Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Έσοδα -Έξοδα ΛΑΓΗΕ 2012


Αν ο ΛΑΓΗΕ υπολογίζει τις προβλεπόμενες πληρωμές του έτους  και αφου η διαφορά μεταξύ πληρωμών και εσόδων ειναι μόλις 141 εκ ευρώ ,  πως εξηγεί αραγε το οτι υπάρχουν 6μήνες καθυστέρηση στις πληρωμές των φωτοβολταϊκών ; Δεν θα επρεπε να διεκδικηθουν τα χρήματα των εσοδων; Αλλα ξέχασα η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τις τακτικές πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας παρα μονο για τις τακτικές πληρωμές της Μερκελ και του ΔΝΤ στο εξωτερικό. Και ας υποφέρει ο κόσμος εδώ απο τις καθυστερήσεις πληρωμών και  ας χτυπάνε κόκκινο οι υποχρεώσεις και η ζωή  χιλιάδων επενδυτών στα φωτοβολταϊκά ..εσύ μικρέ Έλληνα δεν τους ενδιαφέρεις.
Και ναι, αρνουμε να βαλω τον παραπλανητικό τίτλο στη συγκεκριμένη ανάρτηση , οτι τα φ/β ειναι παλι αυτα που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στις πληρωμές. Ποιες πληρωμές ; αυτές που δεν ειδε κανεις τους τον τελευταίο μισό χρόνο;
ΗΛΙΟΣ 

Τη μερίδα του λέοντος από το σύνολο των πληρωμών του ΛΑΓΗΕ πήραν στη διάρκεια του 2012 τα φωτοβολταϊκά σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του λειτουργού της αγοράς, ο οποίος μάλιστα προβλέπει ότι το 2013 η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο και οι ανάγκες για πληρωμές προς φβ θα φτάσουν στο 1,1 δις ευρώ.


Ειδικότερα σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ οι πληρωμές προς ΑΠΕ το 2012 διαμορφώθηκαν ως εξής: Το συνολικό ποσό των πληρωμών ΑΠΕ έφτασε το 1,061 δις ευρώ. Ανά τεχνολογία το ποσό αυτό μοιράστηκε στα αιολικά που έλαβαν 285 εκατ. ευρώ, στα φωτοβολταϊκά που έλαβαν 670 εκατ. ευρώ και στις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ που έλαβαν 105 εκατ. ευρώ. Από τις λοιπές τεχνολογίες οι μεγαλύτερες πληρωμές αφορούσαν στα μικρά υδροηλεκτρικά και ήταν 60 εκατ. ευρώ ενώ 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε μονάδες βιομάζας και 25 εκατ. ευρώ σε μονάδες ΣΗΘΥΑ.

Ως προς τις προβλέψεις για το 2013 ο ΛΑΓΗΕ έχει καταρτίσει δύο σενάρια διείσδυσης ΑΠΕ το χαμηλό και το υψηλό, που διαφοροποιούνται μεταξύ τους μόνο ως προς την διείσδυση των φωτοβολταϊκών. Έτσι για φέτος εκτιμάται ότι οι πληρωμές για ΑΠΕ θα είναι μεταξύ 1,605 και 1,679 δις ευρώ. Ως προς τις επιμέρους τεχνολογίες το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στα φωτοβολταϊκά τα οποία και θα λάβουν ανάλογα με τη διείσδυση 1,104 ή 1,18 δις ευρώ. Τα αιολικά εκτιμάται ότι θα πληρωθούν 303 εκατ. ευρώ ενώ οι άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ 196 εκατ. ευρώ. Η ανάλυση των πληρωμών για τις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ είναι : 66 εκατ. ευρώ για τα μικρά υδροηλεκτρικά, 34εκατ. ευρώ για βιομάζα, 27 εκατ. ευρώ για ΣΗΘΥΑ και 69 εκατ. ευρώ για κατανεμόμενη ΣΗΘΥΑ.

Έτσι όπως προκύπτει από την ανάλυση των εκτιμήσεων του λειτουργού της αγοράς οι πληρωμές για τα φωτοβολταϊκά θα αντιστοιχούν στο 70% του συνόλου των πληρωμών ενώ το 2012 αντιστοιχούσαν στο 63%. Όσο για το 2014 εκτιμάται ότι οι συνολικές πληρωμές για τις ΑΠΕ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο πλησιάζοντας τα 2 δις (1,879 δις) ευρώ.

ΤΕΛΟΣ ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ
Το πρόβλημα του ΛΑΓΗΕ φαίνεται από την ανάλυση του κομματιού των εσόδων που υπολείπεται των πληρωμών. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2012, το σύνολο των εσόδων του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ διαμορφώθηκε στα 919,34 εκατ. ευρώ όταν οι πληρωμές ήταν 1,061 δις.
 Η ανάλυση των εσόδων έχει ως εξής:

  • 182,31 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ημερήσια αγορά και τα έσοδα του ΛΑΓΗΕ,
  •  137,41 εκατ. από την εκκαθάριση των αποκλίσεων και τον ΑΔΜΗΕ, 
  • 336,90 εκατ. ευρώ από το ΕΤΜΕΑΡ, 
  • 48,3 εκατ. από το ειδικό τέλος λιγνίτη, 
  • 74,27 εκατ. από πωλήσεις δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, 
  • 16,04 εκατ. από το τέλος ΕΡΤ και 
  • 124,09 εκατ. από την έκτακτη εισφορά σε ΑΠΕ.


πηγη http://www.energypress.gr/news/ananeosimes-phges/LAGHE:-To-70-twn-plhrwmwn-gia-APE-to-2013-tha-afora-se-fwtoboltaika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ