Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η Ευρωπαική Επιτροπή λεει ΟΧΙ στις αλλαγες στις ΑΠΕ


Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εναντιωθεί στην αναδρομική αλλαγή των όρων στήριξης των επενδύσεων ΑΠΕ και συνεπώς δίνει η ίδια τα «όπλα» για να επιχειρηθεί η ανατροπή των πρόσφατων αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ. Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες των παραγωγών ΑΠΕ της χώρας μας, επικεντρώνοντας στην «Ανακοίνωση» της Κομισιόν τον Ιούνιο με την οποία διατυπώνονται οι στόχοι και τα απαραίτητα εργαλεία για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών πέραν του 2020.


Πρόκειται για την «Ανακοίνωση» της Επιτροπής με τίτλο: «Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές: σημαντικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» που, όπως όλες οι «Ανακοινώσεις» έχουν οιονεί κανονιστικό χαρακτήρα και δεσμεύουν την Επιτροπή. Στη συγκεκριμένη «Ανακοίνωση» αναφέρονται τα εξής:
«Τις πρόσφατες αλλαγές των καθεστώτων στήριξης προκάλεσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, η απροσδόκητα ταχεία ανάπτυξη και, συνεπώς, η ραγδαία αύξηση των δαπανών για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, που βραχυπρόθεσμα δεν ήταν δυνατό να χρηματοδοτηθούν.
Σε ορισμένα κράτη μέλη, οι αλλαγές των καθεστώτων στήριξης δεν ήταν επαρκώς διαφανείς, έχουν υιοθετηθεί απότομα και, μάλιστα, έχουν ενίοτε επιβληθεί αναδρομικά ή προβλέπουν αναστολή εφαρμογής των καθεστώτων στήριξης. Προκειμένου για νέες τεχνολογίες και επενδύσεις που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη στήριξη, οι πρακτικές αυτές υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον κλάδο.

Πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης, η έλλειψη υπηρεσιών μιας στάσης, η καθιέρωση διαδικασιών καταχώρισης, διαδικασίες προγραμματισμού που ενδέχεται να χρειαστούν μήνες ή έτη και ο φόβος αναδρομικών αλλαγών των καθεστώτων στήριξης είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κάθε έργου . Αυτός ο υψηλός κίνδυνος, ιδίως σε χώρες με στενότητα στην κεφαλαιαγορά, έχουν ως αποτέλεσμα πολύ υψηλό κόστος κεφαλαίου, αύξηση του κόστους των έργων για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και υπονόμευση της ανταγωνιστικότητάς τους. Κατά συνέπεια, απλουστευμένα διοικητικά καθεστώτα, σταθερά και αξιόπιστα καθεστώτα στήριξης και ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια (για παράδειγμα, μέσω δημοσίων καθεστώτων στήριξης) θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Εν προκειμένω, κομβικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι εθνικοί δημόσιοι οργανισμοί.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη μείωση του κόστους, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα καταστούν ανταγωνιστικές και, τελικώς, θα καθοδηγούνται από την αγορά. Πρέπει να αναθεωρηθούν οι πολιτικές που εμποδίζουν τις επενδύσεις σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και, ιδίως, να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα».

πηγη http://www.energypress.gr/news/Antitheth-h-Komision-stis-anadromikes-allages-sth-sthrixh-twn-APE

1 σχόλιο:

  1. Καλά όλα αυτά , αλλά δεν νομίζω να γίνει καμία αλλαγή έτσι όπως αποφασίστηκαν θα παραμείνουν..Το μέλλον σε αυτόν τον τομέα που αποφασίσαμε να επενδύσουμε είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιο κατά την γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ