Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Λόγω εκτακτης εισφορας στην Ισπανια - βγαζουν τα πανελ

Απο Reuters , Tracy Rucinski και Jose Elías Rodríguez
ΜΑΔΡΙΤΗ, 14 του Αυγούστου (Reuters) - Δύο εβδομάδες αφού η κυβέρνηση της Ισπανίας εβαλε  μια σειρά από εισφορές στην πράσινη ενέργεια, ο Inaki Alonso προσέλαβε δύο εργάτες για να αφαιρέσουν τα ηλιακά πάνελ που είχε βάλει στην οροφή του, μόλις έξι μήνες νωρίτερα.


O Alonso, ένας αρχιτέκτονας που ειδικεύεται σε οικολογικά έργα, υπολογίσε το κόστος της δημιουργίας δική του ενέργειας στο πλαίσιο του νέου νόμου για την ενέργεια και αποφάσισε οι αριθμοί δεν βγαινουν πια.
Ούτε ήταν δυνατόν να αφήσει το πάνελ στο σπίτι του στη Μαδρίτη, χωρίς να τα συνδέσει με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το εκανε, θα διακινδύνευε ένα αστρονομικό πρόστιμο των 6 εκατ. και € 30.000.000 ($ 8.000.000-40.000.000 δολάρια)!
«Ο νέος νόμος καθιστά ασύμφορη την δική μου παραγωγή καθαρής ενέργειας», είπε ο Αλόνσο.
Η Συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε μια μεταρρύθμιση του ενεργειακού συστήματος τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου της  «εισφοράς υποστήριξης" για την ηλιακή ενέργεια σε μια χώρα ευλογημένη με άφθονη ηλιοφάνεια.
Επιβάλλεται με διάταγμα, η μεταρρύθμιση στοχεύει να συγκεντρώσει τα χρήματα για την αντιμετώπιση κατά 26 δισ. ευρώ το χρέος του ευρώ σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που το κράτος έχει δημιουργηθεί με την πάροδο των ετών στη ρύθμιση του ενεργειακού κόστους και των τιμών. Η ηλιακή εισφορά καθορίζεται σε 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Σύμφωνα με το σύνταγμα, η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει έκτακτα μέτρα με διάταγματα κατι που το έχει πράξει επανειλημμένως από τοτε που τέθηκε, στα τέλη του 2011. Με την Ισπανία στην οικονομική κρίση, η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται, αλλά το χρέος της ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 4-5 δις ευρώ ετησίως, εκτός εάν η κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση.
Utilities όπως η Iberdrola, Endesa και Gas Natural έχουν επιτεθεί άλλα μέτρα αύξησης των εσόδων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης. Ωστόσο, οι Ισπανοί που έχουν την ενέργεια που παράγουν ανεξάρτητα για τα σπίτια τους, σύμφωνα με ένα σύστημα γνωστό ως «autoconsumo" είναι από τα δυσκολότερα που έχουν πληγεί από τις πολιτικές που λένε τιμωρήσει, αντί να ενθαρρύνουν την ενεργειακή απόδοση.
Ο Υπουργός Βιομηχανίας Jose Manuel Soria δέχεται τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά λέει ότι χρειάζονται για το ενεργειακό έλλειμμα.

Ως νομοθετικά διάταγματα, τα μέτρα είναι απίθανο να υποστούν πολύ έλεγχο στο κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει μια ολοκληρωτική πλειοψηφία, που σημαίνει ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αναγκάσει μια συζήτηση.

Στο παρελθόν, το υψηλό κόστος των ηλιακών συλλεκτών αποθάρρυνε πολλούς καταναλωτές από τα φωτοβολταικά , αλλά οι τιμές ειναι σχεδόν οι μισες τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με το παλαιό καθεστώς, οι Ισπανοί καταναλωτές θα μπορούσε μεσω επένδυσης σε πανελ αξίας 1600-2100 ευρώ να να κάνουν απόσβεση μέσω της εξοικονόμησης στους λογαριασμούς ρεύματος σε περίπου πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την  FÉNIÉ, μια ένωση για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, αυτό θα πηδήσει στα 17 χρόνια, μετά τις εισφορές που επιβάλλονται βάσει του νέου νόμου.
Επιπλέον, ο νόμος δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες σπιτιού να πώλουν την ηλεκτρική ενέργεια που δεν χρειάζονται πίσω στο δίκτυο, μια κοινή πρακτική σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.
Το κλίμα στην Ισπανία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την ηλιακή ενέργεια. Στη Γερμανία, ένα τετραμελές νοικοκυριό μπορεί να μειώσει την κατανάλωση της ενέργειας από το δίκτυο κατά 30 τοις εκατό με τη χρήση πάνελ.  Στην Ισπανία, η οποία έχει από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ο αριθμός είναι τρεις φορές περισσότερο - προσφέρωντας μεγάλη εξοικονόμηση πόρων για καταναλωτές που έχουν πληγεί από την ύφεση και το 26 τοις εκατό της ανεργίας.

Φωτοβολταική επανασταση

Στο τέλος, ο Αλόνσο πήγε τους ηλιακούς συλλέκτες στο σπίτι ενός φίλου στην ισπανική ύπαιθρο. Αυτό ήταν αρκετά μακριά από το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο εφοδιασμού που εξαιρούνται από τον πρόστιμο.
Εκτός από τους ανθρώπους σε απομονωμένες κοινότητες, οι Ισπανοί πρέπει να συνδέσουν τα πανελ τους στο δίκτυο εντός δύο μηνών. Αυτό επιτρέπει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας τους να μετριέται εξ αποστάσεως - και να φορολογείται.
Ωστόσο, ορισμένοι ιδιοκτήτες πάνελ σχεδιάζουν να επαναστατήσουν αγνοώντας τη διορία της κυβέρνησης, με τη σιγουριά οτι τα δικαστήρια δεν θα διατηρήσουν τα τεράστια πρόστιμα.

 
"Αν ξοδεύω € 600 για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και εχω πρόστιμο € 6.000.000, αφήστε το δικαστή να αποφασίσει", δήλωσε ο Sergio Pomar, διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής απόδοσης INEL εταιρεία εγκατάστασης.
Ο
Teresa Ribera, ανώτερος σύμβουλος με έδρα το Παρίσι Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διεθνών Σχέσεων (IDDRI), δήλωσε ότι ο νόμος θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική ανυπακοή.
Απέρριψε την ιδέα ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να πληρώσουν για τα έξοδα, όπως η λειτουργία του δικτύου και η επιδότηση άλλων μορφών ενέργειας. «Είναι σαν να ζητάμε από τους ποδηλάτες να καταβάλουν εισφορά για να κρατηθούν ανοικτά τα πρατήρια βενζίνης που δεν χρησιμοποιούν», δήλωσε ο Ribera, ο οποίος υπηρέτησε ως γραμματέας του κράτους για το περιβάλλον, υπό την πρώην Σοσιαλιστική διοίκηση.


http://www.reuters.com/article/2013/08/14/spain-energy-idUSL6N0GE1WR20130814

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ