Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Τραπεζες , κινητρα και αντικίνητρα με νομοθετική ρυθμιση εως Τελος Ιουλίου


Τώρα το ΥΠΕΚΑ παραδίδει δωρεαν Ειδικα μαθήματα : πως νομοθετουμε τη λαμογια και καταπατουμε  το υπογραφέν συμβόλαιο. Στοχος να μην μείνει καμμια επενδυση με οποιοδήποτε τροπο επικερδής! ΗΛΙΟΣ

Στη ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει οι «παλιοί» επενδυτές φωτοβολταϊκών από τις τράπεζες θα στηριχθεί, κατά κύριο λόγο, η εθελοντική αναθεώρηση των συμβάσεων για τα φωτοβολταϊκά, το περίφημο new deal, που θα νομοθετήσει το ΥΠΕΚΑ
προκειμένου να καταφέρει το μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ σε ορατό χρονικό ορίζοντα.

Το ΥΠΕΚΑ περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσει σε τελικές συζητήσεις με τις τράπεζες για μόνιμη λύση σε βάθος χρόνου. Οι επαφές και συζητήσεις με τις τράπεζες, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν δώσει και τα μεγαλύτερα ποσά σε δάνεια για την κατασκευή φωτοβολταϊκών, είχαν ξεκινήσει προ τριμήνου, στις αρχές Μαρτίου. Είχαν προχωρήσει σημαντικά, ωστόσο από τις τράπεζες ζητήθηκε να υπάρξει ένα «διάλειμμα» ώστε να τελειώσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγες μέρες, όταν θα τελειώσει και η αύξηση της Πειραιώς, θα επανεκκινήσει η διαδικασία, με το ΥΠΕΚΑ να ευελπιστεί ότι στις αρχές Ιουλίου θα μπορέσει να φέρει νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες είναι πλέον πολύ θετικές στο να υπάρξει επιμήκυνση, ελάφρυνση των δόσεων, αλλά και κάθε είδους ρύθμιση των δανείων, καθώς φοβούνται ότι, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ο κίνδυνος μαζικών «κόκκινων» δανείων από τους επενδυτές φωτοβολταϊκών είναι κάτι παραπάνω από ορατός.


Διευρυνση χρονου vs. Mειωμένης τιμής

Σε συνδυασμό με την τραπεζική ρύθμιση, η δεύτερη βασική παρέμβαση του new deal θα αφορά τη διεύρυνση του χρόνου των συμβάσεων, έναντι μείωσης της εγγυημένης τιμής. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανόν οι παραγωγοί να κληθούν να αποδεχθούν μια «λογική» μείωση του συνολικού εσόδου που θα είχαν με την «παλιά» υφιστάμενη σύμβαση. «Οι παραγωγοί, οι τράπεζες και ο ΛΑΓΗΕ είναι τρείς πλευρές ενός ισοσκελούς τριγώνου και για τη λύση του προβλήματος θα πρέπει να συμβάλλουν και οι τρείς πλευρές» δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας. Για το «κούρεμα» του εσόδου δεν θα υπάρξει οριζόντια απόφαση, αλλά θα συνυπολογίζονται βασικές παράμετροι των επενδύσεων όπως το ύψος της κλειδωμένης ταρίφας, ο χρόνος κατασκευής, το αν έχει πάρει επιδότηση από τον αναπτυξιακό, το κόστος του εξοπλισμού, ο χρόνος απόσβεσης κ.λπ. Ειδική κατηγορία αποτελούν εκείνοι που δεν έχουν τραπεζικό δανεισμό και έφτιαξαν τα πάρκα τους με ίδια κεφάλαια (είναι περίπου το 10% των επενδυτών).

Τα αντικινητρα
Εξυπακούεται ότι το new deal θα «καταργήσει» την σημερινή έκτακτη εισφορά, η οποία, ως έκτακτη, δεν θα μπορούσε να επιβληθεί στο σύνολο της διάρκειας της παλιάς σύμβασης.
Με δεδομένο ότι τα κίνητρα για την εθελοντική αλλαγή της σύμβασης δεν μπορεί να είναι και τόσο ελκυστικά όσο οι πολύ υψηλές ταρίφες που έχουν «κλειδώσει» με την υφιστάμενη σύμβαση οι επενδυτές, το κρίσιμο ερώτημα είναι ποια θα είναι τα πιθανά αντικίνητρα που θα υποχρεώσουν τους επενδυτές να προσυπογράψουν το new deal. Εξετάστηκε για παράδειγμα το ενδεχόμενο να πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι νέες συμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες κρίνεται ότι δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο και ότι θα «έπεφτε» στα δικαστήρια. Αντίθετα, φαίνεται ότι έχουν εκπονηθεί «φόρμουλες» για να επιβαρύνονται με κάποιου είδους εισφορά (όπως η έκτακτη αλλά με διαφορετική νομική βάση) οι συμβάσεις που δεν θα αναθεωρηθούν. Μελετώνται επίσης και κάποια άλλα αντικίνητρα που σχετίζονται με το ύψος της απορροφούμενης ενέργειας, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

 http://www.energypress.gr/news/Apo-tis-trapezes-pernaei-to-new-deal-twn-fwtoboltaikwn

18 σχόλια:

  1. Για να συζητήσουμε οτιδήποτε και για να αποφασίσουμε για οτιδήποτε, πρώτα θα μου πληρώσετε όσα μου χρωστάτε, προσαυξημένα με τους νόμιμους ανώτατους τόκους, και θα μου επιστρέψετε και την έκτακτη εισφορά που έδωσα όλους αυτούς τους μήνες. Ειδάλλως, θα πάω δικαστικώς για τα ψυχολογικά θέματα που δημιουργήστε σε εμένα και την οικογένεια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. arga h grhgora 8a thn paroume thn ektakth eisfora re file gia tous 15 mhnes..... kai ti me auto??? den vlepeis ti etimazoun oi an8rwpoi gia ta epomena xronia???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγγνώμη ρε παιδιά αλλά ποιός υπογράφει αυτό το άρθρο; Είναι των παιδιών του site ή αναδημοσιεύετε κάποιο άρθρο που βρήκατε στο ίντερνετ; Δεν μπορεί επίσημη κυβέρνηση να σκέφτεται το εξής: "Εξετάστηκε για παράδειγμα το ενδεχόμενο να πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι νέες συμβάσεις". Αυτό δεν το κάνει ούτε η μαφία, και δεν θέλω τώρα να λέτε πως μια κυβέρνηση είναι χειρότερη από μαφία...μπορεί να είναι τραγικοί αλλά επισήμως αποκλείεται να έκανε κάτι τέτοιο, άρα αυτός που υπογράφει το άρθρο από που το συμπέρανε, του το είπε κάποιος από το ΥΠΕΚΑ; Έλεος. Δεν γίνονται έτσι ωμά αυτά.
    Το ότι είναι αποτυχημένοι και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μειώσουν τις τιμές μας είναι γεγονός. Αυτό όμως δίνει την χαρά σε μερικούς ΑΡΔ να πουλάνε άρθρα με χίλια δυο υποθετικά σενάρια. Ας μην παρασυρόμαστε με ό,τι διαβάζουμε. Καλύτερα οι σύλλογοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ας έχουν έτοιμες τις αντιπροτάσεις τους γιατί στο φινάλε φινάλε χωρίς την συγκατάθεση ακόμα και του τελευταίου παραγωγού, καμία σύμβαση δεν πρόκειται να αλλάξει.
    Τα μάτια μας ανοιχτά και βλέπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Σ΄ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΛΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.
    ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ολα καλα παιδια ....εχουμε απολυτο δικιο...και εγω ποναω...διαβαζοντας ομως κ τα αλλα αρθρα βλεπω οτι τα ιδια γινονται κ στην Ισπανια κτλ.....την εχουμε ασχημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παπακυριακού Γιάννης10 Ιουνίου 2013 στις 11:55 μ.μ.

    Ο helios αναφέρει την πηγή του.Είναι αναδημοσίευση από το energypress.Εγώ έχω την εξής απορία...γιατί κόπτονται τόσο πολύ να βγεί τώρα αυτό το "εθελοντικό deal και όχι σε 1 ή 2 χρόνια που θα λήξει των περισσότέρων η έκτακτη εισφορά?
    Προσέξτε το σημείο του άρθρου "Αντίθετα, φαίνεται ότι έχουν εκπονηθεί «φόρμουλες» για να επιβαρύνονται με κάποιου είδους εισφορά (όπως η έκτακτη αλλά με διαφορετική νομική βάση"
    Γιατί χρειάζεται διαφορετική νομική βάση?Μήπως επειδή ξέρουνε οτι στο ΣΤΕ θα καταπέσει η έκτακτη?Μήπως αυτός είναι και ο λόγος που πήρε παράταση για Οκτώβριο η δίκη στο ΣΤΕ?

    "Μελετώνται επίσης και κάποια άλλα αντικίνητρα που σχετίζονται με το ύψος της απορροφούμενης ενέργειας, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις."
    Ας μου πει κάποιος στη σύμβαση μας ΠΟΥ λέει οτι έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν το ύψος της απορροφόμενης ενέργειας!!!!Γιατί το μόνο που προσωπικά έχω δει είναι οτι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο για όσο καιρό έχει κάποιο ΤΕΧΝΙΚΟ πρόβλημα το δίκτυο της ΔΕΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παπακυριακού Γιάννης10 Ιουνίου 2013 στις 11:58 μ.μ.

    και ίσως το πιο ΒΑΣΙΚΟ!Το άρθρο του energypress για άλλη μια φορά είναι ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ!
    Ειλικρινά είναι να απορεί κανείς πώς το συγκεκριμένο site δημοσιεύει τέτοια άρθρα.Τους το έχω επίσης γράψει και ΟΥΔΕΠΟΤΕ απάντησαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ Ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΠΑΝΤΗΣΗ 10/6 ΣΤΙΣ 11.58
    ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ, ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παπακυριακού Γιάννης11 Ιουνίου 2013 στις 7:40 π.μ.

    Μου το εξηγείς λίγο αυτό το τελευταίο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μάθαμε και για σένα απο παλαιότερη ανάρτηση.

      Διαγραφή
    2. Τι λες για τον ΓΙΑΝΝΗ ?

      Διαγραφή
  12. Διαβαζοντας την συμβαση βλεπω οτι " η παρουσα θα πρεπει να εναρμονιζεται με την εκαστοτε νομοθεσια και τον Κωδικα ...Ενεργειας". Ο Κωδικας αυτος ειναι δυο βιβλια απο εκαντοταδες σελιδες και εχει πολλες περιπτωσεις που μπορει να απορροφηθει συγκεκριμενη ενεργεια απο το δικτυο.

    Π.χ Ασφαλεια δικτυου, κοστος ενεργειας το οποιο θα επηρρεαζει τον καταναλωτη και το κοινωνικο χαρακτηρα του ρευματος.

    Βεβαια δεν μπορει να κανει διαχωρισμο σε "καλη" ενεργεια (υπογραφοντας νεο deal) και "κακη" ενεργεια.
    Βεβαια δεν βλεπω καπου ξεκαθαρα στην συμβαση την υποχρεωση να απορροφαται ολη η παραγωμενη ενεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ΥΠΕΚΑ διαρρέει οτι θα κλείσει ο ΛΑΓΗΕ !

    Εαν το κάνουν αυτό θα ξεσπάσει μεγαλύτερο σκάνδαλο από το ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και θα πάρουμε ότι πήραν και οι χαμένοι του χρηματιστηρίου! ένα κόπανο! Θα μας επιστρέψουν την έκατκτη εισφορά? Αν ναι σε πόσες δόσεις και σε πόσα χρόνια?Ποιος έχει να πληρώσει ΦΠΑ τριμήνου? Ποιος έχει να πληρώσει την εφορία? Δεν έχω άλλους πόρους εκτός από αυτή την επένδυση! Ενείς φταίμε που είδαμε το τυρί και αγνοήσαμε τη φάκα!! Τα φωτοβολταικά είναι χαμένη υπόθεση και το ξέρουμε όλοι!! Την πατήσαμε! Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε τα λεφτά μας γιατί απλώς δεν έχουν να μας πληρώσουν! Μια φούσκα ήταν να κινηθεί η αγορά να δουλέψουν οι μεγαλοεισαγωγικές κ.λ.π. Περαστικά μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ