Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

ΕΑΣ Αγρινίου: Προβλήματα στη χρηματοδοτηση αγροτών για φ/β

Θέλω και εγώ σχεδιο βελτίωσης!

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές και ειδικά οι πρώην καπνοπαραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας σχετικά με τις προεγκρίσεις Σχεδίων βελτίωσης καθώς και στα θέματα χρηματοδότησης επενδύσεων φ/β μέσω Leasing, αναφέρεται ενημερωτικό του σημείωμα η ΕΑΣ Αγρινίου. Ειδικότερα, στο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «παρότι προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς η δυνατότητα
χρηματοδότησης επενδύσεων που εντάσσονται στα Σχέδια βελτίωσης με την μορφή Leasing βάση προφορικών ενημερώσεων που είχαμε από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ - Ανταγωνιστικότητας αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ, επενδύσεις με τέτοια μορφή χρηματοδότησης κατά τον έλεγχο εκτέλεσης των επενδύσεων θα απορριφθούν με το αιτιολογικό πως ιδιοκτήτης της επένδυσης θεωρείται το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και ως εκ τούτου στην τιμολόγηση του έργου δεν αναφέρεται ο παραγωγός».

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα της ΕΑΣ Αγρινίου αναφέρει:
1. Προεγκρίσεις Σχεδίων βελτίωσης
Ως ΕΑΣ Αγρινίου υποβάλαμε 213 αιτήματα ένταξης στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης. Τα 183 εξ αυτών είναι πρώην καπνοπαραγωγών που παραμένουν ενεργοί αγρότες και προχώρησαν στην υποβολή Σχεδίων βελτίωσης, πέραν της βασικής ανάγκης να εκσυγχρονίσουν την εκμετάλλευση τους, και για να διασφαλίσουν την επιστροφή μέρους της παρακρατηθείσας επιδότησης 50% όπως προβλέπονταν και στα μέτρα για τους πρώην καπνοπαραγωγούς. Και ενώ έχει περάσει ένα χρόνος από τις 31/8/2011, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία που έπρεπε να υποβληθούν οι σχετικοί φάκελοι υποψηφιότητας, και παρά τις διαβεβαιώσεις πως τα αιτήματα αυτά θα εξετάζονταν σε πρώτη προτεραιότητα και πως θα ήταν άμεση η έκδοση των σχετικών προεγκρίσεων, έως και σήμερα έχουν λάβει προεγκρίσεις μόνο 60 πρώην καπνοπαραγωγοί.

2. Επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά στα πλαίσια των Σχεδίων βελτίωσης
Στα πλαίσια της προσπάθειας να βρεθούν τρόποι ώστε η απώλεια του 50% της επιδότησης των πρώην καπνοπαραγωγών να επιστραφεί στους ιδίους πολλοί πρώην καπνοπαραγωγοί του νομού μας προχώρησαν στην διαδικασία έγκρισης εγκατάστασης διασυνδεδεμένων Φ/Β βάση του Νόμου 3851/4-6-2010 αλλά και της παράλληλης επιδότησης τους από τα Σχέδια βελτίωσης.

Οι απεσταλμένες έως τώρα όμως προεγκρίσεις έρχονται να αναιρέσουν επί της ουσίας την προκήρυξη των Σχεδίων βελτίωσης που προέβλεπε την επιδότηση διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών, και επιπλέον τις μοριοδοτούσε, επιβάλλοντας τον όρο ότι θα πρέπει η σύμβαση σύνδεσης με την πρώην ΔΕΗ και πλέον ΔΕΔΔΗΕ να αφορά αυτοπαραγωγό.

Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως ακυρώνονται στην πράξη όλα τα αιτήματα για επιδότηση μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης διασυνδεδεμένων Φ/Β που υποβλήθηκαν.

Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο τρόπος ο οποίος περιγράφεται ότι θα πρέπει τεχνικά να γίνει η εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού αλλά και η διασύνδεση του με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να υπάρχει διασφάλιση ότι επιδοτήθηκε το μέρος που αφορά αυτοπαραγωγό, δεν προβλέπεται από κανένα νόμο που αφορά τις ΑΠΕ αλλά ούτε και προβλέπεται τεχνικά από το ΔΕΔΔΗΕ. Οπότε μιλάμε για μια εντελώς ανεδαφική και εκτός πραγματικότητας περιγραφή εγκατάστασης Φ/Β.
Θα πρέπει η σχετική αναφορά σε αυτοπαραγωγούς να εξαλειφθεί από τις προεγκρίσεις και να προχωρήσει η έγκριση των Σχεδίων βελτίωσης που εμπεριέχουν επενδύσεις σε διασυνδεδεμένα Φ/Β βάση των εγκεκριμένων μελετών ενεργειακών αναγκών.

3. Χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω Leasing
Παρότι προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς η δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων που εντάσσονται στα Σχέδια βελτίωσης με την μορφή Leasing βάση προφορικών ενημερώσεων που είχαμε από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ - Ανταγωνιστικότητας αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ, επενδύσεις με τέτοια μορφή χρηματοδότησης κατά τον έλεγχο εκτέλεσης των επενδύσεων θα απορριφθούν με το αιτιολογικό πως ιδιοκτήτης της επένδυσης θεωρείται το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και ως εκ τούτου στην τιμολόγηση του έργου δεν αναφέρεται ο παραγωγός.

Κάτι που θεωρούμε πως θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεπεραστεί με το να αναφέρεται στα τιμολόγια που εκδίδονται το έργο ποιού παραγωγού αφορά το εκάστοτε τιμολόγιο.
Ειδικότερα το συγκεκριμένο πρόβλημα διαβλέπουμε πως θα ανακύψει με τις επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά όπου το μεγαλύτερο των παραγωγών χρηματοδοτήθηκαν από την ΑΤΕ Leasing. Στην συγκεκριμένη όμως επένδυση το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της επένδυσης αποδεικνύεται πολύ εύκολα από τις υπογραφείσες συμβάσεις τόσο με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και με τον ΔΕΣΜΗΕ και επιπλέον αυτός που τιμολογεί για το ρεύμα που παράγει είναι ο εκάστοτε παραγωγός.
Οπότε θεωρούμε πως είναι εύκολα αποδεικτέο το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της επένδυσης.

http://www.energypress.gr/news/fwtoboltaika/EAS-Agrinioy:-Problhmata-sth-hrhmatodothsh-fwtoboltaikwn-mesw-Leasing

1 σχόλιο:

  1. Τα Σχέδια Βελτίωσης αφορούν στην επιδότηση πράξεων που σχετίζονται με τον εκσυχρονισμό της αγροτικής/κτηνοτροφικής παραγωγικής διαδικασίας. Συνεπώς, αν κάποιος αγρότης θέλει Φ/Β για να μειώσει το κόστος παραγωγής (αυτοπαραγωγός) μπορεί να το εντάξει και να επιδοτηθεί για αυτό. Αν, όμως, θέλει να πουλάει την παραγωγή (διασυνδεδεμένο) δεν μπορεί. Τοσο απλό και σαφές και γνωστό από την αρχή (πριν την υποβολη).
    Προφανώς, όμως, οι "εξυπνοι" στην ΕΑΣ Αγρινίου θα είπαν "ελά μωρέ,ποιος θα το πάρει χαμπάρι? Ας τα πάρουμε και από τις δύο μερίες και ας απαγορεύεται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ