Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ισοπεδωτική Επελεση Οικονομικων ομίλων στην Κρητη


Τη γη μπολιαζω να γενει
ολος ο κοσμος ΚΡΗΤΗ

Ανακοίνωση σχετικά με τα ενεργειακά έργα βιομηχανικής κλίμακας που δρομολογούνται στην Ιεράπετρα και τη συμμετοχή της στο Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ εξέδωσε η οργάνωση «Πολίτες εν Δράσει».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ισοπεδωτική επέλαση μεγάλων οικονομικών ομίλων», ενώ επισημαίνεται ότι «η σχεδιαζόμενη πόντιση υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας, καμία σχέση δεν έχει με τις ενεργειακές ανάγκες του
νησιού».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
1. Η ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και του νομού μας σήμερα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο ενεργειακό εργοστάσιο, χωρίς όριο ισχύος, με έργα βιομηχανικής κλίμακας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, αντλησιοταμιευτήρες ) όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του νησιού και της χώρας. Πρόκειται για μια ολοκληρωτική και ισοπεδωτική επέλαση μεγάλων οικονομικών ομίλων και συμφερόντων, που εξελίσσεται στο πεδίο της οικονομικής κρίσης και των επιταγών της Τρόικας, αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες και εις βάρος της ντόπιας παραγωγής.

2. Η κρυφή και ύπουλη επέλαση των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ),θα ανατρέψει το υπάρχον παραγωγικό πρότυπο και θα έχει μόνιμες, καθοριστικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Θα συμβάλει περαιτέρω και ανεπανόρθωτα στην άναρχη ανάπτυξη, στην υποβάθμιση του πρωτογενή τομέα, στην καταστροφή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας.

3. Τα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται καμιά σχέση δεν έχουν με την έννοια και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),  πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται μόνο με τη διασπορά τους και τη σύνδεσή τους με τις υπάρχουσες δραστηριότητες και υποδομές (σπίτια, τουριστικές εγκαταστάσεις , βιομηχανικά κτίρια, δημόσια κτίρια), την άμεση διάχυση των ωφελημάτων στην τοπική κοινωνία, την υποστήριξη και όχι την υποκατάσταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.

4. Η χωροθέτηση των έργων αυτών υποβοηθείται από σχετική νομοθεσία (Χωροταξικό ΑΠΕ, Νόμος για την Επιτάχυνση των ΑΠΕ κ.α.) σε βάρος όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε δασικές εκτάσεις, στις κορυφογραμμές, στη γη υψηλής παραγωγικότητας, στις περιοχές του δικτύου Natura, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δεν υπάρχει κήρυξη ζωνών Α’ απόλυτης προστασίας, δηλαδή οπουδήποτε! Σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κατάληψη ιδιωτικής γης για εγκατάσταση των έργων χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών της, που οδηγούνται σε μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες για να αποδείξουν ότι η γη είναι δική τους, ενώ αυτή έχει ήδη διατεθεί σε χρήση που οι ίδιοι δεν επέλεξαν αλλά και στην εκμετάλλευση υπαρχόντων δημόσιων υποδομών (πχ φράγματα)

5. Η σχεδιαζόμενη πόντιση υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και μάλιστα από κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία χωριστά, καμία σχέση δεν έχει με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού μας, αλλά γίνεται στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και την κερδοφορία των επιχειρήσεων μέσω της εξαγωγής ενέργειας προς άλλες αγορές.

6. Η συμμετοχή των ΟΤΑ α΄και β΄ βαθμού στα παραπάνω σχέδια, είτε σε συνεργασία με μεγάλες ενεργειακές εταιρείες με την μορφή εταιρείας «λαϊκής» βάσης όπως προτείνεται από την περιφέρεια Κρήτης, είτε με την εφαρμογή του προγράμματος «Ήλιος» που δεσμεύει μεγάλες δημοτικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή παραγωγικών δραστηριοτήτων και του περιβάλλοντος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στους προβλεπόμενους σχεδιασμούς για τις ΑΠΕ στην Κρήτη που οδηγούν στην επέλαση των ΑΠΕ και τη μετατροπή της Κρήτης σε  εργοστάσιο ενέργειας και το πρόγραμμα «Ήλιος» και αποφασίζουμε την ενεργή συμμετοχή μας στο «Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ».
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις παραπάνω θέσεις μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο και θεωρούμε υποχρέωση μας να αποκαλύψουμε τα σχέδια τους στην τοπική κοινωνία η οποία σκόπιμα μένει στο περιθώριο της ενημέρωσης. Μαζί με τους παραγωγούς του τόπου μας, που επιβιώνουν με κόπο και εμπόδια να υπερασπιστούμε τις παραγωγικές δραστηριότητες που επανεπενδύουν τα κέρδη στον τόπο.

πηγη econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ