Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Φωτοβολταική καρέκλα .....για να κολυμπάνε όλοι

ALEPOCHORI, Greece (Reuters)

Παράλυτος από τη μέση και κάτω, o Λευτέρης Θεοφίλου έχει περάσει σχεδόν τη μισή ζωή του "δεμένος" με μια αναπηρική καρέκλα και υπενθυμίζει σαν να ήταν ένα όνειρο η πρώτη φορά που μια ηλιακή καρέκλα του επέτρεψε να κολυμπήσει μόνος του στην ελληνική θάλασσα.

«Ήταν εξωπραγματικό», είπε ο Θεοφίλου, 52, ένας γεροδεμένος μηχανικός με γκριζα μαλλιά  όπως είπε ο ίδιος καθώς ανασηκώθηκε απο την  αναπηρική καρέκλα του ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ, κάθισε στην καρέκλα και με το πάτημα ενός κουμπιού οδήγησε, χωρίς βοήθεια, 20 m (μέτρα) στην ακτή και μέσα στο νερό.

"Σε κάνει να αισθάνεσαι ελεύθερος και είσαι σε θέση να κάνεις πράγματα που δεν θα μπορούσα να φανταστώ οτι θα μπορούσα να κάνω μόνος μου», είπε.

Η καρέκλα δημιουργήθηκε από μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων το 2008 και καλύπτεται από την ευρωπαϊκή και αμερικανική νομοθεσία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η συσκευή Seatrac λειτουργεί σε ένα σταθερό μηχανισμό - ράγες- που επιτρέπει μέχρι και 30 άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια να κινούνται  μέσα και έξω από το νερό την ημέρα - όλα κινούνται με ηλιακή ενέργεια.

Σε μια χώρα με μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο και χιλιάδες νησιά, έχει έρθει ως μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για πολλούς Έλληνες, η τόνωση της ζήτησης κάθε χρόνο. Επί του παρόντος, 11 συσκευές λειτουργούν στην Ελλάδα και υπάρχουν σχέδια για την επέκταση του δικτύου.

Όμως, παρά την αυξανόμενη απήχηση το Seatrac  - έχει ήδη εξαχθεί σε Κύπρο και η ομάδα του βρίσκεται σε συνομιλίες με αρχιτέκτονες στην Κροατία, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ - αντιμετωπίζει εμπόδια στην Ελλάδα, όπου οι εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες είναι φτωχές.


 Στην πρωτεύουσα, την Αθήνα, τα ανώμαλα πεζοδρόμια και οι λακκούβες στους δρόμους κάνουν την μετακίνηση δύσκολη. Ράμπες για αναπηρικά καροτσάκια έπρεπε να εγκατασταθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ιουλίου, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει παραλύσει και χρησιμοποιεί αναπηρική πολυθρόνα.

Οι Ιδρυτές της Seatrac έχουν επωφεληθεί από το κλίμα στην Ελλάδα - η χώρα είναι βουτηγμένη στον ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο - που σημαίνει ότι οι συσκευές μπορούν να ρυθμιστούν εύκολα σε παραλίες χωρίς ηλεκτρική γραμμή  και να αποσυναρμολογουνται στο τέλος της σεζόν, και όλα αυτά χωρίς βλαβερές το περιβάλλον.

Η ομάδα ελπίζει ότι η συσκευή θα μπορούσε να ενισχύσει τον τουρισμό, τη μεγαλύτερη βιομηχανία της μεσογειακής χώρας, αλλά υπαρχει έλλειψη υποστήριξης από τις τοπικές αρχές, που αγόρασαν τη συσκευή για 30.000 ευρώ η κάθε μία και είναι υπεύθυνες για τη συντήρηση μετά το πρώτο έτος.


 http://www.reuters.com/article/2013/08/09/us-greece-disabled-idUSBRE9780HF20130809

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ