Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

40 NOMOI ΣΕ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ .

ΑΡΘΡΟ  ΤΟΥ  ΙΩΑΝΝΗ  ΤΣΙΠΟΥΡΙΔΗ     ΠΡΟΕΔΡΟΥ   ΤΗΣ  ΕΛΕΤΑΕΝ   ( πΗΓΉ  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  )

Από τον Οκτώβριο του 1994 που ψηφίστηκε ο πρώτος Νόμος για τις ΑΠΕ, πριν 20 χρόνια, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας και της ΔΕΗ, μέχρι σήμερα είχαμε 39 βασικά νομοθετήματα. Τα 9 από αυτά ψηφίστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια. Έχουμε την
τύχη, λοιπόν, να ζούμε την εποχή του 40ου από το 1994 ή του 10ου από το 2012, νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ.

Δηλαδή ο ρυθμός παραγωγής νομοθετημάτων αυξάνει αντί να μειώνεται, από 2 ετησίως σε 5 ετησίως καταρρίπτοντας όλα τα ευρωπαϊκά ρεκόρ. Αν αυτό δεν είναι σημάδι ανάπτυξης δεν ξέρω τι είναι και θα κάνουν καλά να το αναγνωρίσουν όλοι αυτοί που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αντιαναπτυξιακή πολιτική. Δεν ξέρω τι συμβαίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά νομοθετικό πλεόνασμα σίγουρα έχουμε.

Παρ’ όλα αυτά θα μου επιτραπεί να εκφράσω την ευχή και την κρυφή ελπίδα να μην τα εκατοστίσουν (τα νομοσχέδια). Έλεος, πια!

Με το 10ο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) τα τελευταία 2 χρόνια, η κυβέρνηση ουσιαστικά οδηγεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.

Αυτή η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις, αφού ζούμε σε μια εποχή που ο κλάδος των (Α.Π.Ε.) παγκοσμίως βρίσκεται σε ανάπτυξη και οι προβλέψεις των αγορών κυμαίνονται από θετικές έως πολύ θετικές, με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση του Citigroup (Citigroup says the ‘Age of Renewables’ has begun): «Ξεκίνησε η Εποχή των Α.Π.Ε.»

Λυπάμαι, αλλά κάποιος πρέπει να πληροφορήσει το Citigroup, ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και δεν τρώνε όλοι το κουτόχορτο των διεθνών αγορών. Υπάρχει ένα μικρό χωριό στη Μεσόγειο που, όπως οι Γαλάτες, ανθίσταται στην παγκοσμιοποίηση των Α.Π.Ε. και κάνει τις δικές του επιλογές.
Και ποιες είναι οι δικές του επιλογές;

Όπως κατ’ ιδίαν ομολογούν στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και όπως αποδεικνύουν οι πράξεις της, οι Α.Π.Ε. δεν περιλαμβάνονται σε αυτές. Αντίθετα στις προτεραιότητες της και μάλιστα σε πρώτη προτεραιότητα, βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες, όπως δηλώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν κυβερνητικά στελέχη με προεξάρχοντες τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό ΠΕΚΑ.
Φυσικά, δεν είναι η επιλογή των υδρογονανθράκων από μόνη της, το πρόβλημα. Είναι η παράλληλη εγκατάλειψη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που συνιστά οπισθοδρόμηση. Όταν θα επανέλθουμε μετά από κάποια χρόνια στο δρόμο των Α.Π.Ε. (γιατί είναι νομοτελειακός μονόδρομος οι Α.Π.Ε., και να το θυμάστε αυτό) θα έχουμε χάσει άλλη μια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης, γιατί θα έχουμε μείνει πίσω σε τεχνογνωσία. Νομίζετε πως είναι τυχαίο ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) οδηγείται σε κλείσιμο και απαξίωση; Ίσως το καλύτερο κέντρο Α.Π.Ε. στην Ευρώπη. Ελάχιστοι το γνωρίζουν. Ακόμη πιο λίγοι το αναγνωρίζουν. Αυτοί είμαστε.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία εξ αυτού, έχει το δικαίωμα των πολιτικών και οικονομικών επιλογών της. Όχι όμως ατεκμηρίωτα, ανεξέλεγκτα, αντισυνταγματικά και ίσως πιο σημαντικό από όλα, άδικα.

Και θα ξεκινήσω από το τελευταίο γιατί στο δικό μου σύστημα αξιών είναι το πιο σημαντικό.
Όπως λέει και ο τίτλος του Νομοσχεδίου, το πόνημα αφορά τις «Ρυθμίσεις για την εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού του Άρθρου 40 του Ν2773/1999».

Μιλάμε για το διαβόητο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ το οποίο όντως πρέπει να μηδενιστεί. Κανείς δε διαφωνεί σε αυτό. Όμως, τι δημιούργησε το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ; Δύο είναι οι βασικές πηγές του ελλείμματος:

Μέχρι και το τέλος του 2011 υπεύθυνες ήταν οι στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ από το 2012 και μετά προστέθηκαν και τα Φωτοβολταϊκά με τις υψηλές ταρίφες.

1. Υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας;
Για τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει μαλλιάσει η γραπτή, ηλεκτρονική και πραγματική γλώσσα μας, αλλά κανείς κυβερνητικός δεν το αγγίζει το θέμα, γιατί κάνει τζιζ. Κρατάμε όμως ότι δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ! Αντίθετα κεφάλαια του περίφημου Ειδικού λογαριασμού για τις Α.Π.Ε. επιδοτούσαν τα… ορυκτά καύσιμα. Μοναδική Ελλάδα!! (βλ. Σημείωμα για τις υφιστάμενες στρεβλώσεις στη χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε.)

2. Για τα φωτοβολταϊκά ποιος ευθύνεται;
Ευθύνεται μήπως ο μικρός, μεσαίος έστω και μεγάλος παραγωγός που προσκλήθηκε από την πολιτική της κυβέρνησης και τις υψηλές ταρίφες και αποφάσισε να επενδύσει για να έχει κάποιο ΝΟΜΙΜΟ κέρδος;

Κι εγώ θα σας πω, ότι ο μεγάλος επενδυτής, λόγω ακριβώς του μεγέθους του, θα μπορούσε να είχε γνώση και ενημέρωση ότι μια τέτοια επένδυση μπορεί να είχε ανατροπές τιμών στο μέλλον.
Οι άλλοι όμως; Ποιο κυβερνητικό στέλεχος είπε ποτέ στους μικρομεσαίους, προσέξτε που βάζετε τα χρήματα σας;
Αντίθετα είμαι σίγουρος ότι πολιτικοί εντός και εκτός κυβέρνησης έπαιζαν το γνωστό χαρτί του ρουσφετιού για να βοηθήσουν τους συντοπίτες (ψηφοφόρους) τους είτε στην προώθηση των αιτήσεων τους είτε στη λήψη δανείων από τράπεζες.
Σε αυτό το περιβάλλον δεκάδες συμπολίτες μας δελεάστηκαν και επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά, με το πλαίσιο που είχε νομοθετήσει μια νόμιμη ελληνική κυβέρνηση με σκοπό να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα. Ξαναγράφω ΝΟΜΙΜΟ.
Με ποιο ηθικό ανάστημα έρχεται η σημερινή ελληνική κυβέρνηση και επιβάλλει αναδρομικές αλλαγές συμβάσεων; Δεν έχει συνέχεια η κυβέρνηση; Μπορεί η νυν κυβέρνηση να αναιρεί την υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης σε συμβάσεις της με τους ίδιους τους πολίτες της;

3. Τι φταίνε τα αιολικά;
Ως αιολικός κλάδος, έχουμε αναλύσει και τεκμηριώσει κατ επανάληψη ότι τα αιολικά έργα όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον Ειδικό λογαριασμό Α.Π.Ε., αλλά αντίθετα τον επιδοτούν, ιδιαίτερα στα νησιά. Και έχουμε προτείνει λύσεις για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.    
Η κυβέρνηση δικαιούται να μην μας ακούσει και να κάνει τη δική της πολιτική επιλογή κάλυψης του ελλείμματος.
Δεν δικαιούται όμως να επιβάλλει μια λύση η οποία ποινολογεί τον κλάδο της αιολικής ενέργειας για τα δικά της σφάλματα ενεργειακού σχεδιασμού και τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες έχει την απόλυτη ευθύνη και είναι άδικο να τις επιλύει εις βάρος των αιολικών.

4. Γιατί χαρίζετε σε άλλες πηγές ενέργειας;
Κι ακόμη περισσότερο δεν δικαιούται να ποινολογεί τον κλάδο της αιολικής ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή προστατεύει άλλους παραγωγούς και άλλες πηγές ενέργειας εις βάρος μας.
Είναι παράδοξο αλλά αυτή η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει το ακριβό, εισαγόμενο, ρυπογόνο Αέριο αντί να στηρίξει τον φθηνό, εγχώριο, ανεξάντλητο και καθαρό Αέρα.
Ζούμε μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία να ποινολογούνται οι παραγωγοί Α.Π.Ε. για να ενισχύονται οι παραγωγοί από φυσικό αέριο, οι οποίοι έχουν προστατευθεί πλήρως από τις στρεβλώσεις της αγοράς μέσω των μεταβατικών μηχανισμών χωρίς να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του κοινού ελλείμματος. Σε αυτόν τον συνδυασμό «τιμωρίας» και «προστασίας» δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι.

Όλα τα ανωτέρω συνιστούν ένα μοναδικό συνδυασμό αδικίας για τον κλάδο μας. Φυσικά, μη γελιόμαστε, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα πέρα από την καταγγελία της λαθεμένης κυβερνητικής πολιτικής. Την Κυριακή το βράδυ θα έχει ψηφιστεί άλλο ένα κατεπείγον πολυνομοσχέδιο και εκεί ανάμεσα σε γάλατα, φάρμακα, ψωμιά, ταξί και οι Α.Π.Ε. θα οδεύσουν στον καιάδα της κυβερνητικής «αναπτυξιακής πολιτικής», για την οποία είναι τόσο περήφανοι όλοι τους στην κυβέρνηση. Γι αυτό μάλιστα με «κουτσαβάκικο» στυλ μας επιπλήττουν, που δεν το καταλαβαίνουμε και δεν είμαστε ευγνώμονες που μας σώζουν από τον κακό εαυτό μας.
Συμπερασματικά, εν έτει 2014, οι ενεργειακές επιλογές της κυβέρνησης κρίνονται λαθεμένες για τους παρακάτω λόγους:

Επιλέγονται οι υδρογονάνθρακες,
-μια πηγή που ακόμη και οι σχετικοί επιστήμονες των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση τους, είναι πολύ επιφυλακτικοί να πανηγυρίσουν, πριν τις γεωτρήσεις,
-μια πηγή που αν εντοπισθούν οικονομικώς απολήψιμα αποθέματα, θα αρχίσουν να αποδίδουν την επόμενη δεκαετία,
-μια πηγή, που αν κάτι πάει στραβά -που το απεύχονται όλοι- θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη μοναδική βαριά βιομηχανία μας, τον τουρισμό
-μια πηγή, που σύμφωνα με την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής (την οποία πλέον συνυπογράφουν το 97% των σχετικών επιστημόνων) επιβαρύνει τόσο το κλίμα, που σύντομα μια σοφότερη, εξ αιτίας των κλιματικών καταστροφών, ανθρωπότητα είναι πιθανό, στο άμεσο μέλλον, να απαγορεύσει την εκμετάλλευση όλων των υπόλοιπων εντοπισμένων αποθεμάτων, γιατί απειλούν την ίδια τη ζωή (Η λεγόμενη «Φούσκα Άνθρακα»)
και εγκαταλείπονται οι ανεξάντλητες εγχώριες πηγές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
-που είναι οι πραγματικές εγχώριες πηγές ενέργειας,
-που εξ ορισμού είναι αποκεντρωμένες ως προς την παραγωγή αλλά και ως προς τις επενδυτικές δυνατότητες, μια και προσφέρονται και σε μικροεπενδυτές,
-που μπορούν άμεσα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας,
-που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια,
-που είναι φθηνές και θα συμβάλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους,
-που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια,
-που είναι ανεξάντλητες,
-που είναι φιλικές στο άμεσο περιβάλλον,
-που είναι η ασπίδα μας στις κλιματικές αλλαγές.
Αυτή η διπλή κυβερνητική ενεργειακή επιλογή, κατά τη γνώμη μου, είναι η επιτομή της κοντόφθαλμης και χωρίς όραμα πολιτικής. Αυτό το διπλό λάθος είναι ασυγχώρητο σε συμπολίτες μας που διεκδίκησαν την ψήφο μας, για το καλό της πατρίδας και το μέλλον της χώρας.
Αλλά, βρε αδελφέ, ποιος θα θυμάται αυτούς και τις επιλογές τους σε 15 χρόνια;
Με οργή και θλίψη,

Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης. Πρόεδρος ΔΣ Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ, Εκδότης Ανεμολογίων

πηγη pospief.gr

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. νομοθέτης δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη της όποιας νέας και άγνωστης τεχνολογίας οπότε και οι σαράντα νόμοι είναι λίγοι. Αυτό όμως που θα έπρεπε να κάνει η μόνιμα καλοπληρωμένη πολιτεία είναι να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει ακόμη και σε καθημερινή βαση αν χρειάζεται για να αποτρεψει τις στρεβλώσεις που πιθανόν να δημιουργούσαν τα κίνητρα για της αποδοχή μιας πολύ πρωτοποριακής για την εποχή της τεχνολογίας .
    Δε έθεσα εγω τους ορους της σύμβασης ουτε καν είχα το δικαίωμα να τους διαπραγματευτώ η πολιτεία τους εθεσε στην προσπάθειά της να αποδείξει όχι μόνο τις δήθεν περιβαλλοντολογικές της ευαισθησίες αλλά και για να ικανοποιήσει καποια βασικά κριτήρια της ΕΕ.
    Δεν επιθυμώ λοιπόν τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερό από αυτά που έχω συμφωνήσει , με πολύ απλά λόγια ΑΠΑΙΤΩ ΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.
    (μιας συμφωνίας επένδυσης που υπεγράφει το 12/2011 και πραγματοποιήθηκε το 01/2012 δηλαδή μετά από 18 μήνες από την επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδος τότε δηλαδή που οι περισσότεροι , συμπεριλαμβανομένων των πατριωτών νομοθετων έβγαζαν τα λεφτά τους έξω για να τα σώσουν και δεν χάριζαν στη πατρίδα ούτε το πυρετό τους.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλός στα κείμενά του ο κ. Γιάννης αλλά αν δεν απατώμαι υπήρξε επί 4 και πλέον έτη Πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δεξί χέρι του Ζερβού και κολλητάρι του νυν ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη.
    Με αυτά θέλω να πω ότι θα έπρεπε να ταρακουνήσει από τη θέση που είχε τους "υπευθύνους" και τη στιγμή που έπρεπε.
    Το να γράφουμε κείμενα εκ των υστέρων και να ασκούμε δημόσια κριτική όταν πλέον δεν έχουμε καμία θεσμική θέση για αποφάσεις που πάρθηκαν ή έπρεπε να παρθούν όταν κατείχαμε θεσμικές θέσεις, είναι προκλητικό.
    Και αλήθεια:
    κ. Γιάννη, επί προεδρίας σας στη ΔΕΗ Αν. πόσα kW εγκαταστήσατε?
    Όταν όλη η Ελλάδα επένδυε εν μέσω κρίσης η ΔΕΗ Αν. των 30 και 40 ακριβοπληρωμένων υπαλλήλων τι έκανε?
    Συγχαρητήρια, λοιπόν που στα 4 χρόνια εγκαταστήσατε ένα πάρκο Φ/Β 20kW σε στέγη και δύο πάρκα 80kW στην Κρήτη.
    Μας δείξατε το δρόμο ......... :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. paris pa εχω φαει 41% κουρεμα σε παρκο συνδεμενο 3 ιουλιου του 2011 ΜΔΝ (Κρητη) και όπως καταλαβαίνεις δεν θα μεινω με σταυρωμένα τα χερια γιατι είμαι ηδη με την πλατη στον τοιχο..απλα η προσωπικη μου γνωμη ηταν-ειναι-και θα είναι,οτι με τα Ελληνικα δικαστηρια δεν θα βγαλουμε ακρη,γιατι είναι μιλημενοι..ειδες τι εγινε με την υποθεση Μπαλτακου και τις ωμες παρεμβασεις που εκανε ο ιδιος ο πρωθυπουργος σε ανωτατο δικαστικο λειτουργο..αρα σηψη μεχρι το κοκκαλο στην Ελλαδα..στα Ευρωπαικα δικαστηρια ισως πετυχουμε κατι ΟΛΟΙ ενωμενοι...περναει από το μυαλο μου να μην κοψω πιστωτικο τιμολογιο με αποτέλεσμα να σταματησουν να με πληρωνουν..το ιδιο μου κανει εξαλλου καθως λογω μεγαλου κοστους του παρκου (400000 ευρω με Sanyo και trackers),ετσι και αλλιως δεν βγαινω..αρα μπρος γκρεμος και πισω ρεμα..επισης βλεπω μειωμένες αντιδράσεις γενικα..είναι μεγαλο λαθος αυτό και θα με θυμηθητε,γιατι οσοι εφαγαν μικρο κουρεμα είναι σιγουρο επειδή δεχτηκαν μια φορα να κουρευτουν εστω και λιγο θα ξανακουρευτουν στο μελλον..εμενα τι να ξανακουρεψουν ??????? 60%?????? θα κουρεψουν οσους εφαγαν τωρα μικρο κουρεμα..αρα χρειαζετε αντιδραση από ΟΛΟΥΣ για να εχουμε μια πιθανοτητα να πετυχουμε κατι..μην νομιζετε ότι οι αλλοι θα βγαλουν το φιδι από την τρυπα για εσας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη χάνετε το κουράγιο σας θα χρειαστεί υπομονή πιθανότατα η υπόθεση θα φτάσει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ασφαλως κι η ελληνική δικαιοσύνη παίρνει εντολές από την εκάστοτε κυβέρνηση, είναι αφελής όποιος περίμενε τον μπαλτάκο να του το επιβεβαιώσει. Εδώ όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα εξαιτίας κυρίως της προχειροδουλειάς με την οποία έγινε το νομοσχέδιο και με τη σωστή νομική υποστήριξη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δικαιωθούμε ακόμη και στα Ελληνικά δικαστήρια. Δεν χρειάζεται βιασύνη περιμένουμε τις απόψεις των συλλόγων και επιλέγουμε αυτή που πιστεύουμε ότι θα εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντά μας.

      Διαγραφή
  5. Ο νέος νόμος:
    http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEc63YDhn5AeXdtvSoClrL87SPB1HbULODtIl9LGdkF53UIxsx942CdyqxSQYNuqAGCF0IfB9HI6qSYtMQEkEHLwnFqmgJSA5WIsluV-nRwO1oKqSe4BlOTSpEWYhszF8P8UqWb_zFijBRmw75poCGRQO7tgPkxk5X1od3DTZAePLfVCiaZ5Mgb

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ