Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Σε Ευρωπαικό Επίπεδο Κατα της Εκτακτης εισφοράς

Aφετηρία για να αντιμετωπιστεί σε  ευρωπαϊκό (και όχι εθνικό) επίπεδο, το θέμα των αναδρομικών  παρεμβάσεων στα έσοδα των ΑΠΕ και ειδικά φωτοβολταϊκών επενδύσεων, φαίνεται ότι θα αποτελέσει η νομοθετική επιβολή, στη χώρα μας, έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου.



Η μείωση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών αποτελεί κανόνα για όλη την Ευρώπη, ανεξάρτητα από τον τρόπο στήριξης των ΑΠΕ που έχει καθιερώσει κάθε χώρα. Ο βασικός λόγος είναι η ταχεία μείωση του κόστους εξοπλισμού. Σύμφωνα μάλιστα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), το κόστος της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας θα φτάσει πολύ σύντομα στο επίπεδο των οικιακών τιμολογίων ρεύματος (grid parity) σε πολλές αγορές παγκοσμίως.

Ωστόσο, εκτός από τη μείωση στις ταρίφες, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αποφασίζουν ή μελετούν, μέτρα με αναδρομικό χαρακτήρα, που επηρεάζουν τις υφιστάμενες συμβάσεις των επενδυτών φωτοβολταϊκών. Τέτοια απόφαση ελήφθη λίγο παλιότερα στην Τσεχία, πρόσφατα στη Βουλγαρία και τώρα στην Ελλάδα.

Ο φόβος των φορέων των ΑΠΕ είναι ότι  δημιουργείται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια τάση αμφισβήτησης των συμφωνημένων από την πλευρά  των κυβερνήσεων, η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα αποτελέσει καθεστώς, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτός είναι ο λόγος που καταγράφεται μια κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό, πλέον, επίπεδο, τα αποτελέσματα της οποίας θα δούμε το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress οι ελληνικοί φορείς των ΑΠΕ βρίσκονται σε επαφή με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, με σκοπό την από κοινού νομική και πολιτική αντιμετώπιση των σχετικών αποφάσεων. Οι ίδιες  πληροφορίες αναφέρουν ότι  το ετήσιο συνέδριο του EUFORES (Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια), οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου στη Βουλή των Ελλήνων, έδωσε την ευκαιρία στους έλληνες εκπροσώπους των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά να έρθουν σε επαφή και συνεννόηση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και να τους ενημερώσουν διεξοδικά για τα όσα ψηφίστηκαν πρόσφατα στη χώρα μας.

Για παράδειγμα, πέραν της προφορικής συζήτησης, από τον ΠΑΣΥΦ  ζητήθηκε και εστάλη αναλυτική επιστολή – ενημέρωση προς τον κ. Claude Turmes, Πρόεδρο του EUFORES (ευρωβουλευτής του Λουξεμβούργου, Πράσινοι / EFA).
Η ουσία είναι ότι η δυνατότητα που είχαν οι ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί και οι αντίστοιχοι φορείς των ΑΠΕ να καταλάβουν το αντιεπενδυτικό κλίμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα να κινούνται σήμερα τα νήματα μιας από κοινού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσπάθειας ανατροπής των όσων ψηφίστηκαν. Στο επόμενο διάστημα, θα πρέπει να αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν.

πηγη http://www.energypress.gr/news/Eyrwpaikh-exegersh-twn-APE-gia-ta-anadromika-haratsia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ