Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΡΑΕ Πελλοπόννησος : Αρση κορεσμου για τα μεγαλα εργα!


Δυνατότητα υλοποίησης, υπό όρους, θα δοθεί σε μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ στην Πελοπόννησο, παρά το γεγονός ότι έχει κηρυχθεί κορεσμένο το δίκτυο και έχουν σταματήσει να δίνονται όροι σύνδεσης. Η εξαίρεση αυτή προτείνεται από τη ΡΑΕ, αλλά δεν αφορά μικρά έργα, παρά μόνον μεγάλα για τα οποία απαιτείται αδειοδότηση από την Αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ολομέλεια της ΡΑΕ «κατέβηκε» εισήγηση να υπάρξει και εξαίρεση για φωτοβολταϊκά έργα σε στέγες, αλλά δεν υπερψηφίστηκε.

Ο κορεσμός, ως γνωστόν, κηρύχτηκε με έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1900MW να λειτουργούν ή να έχουν πάρει οριστικούς όρους σύνδεσης. Για την ακρίβεια, από τα 1900 MW, σε λειτουργία βρίσκεται περίπου το 30%, δηλαδή περίπου 450MW.

Ωστόσο, υπάρχουν επενδυτικά σχέδια (κυρίως μεγάλα αιολικά πάρκα), τα οποία έχουν μεν προχωρήσει, έχουν πάρει Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ), αλλά δεν είχαν προλάβει να πάρουν όρους σύνδεσης και συνεπώς, μετά την απόφαση με την οποία κηρύχθηκε κορεσμένη η Πελοπόννησος, βρίσκονται «στον αέρα». Και τούτο παρότι πολλά από αυτά έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση (και άρα μπορούν να γίνουν άμεσα) ενώ τα περισσότερα έργα από εκείνα που έχουν πάρει όρους σύνδεσης και βρίσκονται μέσα στα 1900 ΜW πιθανότατα δεν θα υλοποιηθούν ποτέ ελλείψει ρευστού. Γι αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, από την πλευρά της ΡΑΕ θα σταλεί πρόταση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης, υπό όρους.

Συγκεκριμένα, επενδυτές που έχουν πάρει ΕΠΟ και δηλώνουν ότι μπορούν να υλοποιήσουν άμεσα ένα έργο, θα καλούνται να καταβάλλουν εγγυητικές επιστολές και θα παίρνουν προσφορές σύνδεσης από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες προσφορές όμως θα έχουν μικρότερο χρονικό διάστημα ισχύος. Εάν οι επιχειρηματίες έχουν έτοιμη χρηματοδότηση τότε η προσφορά σύνδεσης μετατρέπεται σε άδεια εγκατάστασης.

Η ρύθμιση αυτή αφορά όχι μόνο την Πελοπόννησο αλλά όλες τις περιοχές που εγγίζουν τα όρια κορεσμού και άρα στο επόμενο διάστημα πρέπει να γίνει αναστολή περαιτέρω χορήγησης οριστικών όρων σύνδεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μια τέτοια ρύθμιση έχει συζητηθεί ατύπως με το ΥΠΕΚΑ και υπάρχει κοινή γραμμή. Εάν η πρόταση της ΡΑΕ υιοθετηθεί από τον κ. Παπαγεωργίου, θα πρέπει να έρθει με τροπολογία στη Βουλή.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Merikh-kai-ypo-oroys-arsh-koresmoy-gia-tis-APE-ths-Peloponnhsoy

5 σχόλια:

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ