Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Πανηγύρι στο "αβατο" των αγροτικών φωτοβολταικών

Αθανατος ο Ηλιόπουλος!
Καποιοι αγρότες ξεκίνησαν να υλοποιήσουν μετα απο πολυ καιρό τα εργα τους. Το καλό ειναι οτι θα υλοποιηθούν  και δεν θα πεταχτούν στο καλαθι των αχρήστων οι άδειες. Αλλα ρε παιδια πόση κονομα πια!

Ειπαμε να κονομήσουν καποιοι...αλλλα ΟΛΟΙ να κονομήσουν γίνεται;;; Ε, στην Ελλάδα Γινεται.


Η συνταγή ειναι απλή. Βάζουνε φθηνούς μονοφασικούς ινβερτερ, φθηνα κινεζικα πανελ και το κοστος χρέωσης του φωτοβολταικου παρκου στον αγρότη είναι LAST YEAR!

Δηλαδή, κονομάει ο εργολάβος κάμποσα, κονομάει και ο ενδιαμεσος φορέας κάμποσα. Εχει δοθεί   δέ "περίεργη" και προνομιακή τραπεζική χρηματοδότηση χωρίς ουσιαστικές εξασφαλίσεις (αραγε δεν υπαρχει εδώ αύξηση ρισκου για τις τραπεζες και το ελληνικό δημόσιο; και γιατι δεν δινεται σε ολους τους αγροτες; ). Και..... σούζα ο αγρότης μην τον πετάξουν εξώ απο την "ομαδα"!

Α ρε αγρότη, τόλμησες να κανεις μια επένδυση φωτοβολταικού και ορμήξανε ολοι να φάνε απο τη ΔΙΚΗ σου επένδυση, από το δικό σου πιατο, εκμεταλευόμενοι την οικονομική κατασταση και την αγνοια που επικρατεί.

Α και το αβατο , αβατο, οχι μονο για τους υπόλοιπους αγρότες αλλα και για ολες τις εταιρίες!

Ετσι γινονται οι δουλειες σήμερα.


17 σχόλια:

  1. Αυτη τι στιγμη στο αγρινιο τα αγροτικα παρκα που γινοτναι ειναι με 180.000 απο τα οποια τα 140-150 ειναι το δανειο που περνουν απο την πειραιως και 30-40χιλ +τους ορους συνδεσης υπογραφονται γραμματια με της εταιριες που ειχαν υπογραψει συμβαση εργου οι παραγωγοι...η πειραιως εξασφαληζη χρηματοδοτηση μονο για τα παρκα τα οποια γινονται μεσω της Ε.Α.Σ. και τον εταιριων biosar(mpompolas) kai j&p αβαξ και κανα δυο αλλων. βεβαια ο αγροτης δεν εβαλε ουτε καν συμετοχη..εγω που σαν αγροτης ο οποιος την μελετη την εκανα εξω σε ιδιωτη και παω στην τραπεζα για δανειο 120,000 μου ζητα 40% συμετοχη και 40% κεφαλαιο στην τραπεζα.με λιγα λογια να εχω το 80% τον χρηματων που ζηταω..στο ερωτημα μου για το τι διαφορα εχω εγω με τους αλλους που πηραν το δανεια χωρις συμετοχη δεν πηρα καμοια απαντηση!!!
    μπορει σας παρακαλω να μου πει καποιος που πατανε και γινοται ολα αυτα.. Να ξερουν οτι εαν συνεχιστη αυτη η κατασταση θα μπω στην τραπεζα με το τρακτερ και τους το κανω καλοκαιρινο το μαγαζι τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλο το θέμα των αγροτών, είμαι μηχανικός και αυτό που βλέπω είναι:

    1. Λάθος να δοθεί προτεραιότητα στους αγρότες και να "αποκλειστούν" έτσι οι υπόλοιποι επενδυτές, έτσι και οι εταιρίες βρήκαν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τους αγρότες που δεν είχαν ούτε τα χρήματα ούτε τις βασικές γνώσεις για την τεχνολογία αυτή.

    2. Λάθος να δώσουν τόσο μεγάλο διάστημα υλοποίησης με τέτοια μεγάλη τιμή κιλοβατώρας, ας έδιναν μια φυσιολογική τιμή ανάλογα με την ημερομηνία σύνδεσης.

    3. Λάθος και όλο αυτό το θέμα με τις τράπεζες και τις παράλογες απαιτήσεις για την έγκριση του δανείου, που έχει να κάνει βέβαια και στο ότι δεν πληρώνουν από τον ΛΑΓΗΕ.

    4. Και ένα κεφάλαιο από μόνη της είναι και η Αγροτική που δεν έχει πληρώσει εγκεκριμένα και ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολο το σκηνικό ειναι λαθος απο την αρχη .
      1ον] δεν επρεπε να αντικατασταθουν οι επιδοτησεις απο Φωτοβολταικα στα χωραφια .Επρεπε να πριμοδοτηθουν εγκαταστασεις Φωτοβολταικων στους σταυλους ,στα θερμοκηπια ,και γενικοτερα σε Γεωργικές εγκαταστασεις ,διοτι αφενος ειμαστε χωρα με στενοτητα Γης ,αφετερου δεν πρεπι να φευγει ο Αγροτης απο το χωραφι.
      2ον]Η ΠΑΣΕΓΕΣ και τα γραφεια που εστειλε απο την ΑΘΗΝΑ στην Περιφερεια ,δημιουργησαν μειζον ηθικο θεμα ,διοτι η περιφερεια εχει πολλους νεους σοβαρους Επιστημονες για να κανουν την δουλεια.π.χ. Ηλεια και Ενωση Γεωργικων Συνεταιρισμών
      3ον]Η ιστορια με την Α.Τ.Ε και τωρα με την ΕΘΝΙΚΗ και την Πειραιως ,αν μη τι αλλο πιστοποιει οτι σε αυτη την χωρα τιποτα δεν αλλαζει ,οσες κρισεις να ερθουν και οσα μνημονια και εαν υπογραφουν

      ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΑΛΠΕΑΣ

      Διαγραφή
  3. Μια ερώτηση προς όλους τους επαγγελματίες αγρότες που εγκαταστήσανε φωτοβολταικά πάρκα.
    Γνωρίζετε ότι τα τρακτέρ,οι αποθήκες,τα γεωργικά μηχανήματα και γενικά όλοι οι συντελεστές παραγωγής που χρησιμοποιούσατε για να παράγετε τα προιόντα σας έχουν μια συγκεκριμένη οικονομική αξία την οποία έχετε βάλει στο περιθώριο;Αυτά λοιπόν τα εναπομείναντα 5-10 χρόνια ζωής του τρακτέρ,10 χρόνια των γεωργικών μηχανημάτων κ.τ.λ τα έχετε μετατρέψει σε ευρώ;και αφου τα μετατρέψατε σε ευρώ,τα βάλατε ως έξοδα στην δημιουργία του φωτοβολταικου πάρκου;
    Οπότε για βάλτε τα στα έξοδα και υπολογίστε σε πόσα χρόνια θα κάνετε απόσβεση από τα έσοδα του πάρκου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΩΝΥΜΕ ΟΛΟ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΛΕΣ.ΕΙΔΕΣ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ?ΚΑΙ Η ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕ ΕΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ 100ΚW .ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥ.

      Διαγραφή
  4. χάλασε την πιάτσα η αδειες φωτοβολταικών στους αγρότες ?
    μέχρι ΄πριν 3 χρονάκια "ελληναράδες" επενδυτές ντρέπεστε να πείτε ότι τα έργα που κάνατε ήτανε με 45% -50% χαριστικά απο προγράμματα περιφερειών? άρα γύρω στις 150000 με τιμές 2008" και αφού τον αγρότη τον θέλετε αγρότη σήμερα γιατί πριν λίγα χρόνια τον παρακαλούσατε να σας πουλήσει την έκταση του ?για να κάνετε το πάρκο σας? και αφού του φάγατε την έκταση που θα καλιεργήσει σήμερα ο αγρότης ?ή θα βάλει τα τρακτερ στην ασφαλτο να φυτέψει μαρούλια. ΄τέλος πάντων υπάρχει ε΄να δικιο στην όλη υποθεση σε καλιέργειες χωρίς παθητικό ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ αλλά στο αγρίνιο με καλιέργειες απο καπνά και ελίές είναι λογικό γιατί αυτές ΠΕΘΑΝΑΝ .ΤΏΡΑ μιά αδεια για αγροτικό στιχείζει 5000 μελέτες και 1000 τοπογραφικά =6000 τα άλλα είναι στο χέρι της κάθε ένωσης ποσα θα τους φάει επιπλέον.αποσβεση θα κάνει σε 10 χρονάκια με τις τιμές που του δινουνε οι εταιρειες άρα αδικειτε την παραγογηκότερη μερίδα του πληθυσμού ΟΛΟΙ ΣΑΣ. ΌΣΟ για τις επιδοτήσεις ? εγώ παίρνω 3000 ευρώ με παραγωγή ελαιόλαδου 6000 κιλών το χρόνο να τα κάνω απλά 6000 κιλ.Χ 1.29=7740 και 3000 επιδότηση 10740 αν αφαιρέσω τα έξοδα παραγωγής λυπάσματα ελαιόδυχτα και ελγά έρχομε στα 6740 ΕΛΑΤΕ ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΜΕ 6740 ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΤΕ ολη αυτή τη δουλειά να βγάλετε 6 τονους λάδι .όσοι είναι απο περιοχές με ελαιόδενδρα νομίζω με καταλαβαινουν 100%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΡΕ ΕΣΥ ΑΓΡΟΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 3000 ΕΥΡΩ (ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ) ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΖΙΡΟ 10740 ΕΥΡΩ.. ΕΝΑ ΜΗΝΑ? ΑΝΤΕ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ. ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΜΗΝΕΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΕΣΑΙ? ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ! ΑΝ ΕΣΥ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΜΕ 6740 ΕΥΡΩ...

      Διαγραφή
    2. ΑΦΟΥ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ. ΕΙΣΑΙ ΒΟΥΤΗΡΟΜΠΕΜΠΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΧΕΙΡΟΝΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ .

      Διαγραφή
  5. Παπακυριακού Γιάννης16 Δεκεμβρίου 2012 στις 9:50 μ.μ.

    Για να πούμε και κάτι ευχάριστω ο ΛΑΓΗΕ τρίτη τετάρτη πληρώνει τον εκκαθαριστικό του Ιουνίου!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. όσοι είναι απο περιοχές με ελαιόδενδρα νομίζω με καταλαβαινουν 100% 12 μήνες το χρόνο δουλευουμε μη σου πω και 13 με το μισθο που περνουμε και τις ωρες αλλα το 13 σε εσας ακουγετε σαν δωρο μισθου τετοια εμεις δεν εχουμε δυστιχως οουτε ειχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ 18ΜΗΝΟ.

      Διαγραφή
  7. Xρονια πολλα σε ολους παιδια!!!εχω μια ερωτηση και θα ηθελα αν μπορει καποιος να μου απαντησει:ειναι σχετικα με το αγροτικο φωτοβολταικο εργο,δεν το κανω επειδη η τραπεζα πειραιως δεν δινει δανειο χωρις συμμετοχη,το θεμα ειναι αν θα μπορεσω να παρω την εγγυητικη πισω απο την δεη απο την στιγμη που δεν γινετε κανενα εργο!!!Ευχαριστω και καλη χρονια να εχουμε ¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια πολλα Δημητρη.

      Δεν υπαρχει ακομα αποφαση για την επιστροφή εγγυητικής. Δες τα τελευταια νεα στην αναρτηση http://fotoboltaika.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html?showComment=1355350784299#c1149514081071768857

      Διαγραφή
    2. ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ, ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ? ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ?

      Διαγραφή
    3. εξοσον γνωρίζω αν δεν εχουν γινει εργα συνδεσης το μεγαλύτερο ποσοστο επιστρέφεται.

      Διαγραφή
    4. Για την εγγυητική στα αγροτικα φωτοβολταικά διαβασατε τα τελευταια νεα υποθέτω. (http://fotoboltaika.blogspot.gr/2013/01/10-2012.html#more). Θα επιστραφεί λιαν συντόμως. Η πασεγες και οι αγρότες αποδεικνύονται οτι εχουν τελικα μεγάλη δύναμη.

      Διαγραφή
    5. ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΕΠΙΣΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ , ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΕΓΡΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ . Ο ΔΕΔΗΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΙΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΦΕΚ....

      Διαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ