Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Aνακύπτοντα νομικά ζητήματα του νέου Αναπτυξιακού για φ/β σταθμούς και δυνατότητες νομικής προστασίας

Η αναμόρφωση του απολογιστικού κόστους πλήθους επενδύσεων σε έργα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε συνδυασμό με τις νομοθετικές εξελίξεις και τη συνακόλουθη υποβολή εκ μέρους των επενδυτών αιτήσεων θεραπείας των Αποφάσεων Ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων έχει δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα ως προς τη διασφάλιση της νομικής προστασίας των επενδυτών και την ευδοκίμηση των αιτήσεων θεραπείας ανάλογα με το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο
εμπίπτει το ενισχυόμενο κόστος των επενδύσεων τους.

Πιο αναλυτικά ως προς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο:
- Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4098/2012  «Επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις των νόμων 2601/1998 (Α΄ 81), 3299/2004 (Α΄261) και 3908/ 2011 (Α΄ 8) όπως ισχύουν, καθώς και σε μεταγενέστερους νόμους που αφορούν ενισχύσεις ιδιωτικών επενδύσεων, διέπονται, ως προς την εφαρμογή των νόμων αυτών, από τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο αίτησης υπαγωγής, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από ειδικές ή μεταβατικές διατάξεις».

- Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 21 του Ν. 4146/2013  «…Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων καθορίζεται ενιαίο ενισχυόμενο κόστος επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια κατά την υπαγωγή και κατά την ολοκλήρωσή τους, με κριτήρια την περίοδο υλοποίησης, την ονομαστική ισχύ τους, το είδος του μηχανολογικού εξοπλισμού τους, καθώς και τα πρόσθετα χαρακτηριστικά τους. Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται για επενδυτικά σχέδια παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια για τα οποία έχει υποβληθεί αίτημα υπαγωγής μετά την έκδοση του παρόντος νόμου.» (ήτοι του Ν. 4072/2012 – 11.04.2012)

- Σύμφωνα με την από 26.04.2013 Εγκύκλιο του Υφυπουργού Ανάπτυξης υπ. αριθμ. 18570 «…Το ενισχυόμενο κόστος προκύπτει από τα σχετικά ελεγμένα και πιστοποιημένα παραστατικά/ τιμολόγια, τα οποία υποβάλλει ο επενδυτής και έως το ύψος της ενίσχυσης που έχει εγκριθεί με την απόφαση υπαγωγής, στο πλαίσιο του ως άνω διενεργούμενου ελέγχου νομιμότητας…». Περαιτέρω, «…επί επενδυτικών σχεδίων για τα οποία έχει εκδοθεί απόφαση ολοκλήρωσης πριν την έκδοση του νόμου 4146/2013, δηλαδή πριν την 18-04-2013, (ημερομηνία δημοσίευσής του) δύναται να υποβληθούν αιτήματα για τη διόρθωση του ποσού επιχορήγησης, κατ’ εφαρμογή της παρ. 21 του άρθρου 20 του νόμου αυτού...».

Με βάση τα ανωτέρω, οι θιγόμενοι επενδυτές δύνανται να υποβάλλουν (αρκετοί έχουν ήδη υποβάλλει) ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης αιτήσεις θεραπείας για τη διόρθωση του υπολοίπου του ποσού της επιχορήγησης, το οποίο μειώθηκε είτε επί τη βάσει του από 05.05.2011 Πρακτικού 567 Β της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, είτε επί τη βάσει των Υπουργικών Αποφάσεων υπ. αρ. 26430 (ΦΕΚ 1915/Β/15.06.2012) και 39433 (ΦΕΚ  2691/04.10.2013), στις οποίες ενσωματώθηκαν οι πίνακες καθορισμού του ενιαίου ενισχυόμενου κόστους.

Η ανάγκη ισότιμης εξέτασης του συνόλου των αιτημάτων θεραπείας συνιστά (και) νομικά επιδιώξιμη αξίωση, καθότι με τη στοχευμένη αξιοποίηση των διατάξεων του Ν. 4146/2013  οι θιγόμενοι επενδυτές δύνανται να λάβουν την κατάλληλη νομική προστασία και να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους διεκδικώντας την αναμόρφωση του απολογισμού των Αποφάσεων Ολοκλήρωσης των επενδυτικών τους σχεδίων.
Επισημαίνεται, τέλος ότι στις περιπτώσεις τροποποιητικών αποφάσεων, με τις οποίες μειώνεται αναδρομικά το ποσό της επιχορήγησης, οι επενδυτές δύνανται εντός συγκεκριμένων σύντομων προθεσμιών να αμυνθούν προσφεύγοντας στο αρμόδιο δικαστήριο και να δικαιωθούν κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων και των μέσων προστασίας που παρέχει ο νόμος για τις περιπτώσεις παραβίασης των κείμενων υποχρεώσεων της Διοίκησης.

Επιμέλεια: «Μεταξάς & Συνεργάτες - Δικηγόροι & Νομικοί Σύμβουλοι» (www.metaxaslaw.gr)
πηγη http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/Anakyptonta-nomika-zhthmata-toy-neoy-Anaptyxiakoy-gia-f-b-stathmoys-kai-dynatothtes-nomikhs-prostasias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ