Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΤΕΠ : Xρηματοδότηση εως 750 εκ



Στην άμεση εκταμίευση κονδυλίων μέχρι 750 εκατ. ευρώ προχωρά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο της ΕΤΕΠ Βέρνερ Χόγιερ.
Πρόκειται για την υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας εγγυήσεων, με το οποίο απεγκλωβίζονται οι εκταμιεύσεις δανείων, ενώ παράλληλα δημιουργούνται και νέες
χρηματοδοτήσεις, υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Με τη συμφωνία αυτή μπορούν να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις δανείων συνολικού ύψους 750 εκ. ευρώ, σε τομείς όπως η ενέργεια, η παιδεία, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα οι τελευταίες θα απορροφήσουν από το συνολικό πακέτο περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ, παρέχοντας σημαντική ένεση ρευστότητας στην αγορά.
«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που φέρνει πραγματικό χρήμα στην οικονομία, σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα ασφυξίας στην αγορά. Και η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί αυτή ακριβώς τη βούλησή μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Νωρίτερα το EnergyPress μετέδιδε:
Στην επανεκκίνηση των «βαλτωμένων» αναπτυξιακών έργων με την έναρξη των σχετικών χρηματοδοτήσεων στοχεύει η κυβέρνηση, και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη θα υπογραφεί σχετικό πρωτόκολλο χρηματοδότησης μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Βέβαια, με το πρωτόκολλο απλώς θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση, κάτι που δεν συνεπάγεται και άμεση έναρξή της.

Συναντήσεις με τον κ. Χόγερ θα έχουν επίσης σήμερα τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου είχε δηλωθεί ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποδεσμεύονταν πόροι 1,4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ εκκρεμεί και η παροχή εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.
Υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένει και το «ξεμπλοκάρισμα» του δανείου που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ήδη εκτελεσμένα έργα της ΔΕΗ ύψους 150 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ αρχικά ζήτησε στο δάνειο να τεθεί όρος επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, καθώς και την υπαγωγή της σύμβασης στο Αγγλικό Δίκαιο σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης του δανείου.
Μετά από τις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την ΕΤΕπ άλλαξαν οι διατυπώσεις στη σχετική σύμβαση, ωστόσο και πάλι, δεν ήταν εκείνες που είχαν συμφωνηθεί.

 πηγη http://www.energypress.gr/news/Symfwnia-Athhnas-ETEp-gia-na-xemplokaroyn-anaptyxiaka-erga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ