Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τι διαφορά μπορεί να κανει ένας χρόνος στα φωτοβολταικα;

Πηγη: Reuters

Τέλη του 2010, τα φωτοβολταικα πανελ από τους κατασκευαστές ειχαν ξεπουληθεί, και η Γερμανία κατέγραφε αριθμό ρεκόρ καθαρών ενεργειακών συστημάτων και οι νεες αγορές ειχαν μια σταθερή αναπτυξη.

Σήμερα , που οι επιδοτήσεις εχουν "φαγωθεί"στη Γερμανία και Ιταλία , τις δυο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, και η ζήτηση εχει
 μειωθεί, η αγορά έχει πλεονασμα των φωτοβολταικών πανελ. Το αποτέλεσμα ήταν σε ενα χρόνο από το 2010 εως το 2011 οι τιμες να εχουν πεσει 30% κάτω.

Αυτό οπως εχουμε πει, ειναι καλή εκ πρώτης ειδηση για τους καταναλωτές και τους διανομείς. Οι κατασκευαστές όμως, που είναι ουκ ολίγοι, εχουν δεί τα περιθώρια κέρδους τους να συρρικώνονται και τις τιμές των μετοχών τους να κατρακυλούν.

Μερικές εταιρίες εχουν ήδη χρεωκοπήσει (solyndra κτλ) και περισσότερες απο 1200 εταιρίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη για ενα μερίδιο στην αγορά. Αναλυτές της αγοράς επισημένουν οτι οι πιο αδύναμες επιχειρήσεις θα διαχωριστούν από τις υπόλοιπες και οι τιμες στην ηλιακή ενέργεια σύντομα θα είναι ισότιμη με την ηλεκτρικη ενεργεια που παραγεται απο ορυκτά καύσιμα.

ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ
Η ζημιά στα περιθώρια κέρδους και τις τιμές μετοχών ήταν μεγάλη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε οτι η First solar, είδε τις τιμές των μετοχών να πέφτουν 57% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ από την πλευρά των κινέζων η Suntech, Τrina και Υingli, εχουν πεσει 70% και 60% σε σχεση με πέρυσι.

H Q-cells παλεύει τώρα να καλύψει τις χρηματοδοτικές αναγκες της ενώ οι SOLON, Conergy  εχουν εξαναγκαστεί σε αναδιαρθρώσεις.

Κάποιοι κριτικοί λένε οτι η Γερμανικη βιομηχανία βασίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα σε υψηλές επιοδτήσεις και βρέθηκαν προ εκπλήξεως οταν η Γερμανική κυβέρνηση μείωσε την στήριξη και τις ταρίφες για να γίνει η βιομηχανία πιο αποδοτική.
Αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό η κίνηση της Ιταλίας να μειώσει τις επιδοτήσεις που εκανε περισσότερο ζημιά στη ζήτηση και συνετέλεσε στην απότομη αύξηση των αποθεμάτων στους κατασκευαστές.

Οι οποιοι κατασκευαστές για να μειώσουν τα αποθέματα τους και να αυξήσουν το ρευστό , αρχισαν επιθετική πώληση του πλεονάζοντος εμπορεύματος από τον Μαιο του 2011, ακολούθως τον Ιούνιο, Ιούλιο, κτλ οδηγώντες τις τιμές κάτω.

Και που έπεσαν οι τιμές όμως η αύξηση στην κατανάλωση δεν είναι η αναμενόμενη. Όπως λένε μάλιστα είναι πιθανό να παραμείνει ίδια και το δεύτερο τρίμηνο του 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ