Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Energa Ηellas Power: λαθος οι χρεωσεις απο ΔΕΣΜΗΕ


Τις εταιρείες Energa και Hellas Power δικαιώνει, σύμφωνα με πληροφορίες του δικαστικού ρεπορτάζ, με χθεσινή απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 469/12) σχετικά με τις καταγγελίες που είχαν κάνει υποστηρίζοντας ότι ο ΔΕΣΜΗΕ χρέωνε λανθασμένα τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας τα έτη 2009 – 2010 – 2011.

Το ποσόν που διεκδικούσαν οι δύο εταιρείες φτάνει συνολικά τα 70 εκατ. ευρώ, γεγονός που
προσδίδει αυξημένη σημασία στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς τα ποσά για τα οποία τους απαγορεύθηκε  η δυνατότητα εκπροσώπησης πελατών ήταν σημαντικά χαμηλότερα.
Οι εταιρείες είχαν προσφύγει το καλοκαίρι του 2010 στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζεται η μεθοδολογία υπολογισμού των YKΩ. Όπως ανέφεραν τότε, «ο τρόπος καθορισμού των χρεώσεων για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, οι υποχρεούμενοι να καταβάλουν και ο τρόπος υπολογισμού του κόστους για τις χρεώσεις αυτές, που γίνεται μέχρι τώρα με στοιχεία που παρέχει αποκλειστικά η ΔΕΗ, μπορεί να αποτελέσει νόμιμο αντικείμενο αμφισβήτησης εκ μέρους κάθε εταιρείας που επιβαρύνεται με χρεώσεις ΥΚΩ».

Υποστήριζαν επίσης ότι η επιβολή των ΥΚΩ είναι νόμιμη μόνο στην περίπτωση που κάθε εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που καταβάλλει ΥΚΩ μπορεί να δραστηριοποιηθεί στη σχετική αγορά, δηλαδή στην κατηγορία καταναλωτών υπέρ των οποίων επιβάλλονται οι ΥΚΩ, και επομένως να αντλήσει και αυτή τα σχετικά οφέλη. Στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς, οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είχαν τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, για την ηλεκτροδότηση των οποίων «πήγαινε» το μεγαλύτερο μέρος των ΥΚΩ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες έχουν πλέον βρεθεί εκτός αγοράς και η ΡΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να τους αφαιρεθεί και η άδεια, εγείρουν και άλλες αξιώσεις έναντι του ΔΕΣΜΗΕ της ΡΑΕ και άλλων φορέων του δημοσίου, το σύνολο των οποίων φτάνει τα… 340 εκατ. ευρώ (μέρος των οποίων είναι τα 70 εκατ. με τα οποία σχετίζεται η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας).

Συνεχίζεται η έρευνα
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για τις οφειλές των δύο εταιρειών, την παρακράτηση ποσών, την εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, την μετοχική σύνθεση του επενδυτικού ομίλου που είναι πλέον ο ιδιοκτήτης των δύο εταιρειών (Worldwide Energy Limited), την προέλευση των κεφαλαίων, τις διαδρομές των κεφαλαίων κ.λπ.
Τη Δευτέρα  έχουν κληθεί από την εισαγγελέα κυρία Πόπη Παπανδρέου να καταθέσουν 18 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι θεσμικοί φορείς ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ. Για τους τελευταίους δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές αιτιάσεις καθώς η μεν ΡΑΕ μόλις τον Σεπτέμβριο ανέλαβε την αρμοδιότητα περί των αδειών των ιδιωτικών εταιρειών και άρχισε να ερευνά την υπόθεση αμέσως μόλις έγινε η μεταβίβαση των δύο εταιρειών, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ είχε «βομβαρδίσει» την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με επιστολές ανησυχίας όλο το 2011.
Την Παρασκευή, τέλος, οι εκπρόσωποι του Worldwide Energy Limited θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου, ενώ ήδη ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους με καταχωρήσεις στον κυριακάτικο τύπο

ΠΗΓΗ energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ