Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Μέτρα σε ΑΠΕ χωρίς ταμπου!

Ειναι να φοβάσαι!  
Την άμεση λήψη «πακέτου» μέτρων μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην ενεργειακή αγορά προανήγγειλε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος σημείωσε ότι στόχος είναι, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, να αποφευχθεί η αύξηση των
τιμολογίων της ΔΕΗ. Φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο για την αύξηση του Τέλους ΑΠΕ, η οποία θεωρείται δύσκολο να αποφευχθεί, παρότι δεν θα είναι στα επίπεδα που έχει ζητήσει ο ΛΑΓΗΕ.

ΑΠΕ
Μεταξύ των μέτρων για τον εξορθολογισμό της αγοράς, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται μειώσεις στις εγγυημένες τιμές της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ ακόμα και παρεμβάσεις στα όσα ισχύουν για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν "ταμπού" και ότι όλα είναι πάνω στο τραπέζι.
 "Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και για να επιβιώσει η αγορά χρειάζονται νέες λύσεις με αντικειμενικές κινήσεις προς όλους. Το ζήτημα είναι ότι η αγορά πρέπει να επιβιώσει", τόνισε. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι οποιες αποφάσεις, αφενός μεν θα ληφθούν μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, αφετέρου, δε, δεν θα είναι τέτοιες που να δημιουργήσουν αντιαναπτυξιακό και αντιεπενδυτικό κλίμα. Από τα θέματα που είναι "πάνω στο τραπέζι" είναι και εκείνο του τρόπου υπολογισμού του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που καλείται να καλύψει το Τέλος ΑΠΕ. "Όλα ξεκινάνε από τις παραδοχές που κάνεις, εάν αλλάξουν οι παραδοχές, αλλάζουν πράγματι και τα νούμερα" είπε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στις επανειλημένες προτάσεις των φορέων ΑΠΕ για διόρθωση των στρεβλώσεων στον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος που δημιουργούν οι πληρωμές στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Αποφορολόγηση
Πέραν από τη μείωση των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ, ο κ. Παπαγεωργίου προανήγγειλε μείωση των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, και κυρίως της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας, αλλά και των δημοτικών τελών. Βεβαίως αυτές οι κινήσεις είναι αντικείμενο συζήτησης με το υπουργείο Οικονομικών και είναι άγνωστο το που θα καταλήξουν. Οι κινήσεις αυτές συνδυάζονται και με την κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος, από 1-1-2013 πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΗ και οι λοιποί ηλεκτροπαραγωγοί θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα για κάθε τόνο διοξειδίου που εκπέμπουν. Η πρόσθετη επιβάρυνση για τους καταναλωτές που προκύπτει από αυτόν τον παράγοντα θεωρείται ότι μπορεί να αντισταθμίσει τα έσοδα από τις αναγκαίες μειώσεις της φορολογίας στους λογαριασμούς.
Χρονοδιάγραμμα
Παράλληλα, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι το Φθινόπωρο θα υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις για αλλαγές στη δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διορθωθούν τα στοιχεία που διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργούν.
Σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος, το υπουργείο σκοπεύει να λάβει άμεσα, μέχρι το τέλος Ιουλίου, τις αποφάσεις για τη ρευστότητα που δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, στη συνέχεια να φέρει στη Βουλή, όταν αυτό γίνει εφικτό από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τις νομοθετικές ρυθμίσεις που χρειάζονται και, τέλος, να ολοκληρώσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού μέσα στους επόμενους 4 - 5 μήνες. "Εδώ είμαστε για να ελέγξετε τη εφαρμογή των όσων λέμε" τόνισε ο υφυπουργός.

Ανοίγουν οι λιγνίτες
Εξάλλου, σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα και Ελασσόνα, κάτι που απέκλειε η προηγούμενη ηγεσία. Επίσης, θα επιδιωχθεί να επιταχυνθεί ο διαγωνισμός για το ορυχείο της Βεύης στη Φλώρινας, που εκκρεμεί για περισσότερα από έξι χρόνια. Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον τρόπο εφαρμογής των προβλέψεων του μνημονίου για πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος (στο οποίο εντάσσεται η προοπτική πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) και για διασύνδεση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με τις τιμές χονδρικής που διαμορφώνονται στην αγορά.

Αποκρατικοποιήσεις
Όσον αφορά τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι το τίμημα δεν θα είναι το μοναδικό κριτήριο άλλα θα πρέπει να πληρούνται και ποιοτικά κριτήρια, όπως η εξυπηρέτηση της στρατηγικής και των συμφερόντων της χώρας και της ενεργειακής αγοράς. Η άποψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία εμπλέκεται ως γνωστόν με την ευρύτερη στρατηγική της χώρας στον τομέα των ενεργειακών οδεύσεων.

TAP
Ο κ. Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε, τέλος, ότι η κοινοπραξία του αγωγού TAP επιζητά την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να αποσπάσει τη μεταφορά του αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Όπως όμως επισήμανε ο υφυπουργός, η υποστήριξη αυτή δεν μπορεί να δοθεί εάν δεν ικανοποιούνται οι στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας και άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να συμμετάσχει και η ΔΕΠΑ στην κοινοπραξία αυτή.

πηγη  http://www.energypress.gr/news/Amesa-metra-gia-thn-agora-energeias-mesa-ston-Ioylio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ