Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Κατέρρευσε τo προγραμμα της Γερμανίας

Aπο Βjorn Lomborg
H Γερμανία μεχρι προσφατα κοκορευοταν οτι είναι ο "παγκόσμιος ηγέτης στις φωτοβολταικες εγκαταστασεις" . Μεχρι πρόσφατα το προγραμμα των φωτοβολταικων εγκαταστασεων προωθούνταν ως το ιδανικό σύστημα.
Μεχρι προσφατα...γιατι η Γερμανία οπως και οι περισσότερες ευρωπαικες χώρες αλλαξαν ροτα

Τι πιστευουν σήμερα
Σήμερα θεωρείτε ενα λαθος το ολο εγχείρημα. Ο Ρεσλερ είπε οτι το προγραμμα επιδότησης φ/β συστημάτων θεωρείται
σήμερα ως μια απειλή για την οικονομία τους. Στελεχη της Μερκελ είπαν στο Der Spiegel οτι η  ολη στρατηγική  μοιαζει με μια τεραστια "λακούβα" , λουμπα να το πω, χρημάτων.
Ο υπουργος περιβαλλοντος Roettgen είπε οτι θα μειώσει τις ταρίφες και εξεφρασε ανησυχίες οτι το προγραμμα ετσι οπως ειναι συμφέρει τις κινεζικες εταιρίες και θεσεις εργασίας. Εκαψαν την οικονομία τους με επιδοτήσεις 130 δισ δολλαρια των Γερμανών για μια στρατηγική που δεν βγαινει πουθενα.

Τι εγινε τελικα
  • Το προγραμμα ήταν επιτυχές ως προς την αποδοχή του. Οι εγκαταστάσεις στη Γερμανία ξεπερασαν καθε προσδοκία. 
  • Τα 7,5  GW  εφτασαν οι Γερμανοί μονο το 2011. Αυτο απο μονο του εκτιμαται οτι θα αυξήσει τον λογαριασμό του καταναλωτή κατα 260 δολλαρια το ετος!
  • Η απόδοση στη Γερμανία σε ενα φ/β σύστημα δεν ειναι τοσο καλή οσο σε αλλες Μεσογειακκές χώρες.   Αρα η εξίσωση κοστους-αποδοσης-οφέλους για τη χώρα βγαίνει αρνητική.
  • Παρ'ολες τις πολλες εγκαταστασεις η ενεργεια απο τις φ/β εγκαταστασεις φθανει  το 0,3% της συνολικής ενεργειας που χρειάζεται η Γερμανία! Και ετσι η Γερμανία αναγκαζεται να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια απο τη Γαλλία και την Τσεχία.
  • Οι Γερμανοί εχουν σήμερα την δευτερη μεγαλύτερη τιμή για αγορα ηλεκτρικού ρεύματος στις αναπτυσόμενες χώρες (Πρώτη ειναι η Δανία). Η τιμή που πληρώνουν οι Γερμανοί ειναι 3 φορες μεγαλύτερη απο τους Αμερικάνους. 
  • Η Γερμανία πληρώνει 1,000$ καθε τονο CO2 που μειώνετα. Σήμερα η τιμή για το διοξείδιο του ανθρακα στην Ευρώπη ειναι 8$. 
  • Καθε θεση εργασίας που δημιουργήθηκε απο τα φωτοβολταικα κοστίζει κατα μεσο ορο 175.000$, σημαντικά περισσότερο απο οτι η δημιουργία θεσεων σε αλλους τομείς της οικονομίας οπως η κατασκευή ή η υγεία. 
Το πείραμα της Γερμανίας απέτυχε. Αυτό που πρεπει να κανουν οι κυβερνήσεις ειναι να εστιάσουν στην έρευνα και να κανουν την πρασινη τεχνολογία ανταγωνιστική και οικονομική. Οι αλλες κυβερνήσεις δεν εχουν την πολυτέλεια  να κανουν το ίδιο λάθος. 



πηγες opinionfinancial post.com, the dailynewsegypt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ