Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Υποχρεωτική η ανακύκλωση των φ/β πανελ

 Ελπίζω ο παραγωγός να οριστεί σωστά και να μην αναγκαστούν οι μικροι εγκαταστατες/πωλητές να πληρώνουν συνδρομές!!

 Οχι τιποτε αλλο θα πρεπει ο Μπαμπινιώτης να ξαναγράψει το λεξικό απο την αρχή..... ετσι που παμε! (π.χ. ποιος ο ορισμός του παραγωγού, τι εστί συμβολαιο, τι εστι αφορολογητο, τι εστι εκτακτη εισφορα κτλ κτλ κτλ)


Mέχρι το Q1 2014, η τροποποιημένη οδηγία WEEE, η οποία υποχρεώνει τους παραγωγούς να παίρνουν πίσω, δωρεάν, και να ανακυκλώνουν τα φωτοβολταικά πανελ , θα πρέπει να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο σε όλες τις
χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ποιος ειναι θεωρητικά ο παραγωγός, δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ανακύκλωση φωτοβολταϊκών πανελΣτις 13 Αυγούστου 2012, η ​​τροποποιημένη οδηγία WEEE τέθηκε σε ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι από το 1ο τρίμηνο του 2014 το

αργότερο, όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν το εθνικό δίκαιο των WEEE.

Μέχρι τώρα, η συλλογή και ανακύκλωση των παλαιών ή σπασμένων φωτοβολταϊκών πανελ στην Ευρώπη δεν ήταν υποχρεωτική, επειδή δεν κατατάσσονταν στην κατηγορία όπως οι  τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, ή φορητοί υπολογιστές (απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού).  Ωστόσο, αυτό θα αλλάξει τώρα.Υπεύθυνοι ια τη δωρεάν παραλαβή και την ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών στοιχείων είναι οι «παραγωγοί». Κατα την Ευρωπαική οδηγία ομως, ο παραγωγός μπορεί να ειναι ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή ακόμα και ο πωλητής ή εγκαταστάτης. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη, ποιος ειναι ο παραγωγός.Είναι, επίσης, σήμερα ανοικτό το ερώτημα αν στο μέλλον παλιά ή σπασμένα φωτοβολταϊκά πανελ θα συλλέγονται χωριστά, ή, για παράδειγμα, σε κοινόχρηστο κέντρα ανακύκλωσης, μαζί με άλλα ηλεκτρονικά απόβλητα, όπως οι υπολογιστές και τηλεοράσεις. "Εργαζόμαστε για να εξασφαλιστεί ότι τα εγκαταλελειμμένα φωτοβολταϊκά πανελ θα εξακολουθήσουν να συλλέγονται χωριστά για να αποφευχθεί η δαπανηρή διαλογή," είπε η  Αλίνα Lange, εκπρόσωπος για την ευρωπαϊκή ένωση βιομηχανιών, PV Cycle στο  pv περιοδικό.

Ανακύκλωση επιλογές

PV CYCLE Το PV Cycle έχει, από το 2010, προσφερθεί για τη συλλογή και ανακύκλωση των φωτοβολταϊκών πλαισίων δωρεάν. Επί του παρόντος, 245 κατασκευαστές πανελ , οι εισαγωγείς και οι ενώσεις αποτελούν μέρος της οργάνωσης, έτσι που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% της βιομηχανίας, λέει η Lange. Οι συνδρομές των μελών κυμαίνονται από € 1.000 ανά έτος, σε € 25.000.Προσθέτει ότι 80 τόνοι πανελ συλλέχθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν μέσω εξουσιοδοτημένης εταιρείας ανακύκλωσης το 2010. Αυτό έχει αυξηθεί σε 1.400 τόνους το 2011 και, κατά τα 2 πρώτα τρίμηνα του 2012, 2.250 τόνους. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν 270 σημεία συλλογής πανελ στην Ευρώπη, (185 το 2011). 
CERES
Δυσαρεστημένος με τις υπάρχουσες λύσεις ανακύκλωσης ειναι η CERES, που έστησαν την επιχείρησή τους το 2011. Σε μια συνέντευξη με το περιοδικό pv τον Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος Νικόλαος Defrenne, της CERES , μια οργάνωση ανακύκλωσης,  είπε ότι πίστευε οτι το η ολη επιχείρηση PV Cycle «λάθος, άδικη και δεν θα λειτουργήσει σε βάθος χρόνου." 

 Με συνδρομές των μελών που κυμαίνεται μεταξύ € 600 και € 5.000, η CERES συνέλεξε 500 τόνους φωτοβολταϊκών πλαισίων τον Ιαν-Απρ. Για το έτος, η οργάνωση στοχεύει σε 1.500 τόνους. "Επειδή  συλλέγουμε αποκόμματα κατασκευής, μπορούμε να πάμε πολύ γρήγορα, έτσι ώστε να μπορεί να φτάσει πάνω από 3.000 τόνους η συλλογή», είπε. Η CERES έχει περίπου 100 μέλη, αλλά ελπίζει να φθάσει τα 200, είναι επίσης το τέλος του 2012.


Σχολιάζοντας μερικές από τις διαφορές μεταξύ PV Cycle και CERES, Defrenne δήλωσε, "Εμείς ανακυκλώνουμε απορρίμματα/χαλασμένα κομμάτια παραγωγής και καμμένα πανελ . Mία αλλη μεγάλη διαφορά είναι ότι μέχρι στιγμής οι άλλοι ανακυκλωτές ανακυκλώνουν μόνο το γυαλί και το αλουμίνιο, το οποίο αντιπροσωπεύει κάτω από 16 τοις εκατό της αξίας των πρώτων υλών . Εβδομήντα τοις εκατό των πρώτων υλών είναι  η κυψέλη και η συγκόλληση. Αυτά είναι τα υλικά που μας επέτρεψαν να αλλάξουμε το μοντέλο. "


Πηγη: http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/pv-module-recycling-mandatory-for-all-eu-members-by-q1-2014_100008396/#ixzz2657XVf9x

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ