Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Δυνατή η αλυσίδα εφοδιασμού πρώτων υλών

Η First Solar Inc είναι γνωστή εταιρία παραγωγής ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο, και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κατ 'όγκο.

Ένα κλειδί για την επιτυχία της, είναι το ειδικό ημιαγωγιμο υλικό που χρησιμοποιεί για να μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια, και την ιδιόκτητη διαδικασία κατασκευής
που χρησιμοποιεί για βαλει το υλικό αυτό σε ηλιακούς συλλέκτες.


Περυσι, είχε έρθει στο φως ότι η First Solar εξεταζε κατά πόσον μπορεί να εξορύξει το υλικό αυτό στο Μεξικό και σε άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο. Επίσης, η εταιρεία είχε περίπου 100 άτομα που εκαναν ερευνα σε διαφορετικούς ημιαγωγούς μέχρι που τους απέλυσε τέλη του 2011.

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΛΕΠΤΟΥ ΥΜΕΝΑ
Εάν η εταιρεία ήταν να ανοίξει τα δικά της ορυχεία, ή να αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό υλικό στο πάνελ της, θα αποτελούσε μια αλλαγή από το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο της. Στελεχη και αναλυτές της First Solar είπαν ότι αυτα τα ερευνητικά προγραμματα δεν πρέπει να εκληφθούν ως σημάδι ότι η ηγεσία της εταιρείας ανησυχεί για την αλυσίδα εφοδιασμού της (supply chain).

Aπο καιρό οι αναλυτές καιρό θεωρηθούν οτι η  "thin-film" τεχνολογία της εταιρίας ειναι μια πιθανή αδυναμία των επιχειρήσεων της. Αυτό ήταν ενα ρισκο που πήραν οι επενδυτές, όταν αγόρασαν μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας,  που πήγε την μετοχή και πάνω από τα 300 δολάρια ανά μετοχή σε ένα σημείο.

Το ρισκο των μετόχων της εταιρείας, επεκτάθηκε στο  αμερικανικό κοινό το περασμένο έτος, όταν η First Solar εξασφάλισε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια απο ομοσπονδιακή στήριξη σε μορφή  δανείου. Αυτό το ποσο  είναι περίπου επτά φορές μεγαλύτερο , απ'ό, τι η αμφισβητούμενη εταιρεία Solyndra Α.Ε. πήρε πριν κηρύξει πτώχευση  και  χρεώσει τους φορολογούμενους με πανω από 500 εκατομμύρια δολάρια.


Τα στλεχη της First Solar  δηλώνουν ότι το Τμήμα των δανείων τους για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι πιο ασφαλείς από την Solyndra, επειδή οι ​​σταθμοί έχουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την πώληση της ενεργειας τους. Μόλις ολοκληρωθούν, θα ξεπληρώσουν τα δάνεια κατασκευής με τα χρήματα από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα παρκα. Αυτό δεν είναι παρομοιο με το πώς τα χρήματα της Solyndra δαπανήθηκαν.


Κυνήγι για τα υλικά


Η First Solar αναφέρε στην εκθεση στο τρίτο τρίμηνο του 2011, οτι παρήγαγε πάνελ με κοστος  74 σεντς ανά watt της παραγωγικής ικανότητας. Αυτο ειναι , φθηνότερα από οποιαδήποτε ηλιακή ανταγωνιστή.

Δύο νέα στοιχεία για την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιριας ήρθαν στο φώς. 
Πρώτον, μια μικρή εταιρεία εξόρυξης γνωστοποιησε , ότι ενδιαφέρονταν για ένα ορυχείο στο Μεξικό, που ήταν δίπλα σε ένα ορυχείο που ανήκει στην First Solar.

Η First Solar χρησιμοποιεί ενα υλικό που ονομάζεται τελλουριούχο κάδμιο και όχι το πυρίτιο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε ηλιακούς συλλέκτες. Είναι κατασκευασμένο από κάδμιο,  και τελλούριο, που μπορεί να ανακτηθοεί ως παραπροϊόν της διύλισης του χαλκού. Το Τελλούριο είναι το πιο δύσκολο να βρεις υλικό. 


Η εταιρεία δεν εχει πει πολλα για το από που προμηθεύετε το τελλουριούχο κάδμιο, εκτός από το οτι έχει πολλαπλούς προμηθευτές. Δεν είχε πει και πολλα για την προοπτική εξόρυξης του υλικού παρα το οτι εξετάζουν εναν μεγαλο αριθμο πιθανών προμηθευτών του υλικού για το μέλλον και οτι εχουν στην κατοχή τους ενα ορυχείο στο Μεξικό που ειναι ομως σε αδρανεια. 


Ακριβώς επειδή η εταιρεία ερευνά μια εναλλακτική λύση για το υλικό των ημιαγωγών δεν σημαίνει First Solar έχει προβλήματα εφοδιασμού, είπε εκπρόσωπος της εταιρίας.
Είπε επίσης  ότι η προσφορά πρώτων υλών δεν αποτελούν σήμερα ανησυχία, λόγω του οτι αυτή τη στιγμή υπαρχει υπερπροσφορά φ/β πανελ στην παγκόσμια αγορά.


πηγη azcentral.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ