Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Γερμανία :Ζητουν να αντικατασταθουν οι ταρίφες (FIT)!

Μακρια και αλλαργα!
Oλο και πιο ισχυρές γίνονται οι φωνές στη Γερμανία που μιλουν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τα συστήματα ποσοστώσεων. Ειδικά αυτό ενισχύεται από τον Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της χώρας (FDP). Χθες ο Υπουργός Οικονομίας, Sven Morlok (FDP), παρουσίασε στη Σαξονία μια έκθεση, η οποία προτείνει ένα εναλλακτικό μοντέλο χρηματοδότησης, απο το γνωστό σύστημα της Ταρίφας (feed in tarrif).


Στην παρουσίαση, είπαν ότι η δημιουργία ενός μοντέλου ποσόστωσης απαιτείται, αντί του ισχύοντος συστήματος αμοιβών. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί  μια ποσόστωση της πράσινης ηλεκτρική ενέργειας για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, αντί να λαμβάνουν μια δεδομένη ταρίφα για την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για πάνω από 20 χρόνια.

Λένε ότι οι ποσοστώσεις θα πρέπει να εισαχθούν το 2015 και στη συνέχεια να αυξάνονται σταθερά, σύμφωνα με τους στόχους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Επιπλέον, θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης όπως το CO2 πιστοποιητικά.

Μεμονωμένες τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να ενθαρρύνεται ιδιαίτερα, και ο στόχος του συστήματος είναι θα ειναι να μειώσει το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ανάπτυξης. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου συστήματος, οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αγοράζουν ένα ορισμένο ποσοστό της ανανεώσιμης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από τους φθηνότερους παρόχους.


Τι ειναι το σύστημα ποσοστώσεων
Τι σημαινει αυτο για τον παραγωγο; Ασχημα νεα.
Τέτοιου ειδους σχήματα, σύμφωνα και με το wikipedia , δημιουργουν μια ελευθερη πρασινη αγορα ηλεκτρικής ενεργειας. Οι προμηθευτές ανανγκαζονται να δώσουν στους καταναλωτές ενα μερος της ηλεκτρικής ενέργεια απο ανανεώσιμες.

Και αν εχει αρνητικα!
Η τιμή ορίζεται απο την αγορα και τον ανταγωνισμό. Αρα, υπάρχει πίεση για πτώση των τιμών προς τους παραγωγούς.   

Επιπλέον το βασικό πρόβλημα με το σύστημα των ποσοστώσεων είναι ότι δεν υπάρχει καμία μακροπρόθεσμη βεβαιότητα. Υποχρεώνει λοιπον η εκαστοτε κυβέρνηση την ΔΕΗ, την χ εταιρία προμηθευτή ηλεκτρικου ρεύματος σε μια ποσόστωση καθε χρόνο. Όταν τίθεται μια  ποσόστωση για τους προμηθευτές, που αφορα την αγορα ηλεκτρικής ενεργεια απο απε είτε ένα χρονικό διάστημα ή  μια ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, από τη στιγμή που ο στόχος έχει επιτευχθεί ( και εχουν μαζεψει τα πρασινα πιστοποιητικά - ενεργεια απο απε) τότε δεν υπάρχει τίποτα για να κρατήσει τους παραγωγούς και γίνεται ασύμφορο το ρεύμα σε σχέση με το ρεύμα που παράγεται από την καύση άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής  και ως εκ τούτου, θα ερεθει η  κατάρρευση

 Οσοι επενδυτές συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα , ειναι περισσότερο κερδοσκόποι που ενδιαφέρονται για βραχυπρόθεσμα κέρδη, αφού η αστάθεια ειναι εγγενής στο σχήμα αυτό.

Επιπλέον τα συστήματα ποσοστώσεων ευνοούν τις μεγάλες καθετοποιημένους παραγωγούς και πολυεθνικές παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορούν πιο ευκολα να πετύχουν οικονομίες κλιμακος και να διαπραγματευτούν παρα τους μεμονομένους παραγωγούς. Τελος είναι πιο πολύπλοκα και δύσκολο να σχεδιάστουν και να εφαρμόστουν απο οτι οι ταρίφες. 


 Δηλαδή με λιγα λογια με το σύστημα αυτό εκτος του οτι ειναι περιπλοκο και η επιτυχία του δεν εχει αποδειχθεί, οδηγεί τον παραγωγό στην ανασφάλεια.
 
Aφού δηλαδη ο κοσμος επενδυσε στα φωτοβολταικα μεσω του συστήματος της ταρίφας, που ειναι και το πιο κατάλληλο για να μεγαλώσει καποιος την αγορα, τώρα σκέφτονται να αλλαξουν το σύστημα τιμολόγησης για να ριξουν τις τιμες! Καλο;;



Πηγες : 
  • http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/germany-calls-for-renewable-quota-system_100008422/#ixzz26BxUOrmb
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Feed-in_tariff
  • epia παρουσίαση - an argument for feed in tariffs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ