Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Στοχος : Προσιτα και φθηνα Φωτοβολταικα

ΔΕΚΑΘΛΟΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ στην Ισπανια
Η Ισπανια ξεκίνησε χθες τον Δεκαθλος φωτοβολταικών στη Μαδρίτη. Συμμετέχουν 19 πανεπιστήμια απο 12 χώρες, για να δουν ποιος θα χτίσει το πιο αποδοτικό σπίτι, που θα ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά απο τον ηλιο. Ο νικητής θα ειναι αυτός που θα καταναλώσει τους λιγοτερους δυνατόν πορους,
θα είναι καινοτόμος και θα παράξει ελάχιστα απορρίματα στη διάρκεια της ζωής του.

Το δεκαθλο οργανώνεται απο το Υπουργείο Δημοσίων εργων και το πολυτεχνικό πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, ενώ εχει και την υποστήριξη του Αμερικάνικου Τμήματος Ενεργειας.

Αντίστοιχη ενέργεια ειχε πραγματοποιηθεί απο την Αμερική.
Συνολικά δήλωσαν ενδιαφέρον 47 πανεππιστήμια, που υπέβαλαν τις προτάσεις τους για το ηλιακό σπίτι. Απο αυτούς επιλέγησαν τελικά τα 19.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν 19 προτότυπα σπίτια σε πραγματικό μεγεθος, που θα χτιστούν απο τα αντίστοιχα συμμετέχοντα πανεπιστήμια. Η εκδήλωση ειναι ελεύθερεη εισιτηρίου και ολες οι ηλικίες ειναι προσκαλεσμένες.

Στοχος τους ειναι να δείξουν οτι η Ισπανία κατέχει ηγέτιδα θέση στην έρευνα και στην εφαρμογή των απε στο κτίριο και στα σπιτια καθώς και η δημιουργία νεας γνώσης, στην έξυπνη χρήση της ενέργειας. Θελουν να ενημερώσουν το κοινό οτι ειναι δυνατή να υπαρξει για ολους, προσιτή και αποδοτική καθώς τα σπίτια χανουν λιγότερη θερμότητα το χειμώνα και παραμένουν δροσερά το καλοκαίρι.

πηγη sdeurope.org

SUNSHOT PRIZE
Tην ίδια περίοδο, στην Αμερική ξεκίνησε διαγωνισμος εγκατάστασης φωτοβολταικών συστημάτων στα σπίτια με το χαμηλότερο κόσος. To κόστος -εκτος υλικών- φωτοβολταικών μπορεί να ειναι τοσο χαμηλό οσ 1$ το watt και συμπεριλαμβάνουν τετοι κοστη οπως αδειοδότηση, σύνδεση, εγκατάσταση. Στόχος να υπαρξει επισης καινοτομία, να πέσουν τα κόστη και να μαθει ο κοσμος οτι τα φωτοβολταικά συστήματα ειναι προσιτά.

Και στην Ελλάδα;
Εμας το μονο που κανουν οι κυβερνόντες οταν συνεδριαζουν ειναι πως θα διαβάλλουν τα πανεπιστήμια για να περάσουν τα επαίσχυντα μετρα κατα της παιδείας και πως θα διαβάλλουν τον φωτοβολταικό κλαδο και θα σπειρουν αρνητικές φημολογίες για τα φωτοβολταικά, για να περάσουν τα δικά τους μετρα και νομους που συμφέρουν μονο αυτούς και τους δανειστές μας.

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ειναι αγνωστη λέξη, οι βασεις και το οραμα επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ