Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η Αληθεια για τα φωτοβολταικα και τα νεα μετρα

Aλισβερίσι συμφερόντων στέλνει στα "πυρά" την καθαρή ενέργεια προς όφελος των βρόμικων-ορυκτών καυσίμων.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κόπτεται για την ανάπτυξη και διαρρηγνύει τα ιμάτια της οτι η σωτηρία της χώρας θα έρθει μέσα απο τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για επενδύσεις που θα εξασφαλι΄ζουν θέσεις εργασίας, σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν
εν μέσω καύσωνα και μιας άδειας Αθήνας κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση και φέρνουν τα πάνω κάτω στον πιο δυναμικό τομέα ανάπτυξης της οικονομιας, αυτόν της πράσινης ανάπτυξης.

Το τελευταίο διάστημα στο σκοτάδι, εχει αρχίσει να διαδραματίζεται ενα απίστευτο σκηνικό, ενα αλσιβερίσι συμφερόντων, που ειχε ώς αποτέλεσμα να ρίξει στην "πυρά" τα φωτοβολταικά, τον μοναδικό, ισως, τομέα της οικονομίας που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να δημιουργεί θέσεις εργασίας και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη στον χώρο της πρασινης ενέργειας.

(...)

Ανέγγιχτα τα fast track
Το μόνο που επιτυγχάνεται με τα μέτρα ειναι να οδηγείται και η αγορά των φωτοβολταικών σε κρίση και αδιέξοδο. Και όπως καταγγέλουν την ιδια ώρα τα μέτρα ευνοούν την έκρηξη του παραεμπορίου των αδειών, ανεβάζουν το επενδυτικό κοστος, αφήνουν ανέγγιχτους τους ελάχιστους επενδυτές που ευνοήθηκαν από τη διαδικασία fast track, θίγουν χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές και αποθαρρύνουν οποιονδήτποτε ξένο επενδυτή θα ήθελε να επενδύσει στη χώρα.  (...)

"Κουκουλοφόροι" με υποδείξεις
Παράγοντες της αγοράς και περιβαλλοντικές οργανώσεις μιλούν για δραματική ανατροπή των κανόνων του παιχνιδιού και απροκάλυπτη αβάντα στα ορυκτά καύσιμα. Όπως λένε, μάλλιστα, και στον τομέα της ενέργειας έδρασαν "κουκουλοφόροι" που έστελναν ντραφτ στους τροικανούς με υποδείξεις για το τί πρέπει να γίνει στην αγορά ενέργειας, παρουσιάζοντας στοιχεία και σχέδια που απέχουν απο την πραγματικότητα και τις αναγκες της αγοράς.

Χοντρό δούλεμα το παγωμα των νέων αιτήσεων
Το υπουργείο περιβάλλοντος αποφάσισε την αναστολή νεων αιτημάτων (εκτος σπιτιών και fast track), με το επιχείρημα οτι υπάρχουν ήδη πολλά ώριμα έργα , η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων του 2020.

Ομως , οπως επισημαίνει ο ΣΕΦ "τοτε θα έπρεπε να υπάρξει και αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας και γαι τα αιολικά, για τα αοποία η ισχύς των αιτήσεων προς τη ΡΑΕ ειναι σχεδόν δεκαπλασια των στόχων"

(..) Ευνοούνται ετσι, η άνθιση του παρεμπορίου αδειών και οι ελάχιστοι μεγαλοεπενδυτές που επωφελήθηκαν απο την ένταξη τους στις διαδικασίας fast track.
Ο ΣΕΦ καταγγέλει οτι με το μέτρο ευτελίζεται κάθε εννοια ισονομίας μεταξύ των επενδυτών.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ακόμα οτι τεχνηέντως προβάλλεται απο το ΥΠΕΚΑ το επιχείρημα οτι τα μετρα προωθήθηκαν κατ'εντολή της τρόικας , αν και η αληθεια ειναι οτι ακόμα και οι εμπειρογνώμενες της δεν θεωρούν οτι με αυτό τον τρόπο δίνεται άμεσα λύση με το πρόβλημα του Ειδικού λογαρισασμού ΑΠΕ, αφού σχεδόν το σύνολο των προβλέψεων αφορούν σε μελλοντικές επενδύσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα υλοποιούνταν σε 2 με 3 χρόνια.

Τα ορυκτα καύσιμα σε βάρος της πράσινης ενέργειας - σε βαρος των καταναλωτών
(..) Η ραγδαία αλλαγή στρατηγικής στην οποία προχωρά το ΥΠΕΚΑ αποτελεί καθαρή ομολογία οτι θα στηριχθούν με κάθε κόστος τα ορυκτά καύσιμα σε βάρος της πράσινης ενέργειας. Δεν ειναι τυχαίο, λενε στελέχη της αγοράς, οτι η ηλεκτροπαραγωγή απο εισαγόμενο φυσικό αέριο διαχρονικά προστατεύεται και επιδοτείται σε αντίθεση με τις ΑΠΕ για τις οποίες το υπουργείο περιβάλλοντος παίρνει μέτρα που αποτρέπουν νέες επενδύσεις και απαξιώνουν τις εν λειτουργία επιχειρήσεις, αν και μειώνουν το κότος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπως επισημαίνει η Greeenpeace , "οι καταναλωτές σήμερα δεν απολαμβάνουν το οικονομικό όφελος της ηλεκτροπαραγωγής των ΑΠΕ, αφού το μεγαλύτερο μέρος του, σύμφωνα με μελετες του ΙΟΒΕ και του ΕΜΠ , κατευθύνεται στην οικονομική υποστήριξης των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace:
  • Τα φωτοβολταικά θα φέρουν εξοικονόμηση περίπου 233 εκ ευρώ το 2012 και περισσότερα απο 400 εκ ευρώ τη διετία 2013-22014.
  • Από το 2013 κάθε νέο φωτοβολταικό που θα εγκαθίσταται μπορεί να προκαλεί μηδενική επιβάρυνση στη συνολική δαπάνη των καταναλωτών και απο το 2015 σημαντική ελάφρυνση.
  • Τα φ/β εχουν δημιουργήσει περι τις 25.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 8.000 πλήρους απασχόλησης.
  • Εργαζόμενοι , εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι στο χώρο των φ/β ενισχύουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων με τουλάχιστον 600 εκ ευρώ ετησίως. 
  • Τα χρήματα που πλήρωσαν οι καταναλωτές μέσα απο τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την ανάπτυξη των φ/β είναι για το 2011 περίπου 290 εκ ευρώ. Τα χρήματα που θα πληρώσουν τον επόμενο χρόνο μέσω λογαριασμού ΔΕΗ για την ανάπτυξη ολων των ΑΠΕ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ) είναι περίπου 370 εκ ευρώ.
  • Τα χρήματα που θα πληρώσουν οι καταναλωτές το 2012 μέσα απο τους λογαριασμούς της ΔΕΗ προς επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων υπολογίζονται σε 1,5 δις ευρώ. 
Την ίδια ώρα οι καταναλωτές παραμένουν τα θύματα του παρασκηνιου. Από το νέο ετος θα κληθούν και παλι να πληρώσουν το μάρμαρο, αφού αναμένεται και νεα αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μια και απο 1η Ιανουαρίου του 2013 κόβεται η δωεάν παροχή δικαιωμάτων ρύπανσης για τα ορυκτά καύσιμα και το κόστος θα μετακυλιστεί στους οικογενειακούς προυπολογισμούς.



πηγη Αποσπάσματα απο εφημερίδα το Πράισινο ποντίκι,, Σεπτέμβριος 2012, Τιτλοι απο ΗΛΙΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ