Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Παπακωνσταντινου-Santi και ήλιος




O Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωσταντίνου, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας και Μεταφορών του JRC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Giovanni De Santi.
To Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) είναι το επιστημονικό και τεχνικό ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει ως αποστολή να παρέχει
επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για την επινόηση, ανάπτυξη και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ. Το JRC λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς επιστήμης και τεχνολογίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της διαδικασίας παραγωγής πολιτικών, υπηρετεί το κοινό συμφέρον των Κρατών Μελών, ενώ παράλληλα είναι ανεξάρτητο από ειδικά συμφέροντα, εθνικά ή ιδιωτικά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γιώργος Παπακωσταντίνου και ο Giovanni De Santi συζήτησαν λεπτομερώς τη συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ, το JRC και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνεργασία συνίσταται στην προσφορά τεχνικής βοήθειας από το JRC σχετικά με τον καθορισμό των βέλτιστων θέσεων ηλιακών πάρκων και σχετικών τεχνολογίών, γραμμών μεταφοράς και την ανάπτυξη απαραίτητων υποδομών για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού διαδρόμου από τη ΝΑ προς την Κεντρική Ευρώπη, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση της πλήρους ανάπτυξης του προγράμματος “HELIOS”.
O Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το θέμα έκανε την παρακάτω δήλωση:
« Η ανάπτυξη και η δημιουργία μιας νέας προοπτικής για την χώρα και τους πολίτες προϋποθέτει επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγική βάση και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Το ΥΠΕΚΑ συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, ανοίγοντας ευκαιρίες επενδύσεων σε τομείς που η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορούν να φέρουν σύντομα θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το σχέδιο «HELIOS» για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας στην υπόλοιπη Ευρώπη, το οποίο η ΕΕ στηρίζει ενεργά, ενώ η υλοποίηση έχει ενταχθεί και στις αποφάσεις Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προχωράμε με ταχείς ρυθμούς στην προετοιμασία του και τις επόμενες εβδομάδες θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοθετικό πλαίσιο για το σχέδιο «HELIOS».
Χαίρομαι, λοιπόν, που σήμερα ξεκινάμε τη συνεργασία με το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστημονική τους υποστήριξη στην εφαρμογή του σχεδίου για μια πράσινη Ευρώπη και μια ανταγωνιστική Ελλάδα».
Ο Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας και Μεταφορών του JRC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Giovanni De Santi δήλωσε:
« Μεγάλα, καινοτόμα έργα, όπως το πρόγραμμα « HELIOS » με ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή διάσταση, είναι σημαντικά για τους στόχους της Ένωσης για μια οικονομία χαμηλής χρήσης άνθρακα και κατά συνέπεια τη επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ του 2020 στην Ευρώπη.
Επιπλέον, το σχέδιο « HELIOS », με την προώθηση της καινοτομίας, συντείνει στην προώηθηση των στόχων ανάπτυξης και απασχόλησης τους οποίους επιδιώκει η Ε.Ε..
Συνολικά, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και συνεπώς το JRC θα συμβάλει στην τεχνική επιτευξιμότητα του έργου, συνεργαζόμενο με βασικούς Ευρωπαϊκούς και κυρίως Ελληνικούς παράγοντες».
Μετά τη διμερή συνάντηση, ακολούθησε τεχνική συνάντηση με τη συμμετοχή των στελεχών του ΥΠΕΚΑ, του JRC και του ΑΔΜΗΕ. Στην τεχνική συνάντηση συζητήθηκε θέματα τα οποία επηρεάζουν την εφαρμογή του σχεδίου «HELIOS» και πιο συγκεκριμένα, ο καθορισμός της πραγματικής «καθαρής» μεταφορικής ικανότητας των δικτύων για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη, η απαιτούμενη ικανότητα αποθήκευσης και η ευέλικτη ικανότητα παραγωγής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποστήριξη μεταβλητής παραγωγής από τα ηλιακά πάρκα του προγράμματος «HELIOS».

Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκαν τα εξής:
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Ξεκινάμε σήμερα μία εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ζητήματα ενέργειας, μια συνεργασία που θα βοηθήσει πολύ στην υλοποίηση του σχεδίου «HELIOS».
Το Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασχολείται με τα ζητήματα βελτιστοποίησης των τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας και θα μας στηρίξει, κυρίως, στα ζητήματα διασύνδεσης και μεταφοράς της ηλιακής ενέργειας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Με τον κ. De Santi, που είναι ο επικεφαλής του Κέντρου έχουμε, εδώ και καιρό, ξεκινήσει να συζητάμε και σήμερα πλέον επισημοποιούμε αυτή τη συνεργασία. Είμαστε εδώ με στελέχη τόσο από το ΥΠΕΚΑ, όσο και από τον ΑΔΜΗΕ, για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.
Λ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:Είχατε συναντήσεις στις Βρυξέλλες και με τον κ. Έτινγκερ και συζητήσατε για το θέμα του σχεδίου «HELIOS» μαζί του. Του είπατε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετικές παρεμβάσεις, πόσο γρήγορα και ποιες είναι αυτές;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει ενεργά το σχέδιο «Helios». Είχα χθες την ευκαιρία να συναντηθώ με τον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας, τον κ. Έτινγκερ, τον οποίο ενημέρωσα ότι τις επόμενες εβδομάδες η Ελληνική Κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοθετικό πλαίσιο για το σχέδιο «HELIOS», όπως επίσης και για το τι ακριβώς έχουμε κάνει για την εύρεση κατάλληλης γης, για το ζήτημα της διασύνδεσης, για το χρηματοοικονομικό μοντέλο.
Ο κ. Έτινγκερ επανέλαβε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει επανειλημμένα και δημόσια μιλήσει για το γεγονός ότι το σχεδιο «HELIOS» αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάσσεται και στο πλαίσιο της διασύνδεσης όλων των χωρών για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Χθες, εξάλλου, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας το πρώτο θέμα συζήτησης ήταν ακριβώς το θέμα της διασύνδεσης, γιατί η ενέργεια πλέον είναι αγαθό, το οποίο πρέπει να διακινείται ελεύθερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό χρειάζονται υποδομές. Και οι υποδομές χρειάζονται χρηματοδότηση. Και εδώ μπαίνει ο πολύ μεγάλος ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Λ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:Στην παρούσα φάση μπορούμε να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το «HELIOS»;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Υπάρχουν δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην μεταφορά ενός πρώτου μικρού ποσού ενέργειας, αν θέλετε, σε σχέση με το συνολικό πρόγραμμα από μία εγκατάσταση μέχρι 500 MW και σε δεύτερη φάση θα πάμε στην πλήρη εξέλιξη του έργου.
Αυτή τη στιγμή, με τις υπάρχουσες διασυνδέσεις, μπορούμε να μεταφέρουμε μέχρι 2.000 MW ενέργεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, πέρα απ’ αυτό, θα χρειαστούν νέες υποδομές και ακριβώς γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντική η ευρωπαϊκή συζήτηση για τη χρηματοδότηση αυτών των νέων υποδομών.
Λ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:Των δικτύων δηλαδή μεταφοράς;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Ακριβώς.
Λ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:Κύριε De Santi, υποθέτω έχετε ενημερωθεί από τον Υπουργό για το μεγάλο έργο HELIOS. Ποια είναι η άποψη σας, η εντύπωση σας, σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα;
G . DE SANTI :Νομίζω οτι το πρόγραμμα «HELIOS» μπορεί να γίνει «οδηγός» για την Ευρώπη. Είμαστε πεπεισμένοι, οτι αν το «HELIOS» πετύχει, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο τρόπο για την παροχή καθαρής ενέργειας στη Νότια Ευρώπη και τη διανομή της έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, είναι σημαντικό για μας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οτι το σχέδιο «HELIOS» πρέπει να είναι επιτυχημένο.
Έτσι, είμαστε σήμερα εδώ, επειδή θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ελληνική Κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους παράγοντες, για να βελτιστοποιήσουμε ταυτόχρονα την επιστημονική πλευρά του έργου, σχετικά με την φωτοβολταϊκή τεχνολογία, την τοποθεσία, τον προσανατολισμό των panels και συνολικά πώς να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγή της ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά, θέλουμε επίσης να δούμε πώς θα παρέχουμε, να μεταφέρουμε την ενέργεια που παράγεται από την Ελλάδα, στις πιο βόρειες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων καλωδίων συνεχούς ρεύματος ή των εναερίων εναλασσόμενου ρεύματος. Επίσης, πρέπει να κοιτάξουμε τη μελέτη επιπτώσεων, την οικονομική πλευρά και την περιβαλλοντική πλευρά. Γι' αυτό και θέλουμε να συνεργαστούμε με σημαντικούς παράγοντες στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.
Λ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:Η χρηματοδότηση είναι σημαντικό ζήτημα για το σχέδιο, σωστά;
G . DE SANTI :Ναι, φυσικά. Το χρηματοδοτικό είναι σημαντικό, γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι πρόκειται για ευκαιρία επενδύσεων. Είναι στοιχείο κλειδί. Αν οι επενδυτές, είτε Ευρωπαίοι είτε άλλοι, δουν πώς υπάρχει ευκαρία και ταυτόχρονα μπορούμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια, αυτό θα είναι μια επιτυχία, η οποία θα θέλουμε να επαναληφθεί, όπου είναι δυνατόν.
Λ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:Είστε αισιόδοξος σχετικά με το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα σε εποχή κρίσης;
G . DE SANTI :Γίνεται αυτή η συζήτηση και στις Βρυξέλλες. Το γεγονός ότι είμαστε αυτή τη στιγμή εδώ, οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση ως τώρα.
Φυσικά, όλοι θέλουν να δουν αυτό το έργο να πραγματοποιείται και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Γι αυτό χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε όλα τα ζητήματα, διαφορετικά δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον. Αν όμως διαπιστώσουν ότι αποδεδειγμένα υπάρχει ουσία, από οικονομικής και περιβαλλοντικής άποψης, καθώς και από άποψη υποδομών, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε επενδύσεις.
Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι το σχέδιο αυτό θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και θα αποτελέσει το κλειδί για επενδύσεις σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια.
Λ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:Ευχαριστώ πολύ.
G . DE SANTI :Ευχαριστώ κι εγώ.
---
Λ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:Σήμερα 15 Φεβρουαρίου και έχουμε 14 μέρες ακόμη, θα πρέπει σύμφωνα με το μνημόνιο Νο 2 να προωθήσετε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, να βγάλετε στον αέρα τις σχετικές προκηρύξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι έτοιμο να κάνει τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο και με τη συμφωνία που έχουμε κάνει με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας η διαδικασία αυτή θα γίνει, ώστε να μπορέσει η ίδια η αγορά να εκφραστεί για το κατά πόσο ενδιαφέρεται για μία ενοποιημένη εταιρεία ή για δύο χωριστές εταιρείες. Σε απόλυτη συμβατότητα, βέβαια, με το 3οενεργειακό πακέτο, το οποίο έχει ψηφίσει η Βουλή.
Άρα, λοιπόν, προχωρούμε και τις επόμενες εβδομάδες θα βγει η πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Λ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:Τι εννοείτε με μία εταιρεία ή με δύο ενοποιημένες;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Θα δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες επενδυτές να εκφράσουν τη βούλησή τους, είτε για την εξαγορά της είναι εταιρείας ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ ενοποιημένης, είτε την εξαγορά με πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.
---
Λ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ:Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επάρκειας. Χθες το βράδυ ο κ. Μανιάτης φέρεται να έδωσε εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε άμεσο στοπ στις εξαγωγές ηλεκτρονικού ρεύματος. Θα έχουμε φυσικό αέριο; Φορτία που επρόκειτο να παραληφθούν σήμερα, δεν θα παραληφθούν, έκτακτα φορτία.
Και επίσης ένα άλλο φορτίο που επρόκειτο να ξεφορτώσει την Τρίτη, δεν έχει ξεφορτώσει, πάει τώρα για Σάββατο. Δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοράσουν φορτία στο spot market; Τι συμβαίνει, υπάρχει μια ανησυχία;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Υπάρχει κακοκαιρία σε όλη την Ευρώπη. Υπήρχε στην Τουρκία ένα ατύχημα, το οποίο έχει επιβαρύνει την κατάσταση, και έτσι έχουμε μείωση των ποσοτήτων που δέχεται η χώρα μας.
Χθες, στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες, έγινε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο εμείς, αλλά και άλλες χώρες. Ενημέρωσα για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Είμαστε απόλυτα συντονισμένοι τόσο με τη ΔΕΠΑ, όσο και με τον ΑΔΜΗΕ, και βεβαίως με την ΔΕΗ, για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προβλήματα.
Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη ροή φυσικού αερίου και στη χώρα. Αλλά πράγματι, χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη χώρα, η ενεργοποίηση άλλων μονάδων της ΔΕΗ, για να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα εφοδιασμού των πολιτών με φυσικό αέριο.

πηγη energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ