Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Mονιμος Μηχανισμος Διαιτησίας απο ΡΑΕ

Στη σύσταση μόνιμου μηχανισμού διαιτησίας προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την επίλυση των διαφορών μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων που ασκούν δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας (επιλέγοντες πελάτες, εταιρείες παραγωγής, προμήθειας ενέργειας κλπ).

Η άσκηση της διαιτησίας, είναι μία από τις νέες σημαντικές αρμοδιότητες που ανέλαβε η Αρχή σε εφαρμογή των ενεργειακών οδηγιών της ΕΕκαι οι οποίες, έστω και με κάποιες εκπτώσεις,
ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο, με βάση το νομοσχέδιο που πρότεινε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Η προσφυγή στο μόνιμο μηχανισμό διαιτησίας της ΡΑΕ, θα γίνεται μόνο με την υπογραφή συνυποσχετικού από τα μέρη,ενώ τίθεται χρονικό περιθώριο 6 μηνών για την έκδοση της απόφασης.Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν σημαντικά οι χρονοβόρες διαδικασίες των αστικών δικαστηρίων, προς όφελος και των δύο πλευρών.

Η διαιτησία θα διεξάγεται από τριμελές όργανο το οποίο θα συγκροτείται από πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε κατάλογο διαιτητών και επιδιαιτητών,ο οποίος καταρτίζεται κάθε δύο χρόνια με απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ.

Αυτός θα περιλαμβάνει μέλη της ΡΑΕ, μέλη Τεχνικών Επιμελητηρίων και Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων οποιασδήποτε βαθμίδας, με εξειδικευμένες γνώσεις στα ενεργειακά θέματα.
Κανονισμός

Για τη λειτουργία της διαιτησίας, η ΡΑΕ προχωρά στη σύνταξη κανονισμού, ο οποίος θα είναι έτοιμοςσε περίπου ένα μήνα.

πηγη energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ