Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ηλιας Μοναχολιας για την ExelGroup

Σε συνεχεια και της αναρτησης του fotoboltaika.blogspot.com για τoν τροπο λειτουργείας των Ελληνικες εταιριων παραγωγής φωτοβολταικων . Ο κύριος Μοναχολιας, Διευθυντικό στελεχος της  Ελληνικής εταιρίας ExelGroup, μας ενημερώνει για τη θεση του:
ilias monacholias
Χαίρομαι που ζητούνται αναλυτικότερα οι απόψεις μας. Θα απαντήσω και στο βασικό ερώτημα του άρθρου (περιθώρια κέρδους με τιμές πριν και τώρα) αλλά και στην ακροτελεύτια παράγραφό του περί πριμοδοτήσεων.
Δεν είναι κρυφό ούτε παράξενο ότι οι απόψεις μου δεν είναι εναντίον των συμφερόντων της Εγχώριας
Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα της Βιομηχανίας που εργάζομαι και που έχει 2 χαρακτηριστικά διαφορετικά από άλλων εταιρειών.

Εννοώ ότι η Exelgroup εξ αρχής έδωσε βάρος
α. στην παραγωγή modules χρησιμοποιώντας cells από το εξωτερικό και
β. στην κατάκτηση μιάς καλής θέσης στην Αγορά, πουλώντας τα προϊόντα της σε μεταπωλητές, εγκαταστάτες και επενδυτές σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από εγκαταστάσεις σε δικά της πάρκα. Ας μιλήσω για τα panels μόνο, οι βάσεις στήριξης θα μπορούσαν να είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο.
Δεν θέλω να μιλήσω (μέρες που είναι...) για τη δουλειά που η Exelgroup δίνει σε συμπατριώτες μας κλπ γιατί έτσι κι αλλιώς (και δυστυχώς!) η Ελληνική Επιχειρηματικότητα λίγα μπορεί να κάνει για τους Έλληνες εργαζόμενους. Ούτε να λαϊκίσω.

Το θέμα είναι να δούμε σαν κοινωνία (άρα και σαν άτομα και σαν κράτος) τι μπορεί να γίνει για να συνεχίζει να υπάρχει Ελληνική Οικονομία πλην Τουρισμού (που δεν παιζόμαστε λόγω φύσης και ιστορίας!).
Αν θεωρηθούμε κανονικό μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να ζητάμε κρατικές ενισχύσεις, αλλά:
1. έχουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα σαν χώρα, άρα κάποιος πρέπει να βοηθήσει την Οικονομία να αναστηλωθεί. Ποιός; Μάλλον η ΕΕ, αν μας θεωρεί μέλος και όχι απλά πελάτη της.
2. δεν ζητώ να υποστηρίζει το κράτος μας τη βιομηχανία όπως την υποστηρίζει η Κίνα ή το Ισραήλ (για να φέρω 2 πολύ διαφορετικά παραδείγματα), αλλά να μην την πνίγει! να αναφερθώ στη μη επιστροφή ΦΠΑ; στην προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος; στις έκτακτες εισφορές; Προσέξτε μιλώ για κανονικές Επιχειρήσεις, όχι για Κρατικοδίαιτους και "καταφερτζήδες" επιχειρηματίες. Ξέρουμε ότι όσοι πληρώνουν φόρους πληρώνουν και για όσους δεν πληρώνουν.
3. ζητώ Τραπεζική χρηματοδότηση, σαν κι αυτή που υπάρχει στις πολιτισμένες χώρες. Ακόμη και σήμερα που διεθνώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα ρευστότητας από την κρίση του 2008, μόνο στην Ελλάδα δεν μπορείς να βρείς χρηματοδότηση για να κάνεις δουλειά, ακόμη και με 10% επιτόκιο!
Θα μπορούσα να γράφω για πολλή ώρα αλλά δεν είναι οικόπεδό μου το blog.

Με δυό λόγια : Αναγκαστικά αμυνόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε ξένο ανταγωνισμό που τα έχει σχεδόν όλα "στρωμένα" για να δουλέψει σε όλες τις χώρες.
Και είναι άμυνα όσα γράφονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από Κίνα.
Τι να πούμε ιδιαιτέρως στην Ελλάδα;
Αν πούμε ότι ένα container με panels θέλει 2,000€ για να πάει από τη Θεσσαλονίκη στη Σάμο, ενώ θέλει ΛΙΓΟΤΕΡΑ USD για να έρθει από την Κίνα;
Να πω και άλλα παραδείγματα; δεν νομίζω να χρειάζονται.
Δεν είμαι κατά των Κινεζικών Βιομηχανιών. Αντίθετα, επειδή έχω πάει εκεί, σέβομαι και τιμώ τις προσπάθειες που κάνουν. Όλα τα κάνουν με πολλή δουλειά αλλά και με μεγάλη κρατική βοήθεια, να μη ζητήσουμε κι εμείς μια μικρή έστω;
Για να επιζήσουμε!
Σκεφτείτε λοιπόν τι σημαίνει premium feed-in-tariff για τα Ελληνικά ή τα Ευρωπαϊκά Φωτοβολταϊκά Συστήματα, τι σημαίνει πτώση των τιμών διεθνώς και την οποία αναγκάζονται να ακολουθήσουν Ευρωπαϊκές και Ελληνικές Εταιρείες, με αποτέλεσμα στην Ευρώπη ορισμένες να κλείνουν.
Στην Ελλάδα επιζούμε με νύχια και με δόντια. Όχι μόνο δεν ήταν μεγάλο το ποσοστό κέρδους μας (άρα μιά χαρά κερδοφόροι είμαστε και τώρα έστω και με την πτώση τιμών), αλλά εξανεμίζεται το κέρδος μας ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ. Οι τιμές πέφτουν λόγω της πτώσης της τιμής των cells. Εμείς τα cells τα αγοράζουμε, άρα η τιμή πώλησης των modules πέφτει μαζί με την τιμή των cells, και όχι γιατί ο ανταγωνισμός μας αναγκάζει να μειώσουμε τα υπερκέρδη μας.
Επιθυμώ επωνυμία στα blogs γιατί το βρίσκω πιό υγιές. Η γνώμη μου είναι αυτή, γι αυτό όταν (σπανίως) γράφω θέλω να γράφω επώνυμα. Δεν μπορώ να το απαιτήσω από όλους τους άλλους, απλά σε ανώνυμες απόψεις δεν θα απαντώ, αν κρίνω ότι αυτή η άποψη δεν θα δημοσιευόταν επώνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ