Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΕΕ: ένα βήμα πιο κοντά στους δασμούς στα Κινέζικα πάνελ


Άλλος ένας "πονοκέφαλος" για όσους κάνουν τα εργα τους τώρα!! Αν μπουν οπως λενε αναδρομικα οι δασμοι  απο Φεβρουαριο Μαρτιο έχει να παει το κοστος κατασκευής φωτοβολταικών στα ύψη και εχει να πέσει πολύ γέλιο να πω; ξύλο να πω; 
Τουλάχιστον θα ισχύει  σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο η απόφαση  και μπορούμε να περιμένουμε οτι θα υπάρξει αντίδραση απο τα αλλα κράτη μέλη...

Απο Ethan Bilby, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Φεβ 20 (Reuters) -
 Tα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να γίνει καταγραφή των φωτοβολταϊκών πανελ

που προέρχονται απο την Κίνα. Αυτό δήλωσαν διπλωμάτες ως το τελευταίο βήμα πριν την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, μια αγορά που αγγίζει τα 21 δισ. ευρώ (28.080 εκατομμύρια δολάρια).

Η αγορά  φωτοβολταϊκών πανελ που γίνονται εισαγωγή είναι μεγάλη. Ειναι για την ακρίβεια ενα απο τας μεγαλύτερα τμήματα του εμπορίου που εχει ποτέ αντιμετωπίσει η επιτροπή. Οι πολιτικοί έχουν προειδοποιήσει για τις  εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, που ειναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος του εμπορίου φ/β πάνελ. Οι εντάσεις αυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν ακόμα και  σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Την Τετάρτη, σε μια τακτική συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ, δόθηκε η έγκριση για να καταγραφούν τα πανελ , (δήλωσαν οι πηγές).

Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να μπουν δασμοί αναδρομικά σε πανελ από την Κίνα και τις επιχειρήσεις του, εάν  διαπιστωθεί ότι πωλούνται πανελ σε χαμηλότερο κόστος απο το κόστος παραγωγής τους.

Οι διπλωματικές πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν αναφέρει πότε η εγγραφή θα ξεκινήσει.

Η Επιτροπή ξεκίνησε την έρευνα για τους δασμούς των κινεζικών ηλιακών συλλεκτών στην αγορά της ΕΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, και άλλη μια έρευνα το Νοέμβριο για τις παράνομες επιδοτήσεις που γίνονται στην κινα.

Και στις δύο περιπτώσεις, ολα ξεκίνησαν από μια καταγγελία από Ευρωπαϊκές εταιρείες φωτοβολταικών, με επικεφαλής την SolarWorld της Γερμανίας, η οποία ισχυρίζεται ότι υπέστη οικονομική ζημία που οφείλεται στα φθηνά κινέζικα φ/β πάνελ.

Οι Κινεζικές εταιρείες που πούλησαν  περίπου € 21 δισεκατομμύρια αξία φ/β συλλεκτών και εξαρτημάτων στην ΕΕ το 2011 - και αποτελούν περίπου το 60 τοις εκατό του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών του προϊόντος και περίπου 7 τοις εκατό του συνόλου των κινεζικών εξαγωγών προς την ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

Την Τρίτη, οι ευρωπαϊκοί ευκατάστατες φ/β είπαν ότι το 60 τοις εκατό των δασμών στα κινεζικά πάνελ θα μπορούσε να κοστίσει σε χάσιμο έως και 242.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα τριών ετών.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν χρειάζεται νόμιμα έγκριση απο τα κράτη μέλη για να διατάξουν την καταχώριση των φ/β πανελ, τίθεται θέμα κατά πόσο  αυτή θα έχει την υποστήριξη τους σε ενδεχόμενους δασμούς. 

πηγη http://www.reuters.com/article/2013/02/20/eu-china-solar-idUSL6N0BKF5B20130220

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ