Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

LDK : Oικονομική άβυσσος και Πτώχευση στη γωνία;

 Η LDK Solar ήταν καποτε νούμερο ενα στα έσοδα, σήμερα ομως παραμένει νουμερο ενα για το ύψος του χρέους της. Μεχρι και τον προηγούμενο μήνα αυτό που λέγονταν ήταν οτι ήταν "πολύ μεγάλη για να αποτύχει" και οτι "η κυβέρνηση θα την βοηθήσει". Ηταν το "αστερι" και η

 περηφάνεια του παρελθόντος. Μεγάλος εργοδότης και μεγάλες και εισφορές φόρων στην τοπική κοινωνία. Οπως ειναι λογικό η τοπική κυβέρνηση εχει στενούς δεσμούς με την εταιρία και την εχουν υποστηρίξει με δάνεια απο πολλές τραπεζες οπως οι CMBC, CCB, ABChina, CDB, ExIm-Bank, SPDB, BankComm, CMB-China, CEB-Bank κτλ. Το συνολικό χρεος τελος του Q1 2012 ηταν 3.4δΔις δολλάρια.

Αυτό που συνέβαινε ειναι οτι η κυβέρνηση δάνειζε χρήματα στην εταιρία , εχοντας ως εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, ελπίζοντας οτι οταν τα πραγματα πανε καλύτερα η εταιρία θα τους ξεχρεώσει.

Τα τελευταία νεα είναι οτι η τοπική κυβέρνηση εδωσε στην LDK 500 Εκ Γουάν, από  τα δικά της χρήματα , χρησιμοποιώντας αλλη μια φορά ως εγγύηση τα περουσιακά στοιχεία της εταιρίας. Στην κίνα, συνήθως οταν υπαρχει βοήθεια απο την κυβέρνηση σημαίνει οτι εχει κανονισθεί να παρει δάνειο η εταιρία απο μια τράπεζα. To οτι δανείστηκε η εταιρία απο την κυβέρνηση σημαίνει οτι η εταιρία ειναι σε δεινή κατάσταση και οτι καμμία τραπεζα δεν θέλει να της δώσει νεο δάνειο γιατι βλεπουν μεγάλο ρισκο!

Η LDK ειναι δύσκολο να διαπραγματευτεί καλύτερους ορους με ολες αυτές τις τραπεζες, ενώ παράλληλα συνεχίζει να εχει υψηλά λειτουργικά κοστη και να χρειάζεται νεο δανεισμό. Προσπαθεί να βρει και καποιον για συγχώνευση, αλλα ποια εταιρία θα θελήσει να μπει σε ενα τετοιο αγώνα πληρωμών των δανείων της? απίθανο να βρεθεί.

Τελικά τα 500 εκ γουαν απο την κυβέρνηση ισως να ειναι ικανά να δώσουν μερικούς μήνες ζωής στην LDK, αλλά η συνεχιζόμενη χασούρα της εταιρίας δεν θα μπορέσει να υποστηριχθεί περαιτέρω. Σύφωνα με τον αρθρογράφο  η πτώχευση ειναι αναπόφευκτη και μπορεί να συμβεί ακόμα και αρχες του 2013.


 Αρθρογράφος  Pierce Lee
 πηγη http://solarpvinvestor.com/spvi-news/261-bankruptcy-talk-surfaces-as-ldk-solar-drops-into-financial-abyss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ