Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Στον αποηχο της μεγαλύτερης εκθεσης...

Η μεγαλύτερη εκθεση φωτοβολταικών στον κοσμο INTERSOLAR που εγινε στο Μοναχο της Γερμανίας 13-15 Ioυνίου δεν ειχε καμμία σχέση με τις προηγούμενες φορές. Ήταν εμφανές οτι η αγορα εχει συρικνωθεί και πολλές εταιρίες αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τα νούμερα 
 Και βέβαια ειχε κοσμο, κοντα στους 60,000 επισκέπτες και
γύρω στους 1900 εκθετες. Σε σχέση ομως με πέρυσι η σύγκριση ειναι απογοητευτική!
Το 2011 οι επισκέπτες ήταν γύρω στις 80-100.000 και οι εκθετες κοντα στους 2300-2600! Εχουμε δηλαδή μια πτώση της ταξεως του 30-40% για τους επισκέπτες και 20%-30% για τους εκθετες.

Οι Εκθετες


Περπαταγες και πολλές αιθουσας είχαν αδεια περίπτερα. Απο τις 16 συνολικά αιθουσες ανοιξαν οι 15.  Και απο τις 15 ορισμένες ειχαν κενους χώρους!
Κάποιες εταιρίες φωτοβολταικών πανελ, φωτοβολταικών κυψελών, υπηρεσιών κτλ δεν ήρθαν. Πολλές εταιρίες ειχαν περιοριστεί σε λιγότερο εντυπωσιακούς χώρους (booth) απο αλλες χρονιές. Η πτωχευμένη qcells και solon ηταν εκεi, οπως και η scheuten που προσφατα εξαγοράστηκε (αν και με αλλαγμένο λογοτυπο).

Τα events και τα shows, τα προωθητικά δώρα ήταν περιορισμένα και υπήρχε μια διαχυτη ατμόσφαιρα οτι ειμαστε σε κρίση. Θλιψη.


Συζητήθηκαν.....


Θεματα προς συζήτηση και παρουσιασεις είχαν περισσότερο να κανουν με τροπους αποθήκευσης της ηλεκτρικης ενεργειας, αυτόνομα συστηματα , μεγαλα εργα, και ηλεκτροκίνηση!

Ακουσα οτι εγιναν και ενδιαφέρουσες συναντήσεις εταιριων  που αφορούσαν αναζήτηση κεφαλαίων και χρηματοδότησης. 


Ενδεικτικό πάντως της Παγκόσμιας κρισης ειναι οτι ακομα και οι Κινέζοι ήξεραν οτι εχουμε Εκλογές και ρωτούσαν ποιος ειναι ο πιθανός νικητής των εκλογών και αν θα μείνουμε στο ευρώ ή οχι!! 


ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 
Πηγές ειχαν αναφέρει οτι η εκθεση θα ειναι ενας δείκτης των συνθηκών αγορας για το Q3 2012. Τι καταλαβαν δεν ξερω.  Ακουσα και διαβασα οτι φέτος ήταν "ποιοτικοί" οι επισκέπτες! (λες και ακουω τα Ελληνικά ΜΜΕ να μιλάνε για την κριση "χρεους")

Το σιγουρο ειναι οτι η ολη εικόνα μοιάζει ως καθρέφτης της οικονομικής κατάστασης  της παγκόσμιας αγοράς. Είναι εμφανές οτι δεν τελειώσαμε ακόμα με τα ασχημα νεα. 


Του χρόνου θα ειναι ακόμα λιγότερες εταιρίες... στην εκθεση. Λαμβανοντας υποψιν και τις τελευταίες φήμες οτι θα πεσουν σημαντικά και αλλο οι τιμές, ειναι να αναρωτιέται κανείς ποσες εταιρίες θα αντέξουν με τοσο χαμηλά περιθώρια κέρδους και για πόσο καιρό. 

Οι πτωχεύσεις θα αυξηθούν και οι ισχυρότεροι σε χρήμα (cash flow) θα επικρατήσουν.
(τι παραξενο εε;)

4 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι πως ανέβηκες στην έκθεση, αν κρίνω & από τις μειμένες δημοσιεύσεις σου εκείνες τις ημερες ;)
    Επειδή πήγα & εγώ & όχι για πρώτη φορά, θα σου πω πως συμφωνώ απόλυτα για την εμφανέστατη πτώση της έκθεσης.
    Ειδικά αν κάποιος είχε ξαναπάει, ή έστω είχε επισκεφθεί άλλες μεγάλες εξειδικευμένες εκθέσεις στο εξωτερικό, το έβλεπε εύκολα.
    Το κακό από εκεί & πέρα για την Ελληνική πραγματικότητα πολλαπλασιάζεται, συνδυάζοντας την παγκόσμια, τη φωτοβολταϊκή & την Ελληνική κρίση.
    Περιμένω να δω την παρακμή αυτή & στις δικές μας εκθέσεις, το φθινόπωρο, από πλευράς εκθετών, επισκεπτών, κόστους κλπ.
    Για να μην τα μαυρίζουμε όμως όλα, κάτι θετικό έχει πάρει το αυτί μου για την Ελληνική αγορά, αλλά δεν το έχω ακόμα επιβεβαιωμένο. Μόλις το έχω θα το γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξερω ανα θα φανει η πτώση και στις εκθεσεις στην Ελλαδα, δεδομενου οτι τώρα εχει αρχίσει ο κοσμος να βάζει και ειμαστε σε αυξηση οσον αφορα τον αριθμο των εγκαταστάσεων. Οσον αφορα τις εταιριες κρατιουνται ακομη! Ιδωμεν...

      Με τρωει να σε ρωτήσω τι αφορουν τα καλα νεα, αλλα κρατιέμαι!
      Ανυπομονω να ακουσω....

      :)

      Διαγραφή
  2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΤΗΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΠΕΡΙΠΟΥ 500Μ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΚΕΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ? ΕΑΝ ΝΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ? ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΟΥΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορουσες να βαλεις αν το κτημα αυτο δεν εχει δεντρα και κυριως αν τα κτηματα των γειτονων και κυριως των νοτιων γειτονων δεν εχουν δεντρα η κατι αλλο που να προκαλει σκια στο δικο σου κτημα. Η εγκατεστημενη ισχυς που θα προεκυπτε θα ηταν περιπου 40 KW και θα σου φερει εισοδημα περιπου 15000 το χρονο. Το κοστος της εκαταστασης θα ειναι 60000 περιπου. Μπορει να σου ζητησουν και 90000 ευρω αλλα να μη τα δεχθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ