Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΚΟΝΤΡΑ: Η ΡΑΕ Δικαίωσε παραγωγό - Ο ΛΑΓΗΕ Ζητάει ιση μεταχείριση στις πληρωμές Φωτοβολταικών

του Μιχάλη ΚαϊταντζίδηΜε την απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕ για την αίτηση αναίρεσης του ΛΑΓΗΕ, τον εγκαλεί και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για «τα όσα – με μεγάλη ευκολία- υπονοούνται τα οποία πλήττουν το κύρος της Αρχής» όπως αναφέρει το διατακτικό της απόφασης.

Τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ, από όπου πληρώνονται οι παραγωγοί για το ρεύμα που παράγουν, δεν διαταράσσουν μόνο τα οικονομικά των επιχειρήσεων και
τη γενικότερη εικόνα του κλάδου, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των θεσμικών φορέων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό προκύπτει από την αίτηση αναθεώρησης που έκανε ο Λειτουργός της Αγοράς - ΛΑΓΗΕ ως διαχειριστής του λογαριασμού, κατά απόφασης της ΡΑΕ. Με την τελευταία, η Ρυθμιστική Αρχή δικαίωνε παραγωγό ΑΠΕ ο οποίος προσέφυγε κατά του ΛΑΓΗΕ λόγω των γνωστών καθυστερήσεων στις πληρωμές οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, φτάνουν μέχρι και τους 8 μήνες (όταν έγινε η προσφυγή ήταν 5 μήνες).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο παραγωγός είχε εκχωρήσει τις απαιτήσεις του από το ΛΑΓΗΕ στη Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, από την οποία είχε λάβει δάνεια με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να έχει εμπλοκές με την τράπεζα.

Η «κόντρα» ΛΑΓΗΕ-ΡΑΕ, προέκυψε επειδή ο πρώτος έκρινε ότι η ΡΑΕ με την απόφασή της που δικαίωνε τον παραγωγό - καθώς του απηύθυνε σύσταση να μεριμνήσει ώστε να αρθεί η δυσάρεστη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει απέναντι στην τράπεζα -αποτελεί προτροπή για διακριτική μεταχείριση υπέρ ενός και μόνο παραγωγού.
Ακόμη ο ΛΑΓΗΕ με την αίτηση αναίρεσης, κατηγορούσε τη ΡΑΕ ότι τον εξωθεί σε παράνομες ενέργειες. Δηλαδή κατά την άποψη του ΛΑΓΗΕ, ποσά που εκ του νόμου θα έπρεπε να ικανοποιούν άλλες ανάγκες, θα πρέπει να δοθούν στο συγκεκριμένο παραγωγό.

Με την απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕ για την αίτηση αναίρεσης του ΛΑΓΗΕ, τον εγκαλεί και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για «τα όσα – με μεγάλη ευκολία- υπονοούνται τα οποία πλήττουν το κύρος της Αρχής» όπως αναφέρει το διατακτικό της απόφασης.

Εξηγεί δε η ΡΑΕ ότι με την αρχική της απόφαση που δικαίωνε την εταιρεία φωτοβολταϊκών, καλούσε τον ΛΑΓΗΕ να λάβει κάθε μέτρο, το οποίο θα πρέπει να ακολουθεί τις γενικές αρχές της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των παραγωγών και της διαφάνειας κατά τις συναλλαγές, χωρίς κάποια παραχώρηση ή απόκλιση.

Ζητούσε δηλαδή από τον Λειτουργό της Αγοράς, όχι να ικανοποιήσει προνομιακά μόνο την καταγγέλλουσα εταιρεία σε βάρος των άλλων εταιρειών, αλλά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ και στο μέτρο του δυνατού.
Έτσι, η ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα του ΛΑΓΗΕ για την άρση της επιβολής σύστασης. Ωστόσο επαναδιατύπωσε την παράγραφο της αρχικής απόφασης, ώστε να μην προκαλούνται παρερμηνείες αναφορικά με την «εξώθηση σε διακριτική μεταχείριση» του ΛΑΓΗΕ υπέρ μιας εταιρείας.

πηγη http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1121932/kontra-rae-admhe-gia-elleimmata-ton-ape.html

10 σχόλια:

  1. ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΣΟΠΑ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΚΙΑΚΑ-ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ .

    ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΣΟΠΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΠΟΙΟ ΔΥΣΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΑΝΤΟΧΕΣ

    ΤΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΟ ΝΕΦΡΟ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΕΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΤΑΙΡΙΑ Ε.Ε ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ 100ΑΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΛΗΣΩ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΥΦΟΥΤΟ.!!!!
    ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ!!!
    ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΑ , Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ.... ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΑΛΛΑ!!!!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΕΝ ΜΟΝΟ Ε.Π.Ε ΚΑΙ Α.Ε ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ Ε.Ε ΚΑΙ Ο.Ε ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ!!!
    'Η ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ 'Η ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΒΥΣΜΑ 'Η ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΠΗΔΑΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΧΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΑ- ΠΟΥΛΑΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

      ΑΚΟΜΑ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΟΣΕΣ ΘΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ΑΓΡΟΤΗ

      ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΣΟΥ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

      ΚΑΙ ΑΜΑ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ Η ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΒ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ

      Α ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΤΗ ΣΗΜΕΝΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΓΝΩΣΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΟΥΡΕΜΑ ΟΦΕΙΛΩΝ 80% και 5% αμεσα στο χερι ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΕ ΒΑΘΩΣ 10ΕΤΙΑΣ ΔΕ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ Α......

      Διαγραφή
    2. ........................................................................................ΙΔΙΑ

      Διαγραφή
  3. Ξέρεις κανένα να θέλει μετοχές σε εταιρεία με φωτοβολταικά (ΕΠΕ)???
    Αν ναί πες και εμένα που τις πουλάω 3 μήνες τώρα για ρευστότητα. (για να χρηματοδοτήσω το Ελληνικό κράτος)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντηση 12:09 δεν καταλαβαινω γιατι ως αγροτης εκανες φωτοβολταικα που δεν ειναι το επαγγελμα σου?? Γιατι ζητησατε απο την Μπιρμπιλη το 2010 να παρετε προτεραιοτητα στην κατασκευη φωτοβολταικων (οι υπολοιποι ηταν μαλακες που περιμεναν ενα χρονο για να ανοιξουν οι αδειες), γιατι δεν ζητησατε κονδυλια αναπτυξης και εξελιξης της παραγωγης σας για να μπορειτε να εχετε ποιοτικα εξαγωγιμα προιοντα να παρετε και εσεις καλυτερες τιμες???
    Με το να μην μπορεις να πουλησεις το παρκο σας προστατεψανε γιατι λογο προτεραιοτητας που πηρατε θα ειχαν μπουκαρει οι μεγαλες εταιριες με αγροτες αχυρανθρωπους να φαινονται και θα τα ειχαν παρει ολα αμπαριζα. Θα σου εδινε ενα μεροκαματο και θα φαινοσουν ιδιοκτητης φωτοβολταικου.
    Ασε που με τα προβληματα χρηματοδοτησης της Αγροτικης θα σας ειχαν παρει τα παρκα τσαμπα μεσα απο ρητρες κατασκευης στα συμβολαια!!!
    Για ρευστοτητα οσο εσυ μπορεις να πουλησεις χωραφια αλλο τοσο εγω μετοχες.
    Και εσυ φιλε εισαι αγροτης και παραγωγος ενεργειας και προφανως αν πληρωνοσουν σωστα απο τον λαγηε τα εισοδηματα απο φωτοβολταικα θα ηταν περισσοτερα απο του αγροτη.!!! Οποτε να μην λεμε οτι να ' ναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!!!!

      ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΑΦΟΥ ΣΤΗΣΑΝ ΜΕ ΣΗΝΕΡΓΟ ΤΗ ΝΔ

      Και εγω δεν καταλαβαινω γιατι εσυ εκανες φωτοβολταικα που δεν ειναι το επαγγελμα σου ? Μιας και τα φωτοβολταικα και τα αιολικα δεν ειναι επαγγελμα αλλα ο ορισμος του τεμπελη ή του επιδοξου τεμπελη οπως θελεις δες το. ΑΝ ΤΟ ΕΒΛΕΠΕΣ ΩΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΔΕ ΘΑ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΒΑΛΑ ΦΒ

      Διαγραφή
    2. ΑΦΟΥ ΣΤΗΣΑΝ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ διορθωση

      Διαγραφή
  5. Ισως δεν τα θυμασαι καλα τα πραγματα. Το 2010 στην Λαρισσα στα μπλοκα για να σταματησετε φερατε πανω την μπατζελη για τις επιδοτησεις και αφου εφυγε ανεβασατε πανω και την μπιρμπιλη για να μπορειτε να βαλετε φωτ/κα σε υψηλης παραγωγικοτητας και να παρετε προτεραιοτητα στις αδειες.
    Δεν μου απαντησες γιατι δεν ζητησες κατι για να φτιαξεις την παραγωγη σου και εκανες επενδυση σε αλλο τομεα.
    Απο την στιγμη που ειναι επενδυση δεν εχει το παραμυθακι ειμαι αγροτης και θελω να πληρωνομαι πρωτος.
    Θα πληρωνεσαι οπως ολοι οι υπολοιποι επενδυτες γιατι εισαι επενδυτης.
    Εγω μιλησα για ισοτητα αλλα εσυ μαλλον θελεις να εισαι χαλιφης στη θεση του χαλιφη
    Οσο θα προσπαθειται οι αγροτες να διαχωριζετε τον εαυτο σας απο τους υπολοιπους τοσο υπονομευτε την προσπαθεια που κανουμε ολοι για τις επενδυσεις μας.
    Οι κυβερνησεις εστησαν μια φουσκα και εσυ θελεις να "φας" τους συναδελφους σου επενδυτες φωτοβολταικων "να πληρωνομαι με προτεραιοτητα".
    "Εισαι πολυ ωραιος τυπος" που λεει και η διαφημιση με το Ζουγανελη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ