Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Φωτοβολταική αγορά : Οι TOP 10 προβλέψεις για το 2013

Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών βρίσκεται στο μέσον αλλαγών εξαιτίας των περικοπών των  κινητρων απο τις κυβέρνησεις, τις τιμές που πέφτουν και εχουν πλήξει τους προμηθευτές φωτοβολταικών σε όλο τον κόσμο, και τις εμπορικές διαφορές μεταξύ των μεγάλων παικτών του, που επηρεάζουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομία ", δήλωσε ο Ash Sharma, διευθυντής, της φωτοβολταικής έρευνας στο IHS. "Ωστόσο, υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία μπροστά:
Οι φωτοβολταικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άνοδο, η τεχνολογία γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική, και η αδύναμη αγορά της ΕΕ 
που αναταράσεται απο τα χρηματοοικοκονομικά θέματα, αναμένεται να αντισταθμιστεί από άνοδο στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες."

Παρακάτω αναφέρονται οι 10 προβλέψεις για το 2013 απο την ομάδα της ΙΗS

1.Η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών θα επιτύχει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης το 2013 στις εγκατάστασεις, αλλά τα έσοδα της αγοράς θα μειωθούν στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια δεδομένου οτι οι τιμές των εξαρτημάτων PV συνεχίζουν να πέφτουν.

2.Η αγορά φωτοβολταικών πανελ θα συγχνευθεί περαιτέρω. Λιγότερες απο 150 εταιρίες θα ειναι στο τελος του 2012, οταν το 2010 ήταν περισσότερες απο 750.  

3.Οι τιμές μονάδας στα φωτοβολταικά πανελ θα σταθεροποιηθούν το 2013,  καθώς η  υπερπροσφορά θα εξομαλυνθεί. 
Παρά τη δραστική μείωση των τιμών κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού πυριτίου από τον Μάρτιο του 2011, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν από τα μέσα του 2013. Αλλαγές στη δυναμική της αγοράς θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της παγκόσμιας προσφοράς-ζήτησης.


4. Ο εμπορικός πόλεμος θα ειναι στα πανω του το 2013,  εχωντας τελικά λίγους νικητές. Από το Νοέμβριο του 2012, υπήρχαν έξι διαφορετικές περιπτώσεις εμπόρικου πολέμου που αφορουν την Κίνα, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία. Αυτός ο κύκλος των κυρώσεων και των αντιποίνων δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της θεμελιώδης πρόκληση της φωτοβολταικής αγοράς που ειναι η πλεονάζουσα παραγωγή που μαστίζει την παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών.


5. Η Νότια Αφρική και η Ρουμανία θα αναδυθoύν ως σημαντικές αγορές  το 2013. Οι δύο χώρες το επόμενο έτος θα εχουν εγκαταστάσεις αρκετών εκατοντάδων μεγαβάτ.


6. Διψήφια κέρδη ενδέχεται να ερθουν για τα ευρωπαϊκά έργα φωτοβολταϊκών το 2013. Με τα προγράμματα επιδότησης που είναι σήμερα σε ισχύ, όλες οι χώρες της ΕΕ συνεχίζουν να προσφέρουν ελκυστικές συνθήκες τόσο για ιδιώτες οσο και θεσμικούς επενδυτές. Εν τω μεταξύ, τα σενάρια αξιολόγησης της μη παροχής κινήτρων δείχνουν ότι τα πιο ώριμα τμήματα της αγοράς είναι στα πρόθυρα της ισοτιμίας του δικτύου, επιτρέποντας την υγιή απόδοση των επενδύσεων.


7. Τα φωτοβολταικά θα ξεπεράσουν τα αιολικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. 


8. Η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο PV. Οι συνολικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Κίνα το επόμενο έτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 γιγαβάτ, επιτρέποντας στη χώρα να ξεπεράσει τη Γερμανία ως η Νο 1 αγορά ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη.

9.Η αποθήκευση ενέργειας θα αλλάξει την ηλιακή βιομηχανία. Οι  μπαταρίες όλο και περισσότερο θεωρουνται ως ένας ελκυστικό τρόπο διατήρησης της φωτοβολταικής ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας τους άνθρωπους να χρησιμοποιούν την ενέργεια αργότερα μέσα στην ημέρα για να αποφύγουν να πληρώσουν υψηλές τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο. 



10. Νέες τεχνολογίες θα αναβιώσουν τις προοπτικές των προμηθευτών εξοπλισμού. Οι βελτιωμένες τεχνολογίες θα βοηθήσουν να μειωθεί το κόστος κατασκευής φωτοβολταϊκών , τα περιθώρια θα αυξηθούν και τελικά θα ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό οσοι τις χρησιμοποιήσουν. 




Πηγή: IHS iSuppli


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ