Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Energa Ηellas Power νεοτερα: η απαντηση τους

«Επιθετική» διαφημιστική στρατηγική υιοθετεί η ΔΕΗ, προσβλέποντας στην προσέλκυση των 205.000 συνδρομητών των Energa και Hellas Power, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε εναγώνιο αναζήτηση νέου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας – με απόλυτα ορατό το ενδεχόμενο να γυρίσουν στον … παλιό! Την ίδια στιγμή, Energa και Hellas Power με ολοσέλιδη πληρωμένη καταχώρηση στον Τύπο αποκρούουν τις εναντίον τους κατηγορίες.

Μάλιστα, διαβεβαιώνουν ότι τα διαθέσιμα των εταιρειών επαρκούν για να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις τους για το Τέλος Ακινήτων, ενώ για το ζήτημα των λογαριασμών στην Ελβετία οι δύο εταιρείες τονίζουν ότι
«είναι καθόλα νόμιμοι, δεν ανήκουν σε κανένα φυσικό πρόσωπο, αλλά αντίθετα είναι λογαριασμοί της εταιρείας. Για ποιο λόγο λοιπόν απαγορεύεται σε μια εταιρεία να έχει λογαριασμούς στο εξωτερικό;»

Έτσι, ενώ στη δική της διαφημιστική εκστρατεία, η ΔΕΗ τονίζει ότι παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για 3 μήνες μέχρι τουλάχιστον "να επιλέξετε προμηθευτή ρεύματος" καλώντας στην ειδική τηλεφωνική γραμμή 214 214 2000 , οι  Κέντορ (πρώην Energa) Εμπόριο Λιανικής Ενέργειας Kai Nea Εφαρμογη (πρώην Hellas Power) θεωρούν, στη δική τους ανακοίνωση, ότι η παύση λειτουργίας τους αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου των ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ για εκ νέου «κλείσιμο» της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα! 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο εταιρειών έχει ως εξής:
« Ανακοίνωση των Εταιρειών Κέντορ (πρώην Energa) Εμπόριο Λιανικής Ενέργειας Kai Nea Εφαρμογη (πρώην Hellas Power)
ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Από την αρχή της λειτουργίας των ιδιωτικών εταιρειών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, παρατηρήθηκαν μεθοδεύσεις, κωλυσιεργίες και υπερβάλλων γραφειοκρατικός ζήλος κρατικών και άλλων φορέων που εμπόδισαν την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Η κατάσταση αυτή είναι συνήθης για κάθε σχεδόν αγορά που απελευθερώνεται και μεταβαίνει από το καθεστώς του μονοπωλίου σε καθεστώς ανταγωνισμού. Αυτό που είναι πραγματικά περίεργο, ύποπτο και εγείρει πολλά ερωτηματικά είναι ωστόσο, το με πόση ευκολία οι Ρυθμιστικές Αρχές και η Πολιτική ηγεσία αυτής της χώρας αποφασίζουν να κλείσουν μια αγορά, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τρόικα ζητούν και επιβάλλουν το άνοιγμά της. Είναι βέβαιο και ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και ευθύνες, καθώς όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του μονοπωλιακού καθεστώτος καθώς και άλλων κλαδικών συμφερόντων.

Γιατί Ρυθμιστικές Αρχές, ΔΕΗ και Πολιτική ηγεσία οδήγησαν την αγορά στο κλείσιμό της:
Όταν δυο εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια αγορά που έχει πρόσφατα απελευθερωθεί, αποσπούν μέσα σε διάστημα 2,5 χρόνων μερίδιο αγοράς που φθάνει το 8% από το βασικό ανταγωνιστή, και η ανάπτυξή τους κινείται εκθετικά αυξητικά (περίπου 25.000 πελάτες κάθε μήνα επέλεγαν να αλλάξουν προμηθευτή για το ηλεκτρικό τους ρεύμα) είναι μάλλον αναμενόμενο να προκαλούν τις αντιδράσεις της ΔΕΗ καθώς και άλλων συμφερόντων του κλάδου.

Η πρόθεση για το κλείσιμο της αγοράς και την επαναφορά της σε κατάσταση μονοπωλίου, καθώς και η ολιγωρία του Υπουργείου και της Ρυθμιστικής Αρχής στις στρεβλώσεις, αποδεικνύονται με μια σειρά από γεγονότα, τα οποία οδήγησαν τις εταιρείες να διεκδικούν ποσά που υπερβαίνουν τα 340 εκατ. από ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ και λοιπούς φορείς:
  • Αύξηση των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων, που αντιπροσωπεύουν μέρους του κόστους των ιδιωτών προμηθευτών κατά 400%. Οι συγκεκριμένες χρεώσεις το Σεπτέμβριο του 2008 ήταν 15€/MWh, ένω σήμερα έχουν φθάσει πάνω από 60€/MWh.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος το 2011 με απόφαση της Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. και κατόπιν πιέσεων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, έως και 10%, με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής να μην αντανακλούν το πραγματικό κόστος αγοράς και μεταφοράς της ενέργειας. Ένα χρόνο μετά ο νέος Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. αποφάσισε να αυξήσει τις τιμές του ρεύματος κατά 10%, μετά από εισήγηση της ΔΕΗ για μεγάλες ζημίες και απειλή για στάση πληρωμών προς το ΔΕΣΜΗΕ και στη συνέχεια του ΔΕΣΜΗΕ προς τους παραγωγούς. Τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Απαίτηση του ΔΕΣΜΗΕ να εξοφλούν οι Προμηθευτές τις υποχρεώσεις τους εντός 28 ημέρων από την ημερομηνία αγοράς του ρεύματος, όταν η αγορά εν γένει δουλεύει με πίστωση 6 μηνών.
  • Υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών των δυο εταιρειών, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να υπερτιμολογεί τις εταιρείες και να προεισπράττει τα αντίστοιχα ποσά. Τα ποσά που έχουν υπερτιμολογηθεί είναι 40 εκατ. ευρώ για το 2011. Απόδειξη αυτού είναι ότι το αντίστοιχο ποσό μόνο για την ενέργεια για το α΄εξάμηνο 2011 ύψους 12,5 εκατ. έχει ήδη πιστωθεί στις εταιρείες.
  • Επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από το Υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η τιμή της ενέργειας (ΟΤΣ) που αγοράζουν οι προμηθευτές να εκτοξευτεί από τα 55€/MWh στα 85€/MWh και οι δυο εταιρείες να καταγράφουν κάθε μήνα ζημιές που έφθαναν τα 6 εκατ. ευρώ.
  • Μη συμπερίληψη στον υπολογισμό της παραγωγής ενέργειας των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ, καθώς και αστοχίες στον υπολογισμό της φόρμουλας που ισχύει για τις μονάδες δευτερευούσης εφεδρείας, με αποτέλεσμα η χρέωση της ενέργειας να διαμορφώνεται 10% περισσότερο από την τιμή που θα έπρεπε, και όλοι οι προμηθευτές και εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας να αγοράζουν την ενέργεια ακριβότερα κατά 10%. Συνέπεια αυτού ήταν η υπερτιμολόγηση των εταιρειών με περισσότερα από 38 εκατ. ευρώ.
  • Προκαταβολική χρέωση των Προμηθευτών για τις χρεώσεις ΥΚΩ, χρήσης συστήματος και ειδικού τέλους ΑΠΕ, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να επιθυμεί να προεισπράττει τα αντίστοιχα ποσά, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι Προμηθευτές δύνανται να τα εισπράξουν από τους τελικούς πελάτες.
  • Παράνομες και αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές της ΔΕΗ που σχετίζονται με θέματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις ιδιωτικές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ, ακόμα δεν έχει μεθοδεύσει ηλεκτρονικά την αντιστοίχηση πελατών, με αποτέλεσμα οι πελάτες να διπλοτιμολογούνται και να μην υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση για το πότε διακόπτεται ή ενεργοποιείται ένας πελάτης. Επίσης δε θέτει σε ισχύ τη δήλωση εκπροσώπησης φορτίου εντός της προθεσμίας που προβλέπεται, συνεχίζει να τιμολογεί πελάτες που έχουν ξεκινήσει να εκπροσωπούνται από ιδιωτικές εταιρείες, δεν προχωράει και δεν ενημερώνει για τη διακοπή ηλεκτροδότησης λογω χρέους.
Η διαδικασία κλεισίματος της αγοράς άρχισε να κορυφώνεται από τον Οκτώβριο του 2011, όταν η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΗΕ με πρωτοφανή τρόπο και ενάντια στην αγορά και το νομοθετικό πλαίσιο αποφάσισαν «πραξικοπηματικά» να παγώσουν όλες τις ενεργοποιήσεις πελατών των εταιρειών, με πρόσχημα τη μη πλήρη εξόφληση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.). Την ίδια στιγμή όμως, η ΔΕΗ εξακολούθησε να αποσπά πελάτες των δύο εταιρειών που δεν είχαν εξοφλήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) αποδεικνύοντας τις καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές που συστηματικά εξασκούν.

Η Worldwide Energy Limited και οι δικαιολογίες των αρχών:
Αποτέλεσμα των ανωτέρω καταστάσεων ήταν οι μέτοχοι των εταιρειών ENERGA POWER TRADING (EPT) και HELLAS POWER να αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν περαιτέρω τη λειτουργία των εταιρείων και να πουλήσουν τις μετοχές τους στη WORLDWIDE ENERGY LIMITED.
Στόχος της WORLDWIDE ENERGY LIMITED ήταν η στήριξη των δυο εταιρειών στην ελληνική αγορά ενέργειας και η περαιτέρω δυναμική διείσδυσή τους, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Οι προοπτικές που έβλεπε η Διοίκηση της WORLDWIDE ENERGY LIMITED σχετίζονταν με το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ένεργειας, μέσω της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων ενέργειας μεταξύ των προαναφερθέντων σταθμών παραγωγής και των ιδιωτών προμηθευτών. Το άνοιγμα αυτό είναι άμεσο και Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρόικα έχουν δώσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Ήδη προαναγγέλθηκε η σχετική διαδικασία για την άνοιξη του 2012. Οι εταιρείες EPT και HELLAS POWER είχαν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά λιανικής, και κατ΄επέκταση θα είχαν σημαντικό πλεονέκτημα για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων ή και την αγορά σταθμών από τη ΔΕΗ. Μια τέτοια ενέργεια θα περιόριζε σημαντικά τα κόστη τους και μέσα στα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας την ίδια εμπορική επιθετική πολιτική, θα τους έδινε τη δυνατότητα να γιγαντωθούν και να αποκτήσουν σημαντικότατο μερίδιο αγοράς από τη ΔΕΗ. Αυτό είναι εμφανές ότι θα προκαλούσε προβλήματα στο μονοπωλιακό γίγαντα και όπως αναμενόταν θα επιδίωκε με κάθε τρόπο την παύση της επεκτατικής αυτής εμπορικής πολιτικής.

Από εκεί και πέρα μια σειρά από δικαιολογίες και αφορμές χρησιμοποιήθηκαν για να οδηγήσουν την αγορά σε αυτό που είχε προαποφασιστεί: το κλείσιμό της! Τα προσχήματα:

Μη καταβολή χρεών προς το ΔΕΣΜΗΕ: η καταβολή των υποχρεώσεων του Ομίλου, για τις οποία δεν υπήρχε αμφισβήτηση ή δεν εκκρεμεί εκδίκαση καταγγελίας, γινόταν κανονικά. Μόνο για το 2011, και οι δυο εταιρείες έχουν καταβάλλει ήδη στο ΔΕΣΜΗΕ 350 εκατ. Ευρώ. Η αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων του Ομίλου έγινε κατόπιν παράνομης και καταχρηστικής άρνησης του ΔΕΣΜΗΕ να εγγράψει την αποσχιθείσα νέα εταιρεία στο Μητρώο Συμμετεχόντων.

Μη καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων: η καταβολή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων από τις εταιρείες του Ομίλου ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Το συνολικό ποσό που τιμολόγησε η εταιρεία EPT για την α΄δόση του Ειδικού Τέλους ήταν 30 εκατ, από τα οποία έχει ήδη εισπράξει τα 24 εκατ. ευρώ. Το σχετικό ποσό τιμολογήθηκε το Νοέμβριο – Δεκέμβριο στους πελάτες της και η απόδοση του α΄μέρους, ύψους 13 εκατ. ευρώ, έπρεπε να γίνει το Γενάρη, πράγμα το οποίο συνέβη. Τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν μέσα στο Φεβρουάριο 2012, όπως προβλέπεται βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης. Σε ότι αφορά στην εταιρεία HELLAS POWER, η τιμολόγηση της α’ δόσης ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ από τα οποία έχει εισπράξει τα 22 εκατ. Η εταιρεία δεν έχει ακόμα αποδώσει το σχετικό ποσό, καθώς έχει ακόμα δεσμευμένους λογαριασμούς από το Ελληνικό δημόσιο εντελώς καταχρηστικά μετά από καταγγελίες συγκεκριμένου φορέα.

Οι λογαριασμοί στην Ελβετία/ εξωτερικό και η μη ύπαρξη φυσικού προσώπου της WORLDWIDE ENERGY LIMITED: οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι καθόλα νόμιμοι, δεν ανήκουν σε κανένα φυσικό πρόσωπο, αλλά αντίθετα είναι λογαριασμοί της εταιρείας. Για ποιο λόγο λοιπόν απαγορεύεται σε μια εταιρεία να έχει λογαριασμούς στο εξωτερικό; Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως τα διαθέσιμα των εταιρειών ξεπερνούν τα 73 εκατ. ευρώ και επαρκούν για να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά το Τέλος Ακινήτων, τα Δημοτικά Τέλη, καθώς και άλλες υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα και οι δυο εταιρείες έχουν επιπλέον απαιτήσεις 126 εκατ. ευρώ από την αγορά, που αφορούν σε τιμολογημένα ποσά αλλά μη ακόμα εισπραχθέντα. 

Η επόμενη ημέρα στην αγορά ενέργειας:
Το ότι τα προσχήματα και οι αφορμές που χρησιμοποιήθηκαν από τις αρμόδιες Αρχές είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι προφανές. Η αγορά έκλεισε και η εικόνα και η φήμη των εταιρειών EPT και HELLAS POWER έχει πληγεί πλέον ανεπανόρθωτα. Η Διοίκηση των δυο εταιρειών θα κινηθεί πλέον δικαστικά και θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της, προκειμένου να προσβάλλει τις συγκεκριμένες Αποφάσεις στα ελληνικά δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και να δικαιωθεί για τις παρατυπίες και τις παράνομες πρακτικές που συντελέστηκαν. Οι εταιρείες ωστόσο συνεχίζουν τη λειτουργία τους και τα Τμήματα Εξυπηρέτησης Πελατών τους είναι διαθέσιμα προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες στους πελάτες τους για την εξόφληση των λογαριασμών τους που εκκρεμούν καθώς και για τη διαδικασία μεταφορά τους στη ΔΕΗ. Να σημειωθεί ότι οι λογαριασμοί με ημερομηνία έως και 24/1 θα πρέπει να καταβληθούν κανονικά από τους πελάτες των δυο εταιρείων.

Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα περαιτέρω, τα οποία αφορούν αυτούς που παρακολουθούν την αγορά και τα οποία θα επιβεβαιώσουν τα όσα οι εταιρείες EPT και HELLAS POWER ισχυρίζονται και τους οποίους η Διοίκηση του Ομίλου καλεί στο μέλλον να αναδείξουν:
  • Πόσο άμεσα θα προχωρήσει η ΔΕΗ σε νέα αύξηση τιμών στη λιανική και σε τι ποσοστό; Είναι κατανοητό ότι χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός, οι Αποφάσεις για τα ποσοστά αύξησης των τιμών θα παρθούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα και θα έχουν έχουν άμεση εφαρμογή, επιβαρύνοντας τους τελικούς καταναλωτές. Ήδη σε ότι αφορά στη Μέση Τάση (ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιομηχανίες, εμπορικά κέντρα, supermarket), το Υ.ΠΕ.Κ.Α. απελευθέρωσε πλήρως τα τιμολόγια της ΔΕΗ και πρακτικά επέτρεψε στη ΔΕΗ να χρεώνει τους πελάτες κατά το δοκούν, χωρίς να υποχρεούται στη δημοσίευση των τιμολογίων τους.
  • Τι θα συμβεί μόλις ανακοινωθεί η δυνατότητα αγοράς λιγνιτικών μονάδων ή η δυνατότητα σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων ενέργειας; Ποιοί προμηθευτές θα πρωτοστατήσουν στη συγκεκριμένη προοπτική; Ποιος θα πληρώσει την ζημία των μετόχων από την καταχρηστική απόφαση του κλεισίματος της αγοράς;
  • Ποιός θα πληρώσει τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μη άνοιγμα της αγοράς;
  • Ποιός θα εξηγήσει στους 250 εργαζόμενους των δύο εταιρειών και άλλους 1.500 συνεργάτες ανά την Ελλάδα γιατί πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται;»
πηγη energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ