Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΝREL: Η κινα ειναι παρανομη

Μου μυριζουν δασμοι στα κινεζικα
Σε δελτιο τυπου που εβγαλε  ο Συνασπισμος της Αμερικάνικης Ηλιακης Βιομηχανίας (CASM) εχθες,
καιι δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του NREL (National Renewable Energy Laboratory) κατελειξαν στο συμπερασμα οτι η κινεζικη παραγωγή κρυσταλικής φωτοβολταικής τεχνολογίας κοστίζει περισσότερο απ'οτι η Αμερικάνικη αντίστοιχη παραγωγή, οταν προστεθούν ακομη και τα κοστη διανομής!

Το πλεονεκτημα του κοστους που εχουν
ειναι της ταξεως του  1%. Οταν σε αυτο ομως προστεθεί το κοστος μεταφοράς τοτε οι κινεζικες εταιριες ειναι -5% !! Αρα πως μπορουν και επιβιώνουν αυτες οι εταιριες; Εχουν τεραστια κυβερνητική υποστήριξη και ετσι εχουν καταφερει να εχουν συνολικο μερίδιο 55% της παγκοσμιας αγοράς!

Τουλαχιστον 12 Αμερικανικες παραγωγικες εταιριες φ/β πλαισιων εχουν προχωρήσει σε απολύσεις, κλεισιμο εργοστασίων, χρεωκοπιες τα τελεταια 2 χρονια. Οπως αναφερεται χαρακτηριστικά η solarworld μπορει να ανταγωγιστεί οποιαδήποτε εταιρια αρκει να ειναι νομιμος ο ανταγωνισμός.
Αλλα η Κινα χρησιμοποιεί αθεμιτες εμπορικές πρακτικές που δεν ειναι ουτε οικονομικες ουτε περιβαλλοντικά βιώσιμες για κανεναν. "Το ελευθερο εμποριο ειναι το εμποριο χωρις παρανομη ξενη παρεμβαση της κυβέρνησης"

Ετσι η παρουσίαση αυτή επιβεβαιώνει τη θεση του CASM οτι οι Κινέζοι δεν χαιρουν πλεονεκτημα κοστους οσον αφορα την παραγωγή αλλα επωφελούνται απο την γενικότερη στρατηγική εξαγωγών της κινας, που εχει στοχο να βλαψει τις Αμερικανικες εταιρίες παραγωγής.

Το επομενο βήμα στην αγωγή ατή ειναι στις 2 Μαρτίου που θα υπαρχει προκαταρκτική εξέταση καθορισμού της κινέζικης πολιτικής υποστήριξης και στις 27 Μαρτίου προκαταρκτική εξε΄ταση στο αν θα πρεπει να επιβληθούν δασμοί ως αντιστάθμισμα των Κινεζικων εισαγωγών σε τεχνημτα χαμηλες τιμες


πηγη americansolarmanufacturing.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ