Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Energy House Bank απο τη ΡΑΕ


ΤΗ δημιουργία ενεργειακής τράπεζας που θα αναλάβει διά της χρηματοπιστωτικής διαδικασίας να διαχειρίζεται, να ετεροχρονίζει, αλλά και να καλύπτει τα τεράστια ελλείμματα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, οραματίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σε μια μάλλον απεγνωσμένη προσπάθεια να βρεθεί λύση για να καλυφθούν οι δυο διαρκώς διευρυνόμενες «μαύρες τρύπες» της αγοράς ενέργειας, κάθε μια από τις οποίες υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, η ΡΑΕ προτείνει την ίδρυση
ενεργειακής τράπεζας ή κοινοπραξίας με την ονομασία «Energy House».

Το «Energy House» που σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού θα μπορούσε να ιδρυθεί εντός του 2014, θα εισπράττει για λογαριασμό των προμηθευτών ηλεκτρισμού τις οφειλές των πελατών τους και θα τις αποδίδει σε αυτούς σε τακτά χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα 30 ημερών. Παράλληλα θα λειτουργεί ως χρηματοδότης της χονδρεμπορικής αγοράς παρέχοντας ταμειακή ρευστότητα στο σύστημα, αλλά και δάνεια στους διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ) για κάλυψη ταμειακών αναγκών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, που επί της ουσίας σήμερα είναι ο μοναδικός προμηθευτής αφού καλύπτει το 98% της αγοράς, ανέρχονταν το Σεπτέμβριο σε 1,2 δισ. ευρώ και βεβαίως λόγω της οικονομικής κρίσης βαίνουν αυξανόμενες. Μάλιστα από το συνολικό αυτό ποσό, τα 500 εκατ. ευρώ θεωρούνται επισφαλείς απαιτήσεις. Την ίδια ώρα στο άλλο σκέλος της αγοράς, δηλαδή αυτό της παραγωγής και της χονδρεμπορίας, το έλλειμμα υπολογίζεται ότι στο τέλος του χρόνου θα ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.

Έργο λοιπόν της προτεινόμενης τράπεζας θα είναι να καλύψει τα ανοίγματα αυτά και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ΡΑΕ αυτό θα γίνει μέσω της διαχείρισης του συνόλου των χρηματορροών, με ιδιαίτερη έμφαση στη ρύθμιση των ανείσπρακτων λογαριασμών των πελατών των προμηθευτών. Η συγκεκριμένη λύση σύμφωνα πάντα με τη ΡΑΕ, μπορεί να τονώσει άμεσα τη ρευστότητα, παρακάμπτοντας τη χρηματοδότηση μέσω δανειοδότησης, που στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι προβληματική. Η ΡΑΕ θεωρεί ότι μέσω του Energy House η ίδια η αγορά θα δημιουργεί την απαιτούμενη ρευστότητα, μέσω της καλύτερης διαχείρισης των οφειλών των πελατών της, αυξάνοντας για τους συμμετέχοντες το κεφάλαιο κίνησής τους.

Παράλληλα το Energy House θα αναλάβει:
• Τη διεκπεραίωση συναλλαγών, όπως αυτές θα εκκαθαρίζονται από τους διαχειριστές των συστημάτων και το λειτουργό της αγοράς. Οι συναλλαγές θα καλύπτουν τόσο τη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, όσο και τις πιστώσεις/χρεώσεις που αφορούν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (χρήση συστήματος και δικτύου, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.).
• Την κάλυψη των πιστωτικών κινδύνων των συναλλαγών αυτών, την παρακολούθηση της συναλλακτικής συμπεριφοράς των παικτών, τον καθορισμό πιστωτικών απαιτήσεων (εγγυητικές κ.λπ.).
• Την παροχή ταμειακής ρευστότητας μέσω της ρύθμισης των ανεξόφλητων λογαριασμών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, liquidity pool.
• Την παροχή δανείων στους διαχειριστές ή στο λειτουργό της αγοράς για κάλυψη ταμειακών αναγκών, σε περίπτωση που προκύπτουν κόστη τα οποία θα ανακτηθούν μέσω τελών κ.λπ.

Βεβαίως το ερώτημα που προκύπτει μετά από όλα αυτά είναι: Πού θα βρεθούν τα κεφάλαια για να δημιουργηθεί η ενεργειακή τράπεζα και μάλιστα σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης; Και αυτό δεν είναι το μόνο ερώτημα. Όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της ενέργειας γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη και αποδοτική, παρά μόνο εάν το κόστος του προϊόντος αυξηθεί κατακόρυφα για όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών.

Τα περίπλοκα διοικητικά σχήματα, οι χιλιάδες σελίδες κανονιστικών ρυθμίσεων και οι πολύπλοκοι μηχανισμοί λειτουργίας και στήριξης της αγοράς ενέργειας το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν το διοικητικό κόστος, προσπαθώντας να διανείμουν σε περισσότερα κομμάτια, μια πίτα που διαρκώς συρρικνώνεται. Είναι εξαιρετικά δύσκολο το αποτέλεσμα όλων αυτών να είναι θετικό. Και δυστυχώς, ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο κάποιες επιχειρήσεις ιδιωτικές ή δημόσιες. Ο κίνδυνος αφορά την ίδια τη χώρα και την οικονομία της αφού η ενέργεια κινεί τα πάντα.

πηγη Πηνελόπη Μητρούλια

(Εξπρες)

http://www.energypress.gr/news/RAE:-Prosanatolizetai-sthn-idrysh-energeiakhs-trapezas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ