ότι «κλειδί της επιτυχίας» θα αποτελέσει η εξομάλυνση των πληρωμών από τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), καθώς οι περισσότεροι επενδυτές αντιμετωπίζουν κυρίως πρόβλημα ρευστότητας και λιγότερο κερδοφορίας.

Ο ίδιος επισημαίνει και την ανάγκη συνδρομής των τραπεζών στην εξυγίανση της αγοράς. «Ο σύνδεσμος θεωρεί πως οι τράπεζες πρέπει να συμβάλουν στην ομαλή εφαρμογή του new deal, μέχρι την ολοκλήρωση και σταθεροποίηση των πληρωμών που θα πρέπει να προκύψουν από την εφαρμογή του», τονίζει και συμπληρώνει: «Το σχέδιο νόμου προβλέπει κάποιες γραφειοκρατικές και οικονομικές διαδικασίες αποδοχής του new deal (υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής, συμψηφισμοί εσόδων 2013 με εισφορά 35% και φόρο αλληλεγγύης κ.λπ.).

Στο διάστημα αυτό και οι τράπεζες θα πρέπει να διευκολύνουν τους παραγωγούς σε θέματα εξομάλυνσης των χρηματορροών τους και ο ΛΑΓΗΕ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αναλάβει τον φόρτο που συνεπάγονται οι διαδικασίες αυτές».
Το σχέδιο new deal που ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο ορίζει ανώτατο όριο συνολικής ισχύος 200 MW φωτοβολταϊκών ανά έτος μέχρι το 2020. Επιπλέον, για έργα που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία αδειοδότησης fast track, ορίζεται ξεχωριστά επίπεδο συνολικής ισχύος 300 MW και έως ποσοστό 58% της συνολικής ενταγμένης ισχύος ανά ενταγμένο επενδυτικό σχέδιο. Επιπλέον ισχύ επιτρέπεται, αλλά δεν θα αποπληρώνεται με εγγυημένη τιμή.
πηγη - See more at: http://www.b2green.gr

1 σχόλιο:

  1. Θα επαναλάβω ότι η παρακάτω φράση από το άρθρο "Η μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, μέσω του new deal, έδωσε τη δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να άρει την αναστολή της αδειοδότησης νέων έργων, που ίσχυε μέχρι το 2014."
    είναι ο ορισμός της Κρατικής Επιχορήγησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού όπως επίσης θέτει εν αμφιβόλω την πραγματική αναγκαιότητα του new deal ως έχει στο "κούρεμα" των τιμών κ.τ.λ καθώς τα μέτρα νομοθετήθηκαν για τον μηδενισμό του ελλείματος και όχι για να βρεθούν πόροι για να δοθούν νέες άδειες!!!
    Μάλλον κάποιοι τα έχουν χαμένα αν θεωρούν ότι έτσι θα υπάρξει υγιής ανάπτυξη στον κλάδο των ΑΠΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ