Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Φωτοβολταϊκά: στα δικαστήρια κατά του new deal σύνδεσμοι σε οικιακά και επαγγελματικά

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κλάδος των φωτοβολταϊκών μετά τη δημοσιοποίηση του new deal το οποίο με την εξαίρεση των αγροτών -και όχι στο σύνολό τους- συγκεντρώνει τα πυρά των ιδιοκτητών σταθμών παραγωγής ηλιακής ενέργειας (διαβάστε εδώ τις αναλυτικές ρυθμίσεις και εγγυημένες τιμές που προβλέπει το new deal στα φωτοβολταϊκά).

Πολλοί μάλιστα σύνδεσμοι, αλλά και μεμονωμένοι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να κινηθούν νομικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θέμα νομιμότητας του “New Deal” θέτει η και η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στο πόρισμά της επί του Πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την Κυριακή και στο οποίο περιελήφθησαν οι ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, χωρίς ωστόσο να δίνει σαφή απάντηση στο κατά πόσο είναι συνταγματικές ή όχι οι επίμαχες παρεμβάσεις.

—Κινείται νομικά η ΠΟΣΠΗΕΦ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της και αυτούς που συμμερίζονται τις απόψεις της να επιδοθούν σε έναν αγώνα και να ανταμείψουν κατάλληλα τους υποψήφιους του κυβερνητικού συνασπισμού στις επικείμενες εκλογές. Όπως συγκεκριμένα σημειώνει, «ας εξουδετερώσουμε αυτούς που μας καταστρέφουν. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με την Οργάνωση των Παραγωγών και τις Νομικές Κινήσεις που προτείνουμε. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Καταλήγοντας η ΠΟΣΠΗΕΦ, ενημερώνει τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς ότι «προσπαθούμε να οργανωθούμε. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα στοιχεία όλων των Συλλόγων ή των Συλλόγων που πρόκειται να ιδρυθούν ανά την Ελλάδα, έτσι ώστε ο κάθε παραγωγός να ξέρει που μπορεί να αποτανθεί.
Αναφορικά με τις επικείμενες νομικές κινήσεις η ΠΟΣΠΗΕΦ αναφέρει ότι “κάθε συνάδελφος παραγωγός έχει δικαίωμα του να αποτανθεί στον δικηγόρο της επιλογής του” ωστόσο θεωρεί ότι “όλες οι κινήσεις πρέπει να είναι οργανωμένες”.
Για τον παραπάνω λόγο η ΠΟΣΠΗΕΦ προτείνει στους συναδέλφους “να περιμένουν μερικές μέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι επαφές μας με διάφορα νομικά γραφεία που ήδη έχουν ξεκινήσει”.
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα συγκληθούν Γενικές Συνελεύσεις όπου θα ενημερωθούν οι παραγωγοί-μέλη της ΠΟΣΠΗΕΦ για τις επικείμενες νομικές κινήσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με την ΠΟΣΠΗΕΦ  στα τηλέφωνα 2310-798 907, 2310-798609, στο fax 231 0 795 343 και στο mail info@pospief.gr.

—Νομική υποστήριξη από τη “Στέγη”
Στην προσφορά νομικής, τεχνικής, τραπεζικής-οικονομικής υποστήριξης, με συντονισμό ανά νομό και με έγκυρη ενημέρωση, αποφάσισε να προχωρήσει ο νεοσύστατος Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Επενδυτών, Μελετητών, Κατασκευαστών οικιακών κτιριακών φωτοβολταϊκών (ΣΤΕΓΗ), ο οποίος προτίθεται να εκπροσωπήσει το σύνολο των οικιακών παραγωγών και τα προβλήματά τους.
Γι αυτό τον λόγο, όπως τονίζει η «ΣΤΕΓΗ», ανέβηκε η φόρμα εγγραφής όλων των μελών υποστήριξης στην νέα ιστοσελίδα www.oikiakistegi.grη οποία βρίσκεται στον «αέρα» από σήμερα 1η Απριλίου.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι, «ο σύνδεσμός μας υλοποιήθηκε για να έχει τέσσερα σκέλη υποστήριξης στα μέλη του: Nομική, Tεχνική, Τραπεζική- Οικονομική, Ασφαλιστική”.
Όσον αφορά στη νομική υποστήριξη, σύμφωνα με τη “Στέγη, θα την παράσχει “έγκριτο δικηγορικό γραφείο εξειδικευμένο σε ενεργειακά θέματα για απόφαση αγωγής μας έναντι του ελληνικού δημοσίου και του ΥΠΕΚΑ για την μονομερή αλλαγή τροποποίηση των συμβάσεων μας με αντισυνταγματικό, νομικά, ηθικά και κοινωνικά τρόπο που ήδη η επιστημονική υπηρεσία της βουλής αναφέρει πως ελέγχεται ως προς την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων. Όπως ειδικότερα υποστηρίζει στην έκθεσή της η Β΄ Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ που προβλέπει το νομοσχέδιο συνιστούν επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες υφιστάµενες συµβατικές σχέσεις, η νομιμότητα της οποίας θα πρέπει να ελεγχθεί”.

—Κινητοποιείται ο “Ήλιος”
Ο Σύνδεσμος ΗΛΙΟΣ  δημιούργησε στην ιστοσελίδα του www.syndesmosilios.gr μια εφαρμογή καταγραφής όλων των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών, που ενδιαφέρονται να υπερασπισθούν τα δικαιώματα τους με κάθε νόμιμο τρόπο. Σύμφωνα με τον “Ήλιο” δυο μόλις εβδομάδες μετά, πάνω από 1.700 ενδιαφερόμενοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, ενώ καθημερινά καταχωρούν τα στοιχεία τους δεκάδες νέοι.
Ο “Ήλιος” ενημερώνει τα μέλη του ότι “ήδη εργάζεται για τη χάραξη στρατηγικής και τον καθορισμό συγκεκριμένων νομικών ενεργειών που μπορούν να γίνουν με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Στην προσπάθεια αυτή καλούμε και όλους τους υπόλοιπους οργανωμένους φορείς για να συντονίσουμε μαζί τις ενέργειες μας”.
—Στα δικαστήρια ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης
“Ραντεβού στα δικαστήρια” έχει δώσει με το ΥΠΕΚΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης.  Όπως ανέφερε ο σύνδεσμος “όταν παραβιάζονται μονομερώς οι συμβάσεις 36.000 νοικοκυριών με  μειώσεις 30-40%, κανένας δεν θα πρέπει να μιλά για «δώρα στα οικιακά» και για «υποχωρήσεις στις μειώσεις». Οι αναφορές επίσης σε μέσους όρους 16% ή 20% μείωση, ουσιαστικά αποκρύπτουν την πλήρη αλήθεια και τεχνηέντως ρίχνουν στάχτη στα μάτια”.
“Την κοροϊδία που μας κάνατε δεν θα την αφήσουμε έτσι, θα τα πούμε στα δικαστήρια” κατέληξε η ανακοίνωση του.

Η ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης είναι www.oikopv.gr.
—Τι λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής
Η Β΄ Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής υποστηρίζει ότι οι μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των υφιστάμενων έργων ΑΠΕ που προβλέπει το νομοσχέδιο συνιστούν επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες υφιστάµενες συµβατικές σχέσεις, η νομιμότητα της οποίας θα πρέπει να ελεγχθεί.
«Παρατηρείται συναφώς ότι, στο µέτρο που οι προτεινόµενες ρυθµίσεις επιφέρουν µείωση του τιµήµατος που έχει συµφωνηθεί στο πλαίσιο σύµβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας µεταξύ των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και του εκ του νόµου µοναδικού αντισυµβαλλοµένου τους (κατά περίπτωση, Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε., Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε., Δ.Ε.Η. Α.Ε.), συνιστούν επέµβαση του νοµοθέτη σε υφιστάµενες συµβατικές σχέσεις, η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί εάν συνάδει προς την αρχή της ελευθερίας των συµβάσεων (ΑΚ 361), ως ειδικότερης εκδήλωσης της αρχής της οικονοµικής και επιχειρηµατικής ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Ωστόσο, στη συνέχεια, η Επιτροπή, επικαλούμενη σχετική προγενέστερη δικαστική απόφαση, τονίζει ότι «νοµοθετική ρύθµιση η οποία παρεµβαίνει σε συµβατική σχέση για λόγους προστασίας της εθνικής οικονοµίας, εισάγοντας ακόµη και βλαπτική µεταβολή της για το ένα µέρος, συνιστά, κατά την ανωτέρω κρίση του Αρείου Πάγου, εξαιρετικό δίκαιο»

Αναλυτικότερα, στο σχετικό απόσπασμα του πορίσματος της Επιτροπής σημειώνεται:
«Η αρχή της ελευθερίας των συµβάσεων, εκτός από την ελευθερία σύναψης ή µη σύναψης της σύµβασης και την ελευθερία επιλογής αντισυµβαλλοµένου, καθιερώνει το δικαίωµα των συµβαλλόµενων µερών να διαµορφώνουν ελευθέρως το περιεχόµενο της σύµβασης, συµπεριλαµβανοµένου του καθορισµού του καταβαλλόµενου ανταλλάγµατος, υπό τον όρο ότι δεν παραβιάζουν τον νόµο ή τα χρηστά ήθη και δεν ασκούν το δικαίωµά τους αυτό καθ’ υπέρβαση των ορίων του, όπως αυτά ιδίως διαγράφονται συµφώνως προς την καλή πίστη, τα χρηστά ήθη και τον κοινωνικό και οικονοµικό του σκοπό (βλ. Μιχ. Σταθόπουλο, Γενικό Ενοχικό Δίκαιο, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2004, § 13 αρ. 5 επ., 58 επ., και Απ. Γεωργιάδη, Ενοχικό Δίκαιο, Γενικό Μέρος, Αθήνα, 1999, αρ. 3 επ.). 

«Με την ελευθερία των συµβάσεων, δεν συµβιβάζεται, καταρχήν, µεταγενέστερη επέµβαση του νοµοθέτη, περιοριστική της ελευθερίας αυτής, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η ελευθερία των συµβάσεων προσβάλλει τα δικαιώµατα των άλλων ή ασκείται κατά παραβίαση του Συντάγµατος ή ενέχει προσβολή των χρηστών ηθών, καθώς επίσης και κατά τις περιπτώσεις που ασκείται προς βλάβη της εθνικής οικονοµίας (άρθρα 5 παρ. 1, 25 παρ. 3 και 106 παρ. 2 του Συντάγµατος)» (ΟλΑΠ 33/2002, ΝοΒ 2003, 853 επ., ΑΠ 1465/2001, ΕλλΔνη 2003, σελ. 986, ΑΠ 808/2010, ΧρΙΔ 2011, σελ. 385 επ., ).

Εποµένως, νοµοθετική ρύθµιση η οποία παρεµβαίνει σε συµβατική σχέση για λόγους προστασίας της εθνικής οικονοµίας, εισάγοντας ακόµη και βλαπτική µεταβολή της για το ένα µέρος, συνιστά, κατά την ανωτέρω κρίση του Αρείου Πάγου, εξαιρετικό δίκαιο, το οποίο, όµως, δεν πρέπει να παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας – περιοριζόµενη στο όλως αναγκαίο µέτρο – ούτε τις αρχές της ισότητας και της ασφάλειας του δικαίου (βλ. και ΣτΕ 3037/2008 Ολοµ., 3047/2006, 1909/2001 και ΑΠ 4/1998 Ολοµ.), και να λαµβάνει χώρα σε εύλογο χρόνο από τη σύναψη της σύµβασης».
Πέραν των παραπάνω, η Επιτροπή παρατηρεί ότι από τις ρυθμίσεις του “New Deal” και ειδικότερα όσον αφορά την αλλαγή των υφιστάμενων συμβάσεων, ανακύπτει ζήτημα ως προς την εναρμόνιση με τη νομοθεσία περί προστασίας δικαιωμάτων «περιουσιακής φύσεως»και κεκτηµένων οικονομικών συμφερόντων.

«Περαιτέρω, ζήτηµα ανακύπτει και ως προς την εναρµόνιση των προτεινόµενων ρυθµίσεων προς το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύµβασης για την προστασία των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου και των θεµελιωδών Ελευθεριών (Ε.Σ.Δ.Α.), που κυρώθηκε µε το ν.δ. 53/1974 και έχει, συµφώνως προς το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγµατος, αυξηµένη έναντι των κοινών νόµων ισχύ, στο µέτρο που µε τις προτεινόµενες ρυθµίσεις θίγονται ενοχικά δικαιώµατα, δικαιώµατα «περιουσιακής φύσεως» και κεκτηµένα «οικονοµικά συµφέροντα» των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά πάγια δε νοµολογία, περιουσία, κατά την έννοια του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου, αποτελεί µόνη η υπόσταση µιας ενοχικής σύµβασης, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόµενες γι’ αυτή υπό του νόµου προϋποθέσεις (βλ. Ολ. Α.Π. 5/2011, Ολ.ΣτΕ 668/2012, σκ. 34 επ.). Επισηµαίνεται ότι η στέρηση των ενοχικών δικαιωµάτων χωρεί, κατά την ανωτέρω νοµολογία, µόνο για λόγους δηµόσιας ωφέλειας και προϋποθέτει την προηγούµενη καταβολή αποζηµίωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της Επιτροπής.

πηγη econews

1 σχόλιο:

  1. Ποίος σύνδεσμος θα προσφύγει τελικά κατά του νέου Νόμου (new deal) σχετικά με τα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά ? Κανένας ? Ψάχνω κάπου να ενταχθώ και δεν βρίσκω ! 100 σύνδεσμοι και άκρη δεν βγάζεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ