Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Οι αποσβέσεις φωτοβολταικών - είναι 10% για παγια εκτος των μή κτιριακών εγκαταστάσεων που ειναι 4%


Ενημερώστε οσους ξέρετε
Εχει εκδοθεί νέα ΠΟΛ 1512 στις 25.11.2013 που αφορά τις «Αποσβέσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και γεωθερμικών μονάδων, αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών σταθμών»
(βλεπε ΠΟΛ 1512 εδώ.  ).

 Η νέα ΠΟΛ1512  ανασκευάζει την ΠΟΛ1216  που αποκαθιστά το πνεύμα του ν. 4110/2013. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν διευκρινίζεται και ερμηνεύεται καλυτερα η παρ 22 του αρθρου 3 του Ν4110/2013.



 Ειδικότερα, εχει τονισθεί ότι δεν πρέπει να γίνεται καταχρηστική εφαρμογή του προβλεπόμενου συντελεστή απόσβεσης 10% των «λοιπών πάγιων στοιχείων» κάθε φορά που διαπιστώνεται ότι, κάποια πάγια δεν περιγράφονται επακριβώς στον πίνακα των καθορισθέντων νέων συντελεστών απόσβεσης. Γι αυτό δόθηκε ένα ενδεικτικό παράδειγμα για τα «αιολικά πάρκα και τις φωτοβολταϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» στο οποίο αναφέρεται ο συντελεστής 4% για τις «μη κτιριακές εγκαταστάσεις».

 Το παράδειγμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό για τις παραπάνω επιχειρήσεις καθώς δεν τις υποχρεώνει να χαρακτηρίσουν το σύνολο των παγίων τους ως «μη κτιριακές εγκαταστάσεις». Αντίθετα στα πάγια που είτε από την περιγραφή του τιμολογίου αγοράς, είτε από την πραγματική τους χρήση ή άλλα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους εντάσσονται σε άλλη κατηγορία παγίου, εφαρμόζεται ο οικείος συντελεστής απόσβεσης που προβλέπεται από τις διατάξεις της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Ν. 2238/1994 ...



2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Μπορεί κάποιος να μου δώσει συγκεκριμένη απάντηση για τον συντελεστη απόσβεσης
    των panel, inverter και βάσεων?
    Είναι στο 4% ή στο 10% (ώς μηχανήματα, εξοπλισμός)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι αναφέρουν την ΠΟΛ 1512..η οποία είναι λάθος.Η σωστή ΠΟΛ είναι η 1252

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ