Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Προγραμμα Ηλιος: στις Ελληνικές καλλένδες;;

Γιατι τώρα εγω αυτό
δεν το πιστευω;; Γιατι;;;

Ένας περίπου χρόνος έχει περάσει από τη δημοσιοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου που προέβλεπε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο στην Ελλάδα και την εξαγωγή της στη Βόρεια Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία.

Έκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι: το “Πρόγραμμα Ήλιος“, περί ου ο λόγος, χαιρετίστηκε λίγο ως πολύ ως το “πράσινο” Ελντοράντο που θα γλύτωνε τη χώρα μας από τη χρεωκοπία, η τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υπό τον
Γιώργο Παπακωνσταντίνου πραγματοποιούσε εντατικές επαφές στο Βερολίνο και το υπουργείο καλούσε τους Έλληνες δημάρχους να παραχωρήσουν εκτάσεις για φωτοβολταϊκά.

Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” επιβεβαιώνει την υποψία όλων: ότι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, δεν έχει υψηλά στην ατζέντα του το Project Helios.

Αιτία της “ψυχρότητας” της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ απέναντι στο μεγαλεπήβολο σχέδιο είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι “το έργο έχει δομηθεί πάνω στις επιταγές συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών που ετέθησαν από συμβούλους με ειδικές σχέσεις με τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού κ. Νίκο Παπανδρέου, αλλά λόγω πρόχειρης δουλειάς δεν μπορούν να υπάρξουν άμεσες και οικονομικές λύσεις για το ελληνικό Δημόσιο”. Παράλληλα ο νέος υπουργός δεν επιθυμεί τη σύνδεση του ονόματός του με τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Όπως και να έχει το Πρόγραμμα Ήλιος φαίνεται ότι δεν βρίσκεται ψηλά -αν όχι καθόλου- στην ατζέντα του υπουργείου.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην προ ημερών ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης έθεσε τις ενεργειακές προτεραιότητες της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ δίχως να κάνει αναφορά στο Project Helios. Μεταξύ άλλων ανέφερε την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, την καταπολέμηση στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ορθολογική προώθηση των ΑΠΕ, την αξιοποίηση της γεωπολιτικής μας θέσης ως ενεργειακό κόμβο και την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου. Πουθενά λόγος για το υπ’ αριθμόν ένα σχέδιο στην ενεργειακή ατζέντα της κυβέρνησης Παπανδρέου.

—Γερμανική απροθυμία
Ωστόσο, απροθυμία προώθησης ή έστω υποστήριξης του σχεδίου “Ήλιος” επιδεικνύει και η γερμανική πλευρά.

Το αρμόδιο γερμανικό υπουργείο ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να διευκολυνθούν εξαγωγές ρεύματος από τρίτες χώρες τη στιγμή που ο ειδικός επί θεμάτων ΑΠΕ Ερνστ Ράουχ δήλωνε στο Spiegel την περασμένη άνοιξη ότι «η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς την Ευρώπη είναι μάταια».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, οι τρέχουσες τιμές ανά κιλοβατώρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνολογία για την κατασκευή των απαραίτητων φωτοβολταϊκών συστημάτων -και συνεπώς θα πρέπει να την εισάγει- καθιστά μάταια όποια προσπάθεια παραγωγής ηλιακής ενέργειας.

Σε άλλο ρεπορτάζ του Φεβρουαρίου 2012 το Spiegel ανέφερε πως «αν ίσχυε η επέκταση του νόμου στην Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι Γερμανοί καταναλωτές θα καλούνταν να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας».
Αντίστοιχα, άλυτο παρέμεινε και το ζήτημα της χρηματοδότησης.

—Οι δήμαρχοι
Οι διαφαινόμενες αποφάσεις του υπουργείου για οριστικό “πάγωμα” του Προγράμματος Ήλιος δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.
Στη συνάντηση που πραγματοποίησε στα τέλη Αυγούστου αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με τον Ευάγγελο Λιβιεράτο, οι δήμαρχοι ζήτησαν από το ΥΠΕΚΑ να καθορίσει τους όρους και τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες που θα συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Ήλιος.
Έθεσαν τέλος θέμα για την απαγόρευση που έχει ουσιαστικά επιβληθεί στους δήμους να αξιοποιήσουν μόνοι τους τις διαθέσιμες και κατάλληλες εκτάσεις.

πηγη econews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ