Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Υπεκα: νομοθετικο πλαισιο για το δικτυο της Πελοποννήσου


Το quiz της ημέρας: Ειναι η πελοποννησος
κορεσμένη η οχι;
Νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα επιτραπεί η απεικόνιση της πραγματικής εικόνας της δυναμικότητας του δικτύου ΑΠΕ στην Πελοπόννησο ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ. Στόχος της ρύθμισης αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες του energia,θα είναι η εκκαθάριση επενδυτικών σχεδίων για ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει μεν αδειοδοτήσεις και όρους σύνδεσης, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ως
τώρα για διάφορους λόγους, με συνέπεια να μην μπορούν να προωθηθούν άλλα ώριμα έργα.

Στο ΥΠΕΚΑ επικρατεί προβληματισμός, μετά και την απόφαση της ΡΑΕ να κηρύξει κορεσμένη περιοχή την Πελοπόννησο, με «ταβάνι» τα 1900 MW για ΑΠΕ, κατά πόσο η κατάσταση αυτή είναι εικονική ή πραγματική. Από τα 1900 MWλειτουργούν σήμερα μόλις 450 MW, ενώ ένα μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια διαθέτουν δεσμευτικούς όρους σύνδεσης, τους οποίους, όμως,έχουν διασφαλίσει πριν μία 5ετία. Έκτοτε, παραμένουν «στο ψυγείο» και ουδείς γνωρίζει αν και πότε θα υλοποιηθούν. Η πλειοψηφία των έργων αυτών είναι αιολικά πάρκα.

Με αυτό το σκεπτικό, το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να αποσυμφορήσει τη συγκεκριμένη λίστα και να ελέγξει αν ο κορεσμός είναι εικονικός ή πραγματικός.Η κίνηση αυτή εν πολλοίς φαίνεται να έχει και μία ακόμη στόχευση. Να αποθαρρύνει το εμπόριο αδειών ΑΠΕ, που εξακολουθεί να αποτελεί «μάστιγα». Για τους λόγους αυτούς το υπουργείο μελετά με όρους αγοράς τους τρόπους και τη μεθόδευση που θα ακολουθηθεί για την εκκαθάριση της λίστας των έργων ΑΠΕ στην Πελοπόννησο. Έως ότου να αποδεσμευτεί ηλεκτρική ισχύς για ΑΠΕ στην Πελοπόννησο, όπως μεταδίδεται από το ΥΠΕΚΑ, δεν θα επιτραπεί σε κανένα ανάλογο έργο, πέραν του πλαφόν των 1900 MW, να πάρει«πράσινο φως» από τη ΡΑΕ, έστω κι αν διαθέτει όλα τα δεδομένα για να υλοποιηθεί άμεσα.

Πηγές της αγοράς που μίλησαν στο energia επισήμαναν ότι παγκοσμίως και στην Ευρώπη τα συστήματα που έχουν κατασκευασθεί δεν προνόησαν για την υπερβολική προσφορά σε έργα ΑΠΕ. Συνεπώς, για να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο ζήτημα της κατασκευής νέων δικτύων απαιτείται χρόνος και χρήμα, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των περιβαλλοντικών αντιδράσεων.

Από την άλλη πλευρά, λένε οι ίδιες πηγές, ο κορεσμός της Πελοποννήσου θα πρέπει να ελεγχθεί, αν και κατά πόσο είναι αντικειμενικό γεγονός, για να μην αδικηθούν επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν όλα τα προσόντα και κυρίως τη χρηματοδότηση, για να κατασκευασθούν άμεσα. Άρα, καταλήγουν, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, με όρους αγοράς, ώστε να διασφαλισθεί ποια από τα έργα της λίστας των 1900 MW θα προχωρήσουν, ή απλώς υπάρχουν μόνον στα χαρτιά.

Το σημαντικότερο σε αυτήν την προσπάθεια, τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι να μην υπάρξουν νέα διοικητικά μέτρα, τα οποία ενδεχομένως θα δημιουργήσουν υποψίες εξυπηρέτησης συμφερόντων και κυρίως να μην πλήξουν την αξιοπιστία όχι μόνον της πολιτείας, αλλά και των αρμόδιων θεσμικών αρχών.

Πηγη http://www.energia.gr/article.asp?art_id=61806

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ