Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΠΣΑΦ: ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ



Η αποτίμηση της παρουσίας των αγροτικών φωτοβολταϊκών στο Πολυνομοσχέδιο, είναι εύκολη υπόθεση για κάποιον που
γνωρίζει τις καταστάσεις εκ των έσω και ...αρκετά μπερδεμένη για κάποιον που απλώς τις κοιτάζει σε σχέση με το ...τρίμηνό του.

Εκείνοι που γνωρίζουν τις καταστάσεις και τις
λεπτομέρειες "από κοντά" (που είναι εκατοντάδες) έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, που είναι ταυτόσημα:

- Επιτεύχθηκε (μακράν), το καλύτερο δυνατό. Ή μάλλον, το
λιγότερο κακό, διότι όταν σου κλέβουν αναίτια, χρήματα από την επένδυσή σου, δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία!

Είναι σημαντικό όμως, να ασχοληθούμε με αντιδράσεις αγροτών που θεωρούνται "αδικημένοι", από όσα σημαντικά επιτεύχθηκαν. Έχουν άραγε δίκιο ή έστω ...κάποιο δίκιο;

Η απάντηση είναι, ότι ΔΕΝ έχουν καθόλου δίκιο να αισθάνονται "αδικημένοι" ή "χαμένοι" και αυτό ακριβώς θα το τεκμηριώσουμε με στοιχεία αλλά και κρίσεις επί των στοιχείων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρωί του Σάββατου είχαμε διαμαρτυρίες αγροτών συνδεδεμένων τον Ιανουάριο του 2013, το απόγευμα του Σαββάτου είχαμε διαμαρτυρίες συνδ. από 1/2/2013 και το βράδυ της Κυριακής, διαμαρτυρίες συνδ. το πρώτο 3μηνο του 2012!

Ο καθένας δηλαδή -από όσους διαμαρτυρήθηκαν- εξέφραζε τα συναισθήματά του ανάλογα με το ...μήνα σύνδεσης !!

Να σημειώσουμε ακόμα, ότι ο Σύνδεσμος ουδέποτε έδωσε πρόταση η οποία συμπεριελάμβανε "παραμετροποίηση με βάση το μήνα σύνδεσης". Το βασικό στοιχείο (ως προς την τιμή) της πρότασής του, ήταν:
- Τιμή για συνδέσεις εντός του 18μηνου: 0,38
- Τιμή για συνδέσεις με την παράταση: 0,36
- Χάρισμα πιστωτικών τιμολογίων 2013: 10%

Όσοι λοιπόν αναλώθηκαν αποκλειστικά στο να ελέγχουν κάθε μισή ώρα τα "τρίμηνα" και τις ...αποδόσεις, δεν γνώριζαν κάποιες σημαντικές παραμέτρους που συνόδευαν τις τιμές του κάθε τριμήνου.

Ποιες είναι αυτές; Θα τις δούμε....

Τίθεται το πρώτο σημαντικό ερώτημα:

Η παρουσία του Συνδέσμου, ωφέλησε (έστω και ένα ευρώ!)  όοοολους τους αγρότες φωτοβολταϊκούς ή τους ζημίωσε;

Όποιος λοιπόν, σε αυτό το ερώτημα δίνει την απάντηση "Ναι", μπορεί να σταματήσει εδώ τη μελέτη.

Όποιος δίνει την απάντηση "Όχι", μπορεί να συνεχίσει την ανάγνωση :


ΑΔΙΚΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ
ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΣ - ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ; 
1. Το πρώτο λοιπόν που έκανε (κάναμε) όλοι μας, είναι να κοιτάζουμε  το τρίμηνο, τις τιμές και να πολλαπλάσιάζουμε επί 10% (στην αρχή) και επί 15% στη συνέχεια.
Γιατί άραγε το ΥΠΕΚΑ ήταν τόσο ...γαλαντόμο και το +10% το έκανε +15% μέσα σε λίγες ημέρες;


Απάντηση: Διότι το ποσοστό κουρέματος το οποίο προσδιορίζεται από την τιμή μιας άλλης κατηγοριοποιημένης ομάδας ήταν μετέωρο νομικά, με βάση την αρχή της αναλογικότητας.
Άρα, το Υπουργείο έδωσε ένα ποσοστό, χωρίς να μας τοποθετήσει σε ειδική κατηγορία, με σκοπό αυτό, να εκπέσει δικαστικά στη συνέχεια.
Δείτε τι λέει ο κ. Σπανούλης δημόσια στις 12/3/2014 στην Τρίπολη (όπως και σε όλες τις συγκεντρώσεις που έγιναν):
α) Δεν δεχόμαστε τα τρίμηνα
β) Ζητάμε ειδικό πίνακα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.
Δημόσια λοιπόν, ο Σύνδεσμος ξεκαθάρισε τη στρατηγική και τις θέσεις του.
Άραγε, όσοι πίστεψαν στο +15% πως θα τους φαινόταν εάν σε 1-2 χρόνια θα έπεφταν στα τάρταρα μετά από δικαστική προσφυγή; Μήπως θα έφταιγε  ο Σύνδεσμος που δεν τους προστάτεψε;
2. Ας πάρουμε λοιπόν το μικρό θεωρητικό ενδεχόμενο, ότι το +15% έστεκε νομικά και δεν θα ερχόταν ένα δικαστήριο το έτος 2016 να μας ρίξει στα τάρταρα.
Το Υπουργείο, με την "οξυδέρκεια που το διακρίνει", έδωσε τιμές με κούρεμα (περίπου) 6% για το 2012 και περίπου 22 ως 27% για τα αγροτικά του 2013.
Αυτό, υπάρχει κάποιος που το θεωρεί δικαιοσύνη; Μήπως το θεωρούν δικαιοσύνη, όποιοι κοιτάζουν μόνο την τσεπούλα τους;
Και πως "προήλθε" αυτό το 6% κούρεμα; Ας πάρουμε για παράδειγμα τα πάρκα του Β! και Γ! τριμήνου 2012, όπου το προσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που εμφανίστηκε το Σάββατο, τα εμφάνιζε με τιμή 0,36
Σε αυτό το 0,36 οι συνάδελφοι υπολόγιζαν και το (μετέωρο νομικά) +15% των αγροτικών φωτοβολταϊκών, άρα πήγαιναν στο 0,41
Αυτό το 0,36 πως έγινε 0,41; Από την ...καλή καρδιά του Υπουργού, την ...ομορφιά του πάρκου ή από τον αγώνα του Συνδέσμου;
Ή, όταν μας βολεύει (προσωπικά) ο Σύνδεσμος είναι "καλός" και όταν η τσεπούλα μας κερδίζει λιγότερα (διότι σίγουρα ΔΕΝ χάνει!), είναι ..."κακός";
Όποιος λειτουργεί με αυτό το σκεπτικό, είναι σε λάθος Σύνδεσμο. Ο Λουμάκης περιμένει νέα Μέλη!
Δείτε τώρα το τραγελαφικό, σύμφωνα με το προσχέδιο του Σαββάτου: Στον αγρότη του 2012 δίνεται τιμή 0,41 (συνολικό) και στον αγρότη του Φλεβάρη του 2013, τιμή: 0,33
Εάν σήμερα, λένε μερικοί, ότι με τιμή 0,375 (που ισχύει πλέον με το Νομοθέτημα), "αδικούνται", τότε τι θα πρέπει να πουν όσοι είχαν (το Σάββατο) τιμή: 0,33 ;
Ή μήπως ...είχαν άλλο IRR αυτοί;
ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ
3. Ένα ακόμη σενάριο που "παίχτηκε", από άγνοια ή σκοπιμότητα, ήταν το γεγονός ότι αυτό "ευννόησε" δήθεν, Μέλη του Δ.Σ.
Οι συνδέσεις όλων των αγροτών είναι δημόσιες και προσβάσιμες στον καθέναν. ΄Οχι μόνο δεν ευννοήθηκε κάποιο Μέλος του Δ.Σ., αλλά -το αντίθετο- όλοι έχουν πάρκα του 2012 ή εντάχθηκαν στο έτος 2012.


Μέσα όμως στην μονοπώληση των "τριμήνων" και σε όλο αυτό το απίστευτο μπάχαλο που παρέσυραν οι "Λουμάκηδες" τους χιλιάδες Φωτοβολταϊκούς, δεν θα πρέπει να μας διαφύγουν και κάποια ακόμα σημαντικά πράγματα που πέτυχε ο Σύνδεσμος. Ποια είναι αυτά;
1. Ότι οι αγρότες θα πληρώνονται απ' ευθείας με τιμή ως "μη επιδοτούμενα έργα", αντίθετα από τα επιχειρηματικά, που μέχρι να αποδείξουν ότι δεν έτυχαν επιδότησης θα πληρώνονται ως επιδοτούμενα.
2. Ότι είναι η μοναδική κατηγορία, στην οποία ΔΕΝ πέρασε η χρονική παραμετροποίηση, πράγμα που ο Σύνδεσμος τόνισε εκατοντάδες φορές, από την ημέρα της ίδρυσής του!
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα, για τη γενική αντίδραση των αγροτών, σε σχέση με την εξέλιξη του Νομοσχεδίου;
Η πραγματικότητα είναι ότι τα 11 Μέλη του Δ.Σ. και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δέχονται από το πρωί -κατά ριπάς- συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια, από συναδέλφους "διαφόρων τριμήνων". Συγχαρητήρια, με επιτακτικές απαιτήσεις-προσκλήσεις, να μεταβεί η Διοίκηση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας "για ένα κρασί".
Και αυτό θα γίνει. Οι συγκεντρώσεις ΔΕΝ σταματούν. Οι ελάχιστοι που πίστεψαν ότι σκοπός του Συνδέσμου είναι να ευννοηθούν μερικές δεκάδες αγρότες και οι υπόλοιποι ..."ας κόψουν το λαιμό τους", θα πρέπει να αναθεωρήσουν.
Οι περιγραφές που έγιναν παραπάνω -με πραγματικά δεδομένα- ήταν για να βοηθήσουν όσους -δικαιολογημένα- είχαν ελλειπή γνώση των δεδομένων.
Όποιοι δεν πείστηκαν (ακόμα), μπορούν να μας μεταφέρουν τις επώνυμες απόψεις τους, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και θα τις σχολιάσουμε δημόσια.
Όποιοι δεν θέλουν να το κάνουν και επιμένουν να σκέφτονται, ότι η παρουσία του Συνδέσμου "τους χαντάκωσε", μπορούν να δημιουργήσουν άλλους φορείς:
- Ο Σύνδεσμος αγροτών του α! τριμήνου 2012
- Ο Σύνδεσμος αγροτών των παρατάσεων
- Ο Σύνδεσμος αγροτών που έχουν ινβέρτερ "φρόνιους"
- Ο Σύνδεσμος αγροτών με κινέζικα πάνελ
- Ο Σύνδεσμος αγροτών που δανείστηκαν από ΑΤΕ Λήσιγκ
- Ο Σύνδεσμος αγροτών που έχουν μουστάκι
- Ο Σύνδεσμος αγροτών που έχουν 32άρα δισκόσβαρνα
- Ο Σύνδεσμος αγροτών που πίνουν τσίπουρο με γλυκάνισο

πηγη afo.gr
 

10 σχόλια:

  1. Μετα το ισωπεδωτικο κουρεμα 12% στα αγροτικα φωτοβολταικα τα παρκα του 2013 εχουν αποδοση επι του κεφαλαιου 40% ενω του 2012 30% και του 2011 24%.Ετσι ο καθενας αντιλαμβανεται την αδικια και οι υπευθυνοι για αυτο να αναλαβουν τις ευθυνες τους Δημητρης ιδιοκτητης αγροτικου φωτοβολταικου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα.Δημητρη σε καταλαβαινω! Εμεις εδω φαγαμε 41% κουρεμα! Παρκο του Ιουλιου 2011,που κοστισε 400000 ευρω με επιδοτηση 56000 ευρω..ειμαστε και 80kw εδω στην Κρητη και οχι 100kw..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπως καταλαβαινετε δεν βγαινει το παρκο..αρα θα προσπαθησω να μην δεχτω να κοψω πιστωτικο τιμολογιο,ωστε να μην αποδεχθω την καταστροφη μου,με ολες τις συνεπειες βεβαια δημευσης της περιουσιας μου.αλλα καλυτερα ετσι παρα να υποκυψω σε ενα διεφθαρμενο μεχρι το κοκκαλο (ειδατε χθες τι ελεγε ο Μπαλτακος) καθεστως..τουλαχιστον μη αποδεχωμενος το new deal,θα εχω ησυχη την συνειδηση μου οτι το παλεψα,με τα λιγοστα βεβαια μεσα που μου δινει η Χουντα που εχουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κατι αλλο προς ολους και ειδικα σε αυτους που εφαγαν μικρο κουρεμα 5%-15%..με αυτην την μονομερη αλλαγη ανοιγει η κερκοπορτα των μονομερων αλλαγων των συμβασεων μας, θα ερθουν σε 2 χρονια και θα πουνε φατε και εσεις αλλο ενα 30%..γι αυτο χρειαζετε ενοτητα απο ολους.αν νομιζουν καποιοι οτι εμεις την φαγαμε λιγο ειμαστε μια χαρα κανουν ΜΕΓΑΛΟ λαθος..σημερα καταστρεψαν εμενα,αυριο θα ειστε εσεις αν δεν αγωνιστουμε ολοι μαζι..το κολπο ειναι να αγγιξουν την αυμβαση μας..αφου την αγγιξαν εστω με 1% μειωση,δεν διασφαλιζετε τιποτα στο μελλον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kostas kriti το επιτοκιο δανεισμου μου ειναι καπου στο 14 % περετερο δεν ασχολουμε κανεις και εσυ τον αγωνα σου.
    Δημηρης ο υπευθυνος ειχει ονομα και λεγεται σπανουλης αυτος παριστανει σημερα το σωτηρα ολων τον αγροτων και δεν παρετητε οπως θα επρεπε πιστευω οτι παιζοντε υπογεια παιγνιδια με τον κουστουπια αυτος εχει απο οτι εμαθα 580 παρκα στην ενωση δεν θα πηρε κατι χιλιαδες ευρω το καθε παρκο και 6-7000 ευρω αιτησης και τους εχει σηντηρηση λογιστηκα στο δανειο του σπανουλη θα κολαγε νομιζεις. το προβλημα για εμας 2011-2012 ειναι οτι δεν υπαρχει κανενας αλλος συνδεσμος αγροτων να μας εκπροσωπη και για αυτο δεν εχουμε φωνη ο μονος τροπος ειναι να παρετηθη ο σπανουλης
    HLIOS TA ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ chrome ΕΣΚΑΣΑ ΑΠΟ ΧΤΕΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όποιοι δεν θέλουν να το κάνουν και επιμένουν να σκέφτονται, ότι η παρουσία του Συνδέσμου "τους χαντάκωσε", μπορούν να δημιουργήσουν άλλους φορείς: ΚΥΡΙΕ ΣΠΑΝΟΥΛΗ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΣΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΧΑΝΤΑΚΩΣΕ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΧΑΝΤΑΚΩΣΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΑΜΕΣΑ

    ΘΑ ΣΕ ΒΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΤΟ ΣΒΗΣΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγροτικο παρκο με συνδεση το 2012 και κλεισμενη τιμη 0,33 απο την μια το υπεκα στον πινακα του θεωρει οτι θα μπορουσε να εχει 0,36 αλλα λογο της μειωσης 12% παει στο 0,29...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ εκπρόσωπε του ΠΣΑΦ

    Καλή η ανάλυση που αφοφρά στο 12 και 13, τα πάρκα όμως του 2011 δεν είχαν προσαύξηση 15%. Η τιμή τους ήταν εξαρχής 41 λεπτά. Παράθεσε και γαι τα εν λόγω πάρκα μια ανάλυση. Μήπως δεν ήξερες ότι υπάρχουν και το 11 πάρκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επισης ο προεδρος του ΠΣΑΦ δεν ηξερε οτι υπαρχουν ενα πληθος αγροτων με 0.39 και τωρα το μονο που κανει το προεδριο ειναι να κορδονεται που το υπουργειο ακολουθησε αμεσως την προταση του ΠΣΑΦ αφου προβλεπει μειωσεις γιατου αγροτες μεγαλυτερες και των ιδοτων ειναι δυνατων να μην την υοθετουσε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ