Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Αποψεις της αγορας για τη μειωση των τιμων


Προσδοκίες για βελτίωση του κλίματος στην αγορά των ΑΠΕ, γέννησαν οι χθεσινές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για «ψαλίδισμα» των τιμών με τις οποίες πληρώνονται τα φωτοβολταϊκά. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές του κλάδου με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr, με τις νέες τιμές θα πρέπει πλέον ο ΔΕΣΜΗΕ να επανέλθει στο κανονικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παραγωγών, κάτι που εφόσον συμβεί θα αποτελεί θετική εξέλιξη για την αγορά. Την ίδια στιγμή η αγορά των αιολικών είδε με ανακούφιση την απόφαση του ΥΠΕΚΑ να μην οδηγήσει σε περικοπές τις
τιμές στη συγκεκριμένη τεχνολογία.


Εταιρείες
Πηγές του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) τονίζουν ότι οι αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ είναι κοντά στις προτάσεις που είχε υποβάλει ο Σύνδεσμος (12,5% μείωση έναντι πρότασης για μείωση 10%). Δεν επιβεβαιώθηκαν δηλαδή πληροφορίες που ήθελαν το υπουργείο να εξετάζει μειώσεις της τάξης του 20%. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν ένσταση ως προς το ύψος της μείωσης των τιμών ανά εξάμηνο, που από 5% γίνεται 7%, καθώς όπως λένε δεν είναι βέβαιο ότι η πτώση των τιμών στον εξοπλισμό θα είναι εξίσου γρήγορη όπως και στο πρόσφατο παρελθόν. Το στοιχείο αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, εμπεριέχει μια αβεβαιότητα.
Για την πρόταση του ΥΠΕΚΑ να αλλάξει η διαδικασία «κλειδώματος» της τιμής για ένα έργο, οι πηγές του ΣΕΦ αναφέρουν ότι αποτελεί ένα βήμα εξυγίανσης, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για βελτίωση του ρυθμού υλοποίησης των έργων. Εάν αλλάξει το σύστημα χωρίς να βελτιωθούν οι ρυθμοί υλοποίησης, τότε το μόνο που θα προκληθεί είναι πρόβλημα στη χρηματοδότηση αφού οι τράπεζες δε θα γνωρίζουν την τιμή με την οποία θα πληρώνεται το έργο και δε θα χορηγούν εγκρίσεις. Τέλος για το θέμα του ΔΕΣΜΗΕ, η πλευρά του ΣΕΦ θεωρεί θετικό ότι το ΥΠΕΚΑ υιοθετεί τις προτάσεις της ΡΑΕ και με τα μέτρα που λαμβάνονται φαίνεται να ξεπερνιούνται τα προβλήματα χρηματοδότησης που παρατηρήθηκαν πρόσφατα.

Παραγωγοί
Στο θέμα των έγκαιρων πληρωμών του ΔΕΣΜΗΕ στέκονται από την πλευρά τους οι παραγωγοί ενέργειας με φωτοβολταϊκά, οι οποίοι τονίζουν ότι θα πρέπει μετά τις αλλαγές, ο διαχειριστής να επανέλθει στο κανονικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Όπως σημειώνουν πηγές του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) οι αλλαγές στις τιμές αποφασίστηκαν για να διευκολυνθεί ο ΔΕΣΜΗΕ να αποπληρώνει τις ΑΠΕ. «Ως ΣΠΕΦ συμμετείχαμε στη διαβούλευση για τις τιμές και προτείναμε όχι οριζόντιες μειώσεις αλλά διαφορετική προσέγγιση μεταξύ επαγγελματικών φ/β που φορολογούνται και έχουν άλλο τιμοκατάλογο και οικιακών. Το ΥΠΕΚΑ κινήθηκε σε αυτή την τεχνοκρατική προσέγγιση, ίσως περισσότερο επιθετικά στα επαγγελματικά από ό,τι στα οικιακά. Σε κάθε περίπτωση αυτή η παρέμβαση γίνεται για να διασφαλιστούν οι έγκαιρες πληρωμές. Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε από εδώ και πέρα είναι ο ΔΕΣΜΗΕ να επανέρχεται στο αρχικό χρονοδιάγραμμα των εμπρόθεσμων εξοφλήσεων των παραγωγών με φ/β και να σταματήσουν οι ληξιπρόθεσμες καταστάσεις τις οποίες υφιστάμεθα» καταλήγουν οι πηγές του ΣΠΕΦ.

Αιολικά
Θετικά υποδέχθηκε ο κλάδος των αιολικών τη ρητή δήλωσή του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος έθεσε οριστικό τέλος στη συζήτηση για την αναπροσαρμογή των τιμών αποζημίωσης της αιολικής ενέργειας.
Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου, η δήλωση αυτή τερματίζει το κλίμα αβεβαιότητας που είχε διαμορφωθεί κατά το τελευταίο διάστημα.
Πλέον ο κλάδος των αιολικών θεωρεί ότι το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να εστιάσει τις επόμενες παρεμβάσεις του σε τέσσερις κατευθύνσεις:
1. Να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του λεγόμενου Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε., για να μην λαμβάνει λανθασμένη ενημέρωση ο καταναλωτής για το δήθεν τέλος των Α.Π.Ε.
2. Να μετονομαστεί το Ειδικό Τέλος Α.Π.Ε. διότι δεν έχει καμία σχέση με τις Α.Π.Ε. ούτε με την καθαρή ενέργεια, αλλά αντιθέτως, επιδοτεί το κόστος των ορυκτών καυσίμων.
3. Να ενισχυθούν τα αιολικά πάρκα που με το σημερινό ύψος και τρόπο τιμολόγησης δεν είναι βιώσιμα (αιολικά πάρκα σε χαμηλό αιολικό δυναμικό, θαλάσσια αιολικά πάρκα και τα υβριδικά αιολικά πάρκα).
4. Να ενισχυθούν οι μικρές ανεμογεννήτριες σύμφωνα με την εξαγγελία του ΥΠΕΚΑ
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να υπάρχει ένας πλαίσιο που θα επιτρέπει την χρηματοδότηση και την έναρξη υλοποίησης των επενδύσεων σε, καθορισμένο εκ των προτέρων, περιβάλλον ασφάλειας, καταλήγουν οι πηγές του κλάδου των αιολικών.

Πηγή:www.capital.gr, 3/2/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ