Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ: Διευκρινίσεις από Αρχιεπισκοπή


Επιστολή στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με την οποία απαντά σε πρόσφατο δημοσίευμα  με τίτλο «Εγκληματική η εμμονή της Εκκλησίας - Οχι σε πάρκο φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη» απέστειλε ο διευθυντής του γραφείου Επικοινωνίας, Τύπου και Ενημέρωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με το σχέδιο της Αρχιεπισκοπής για κατασκευή φωτοβολταϊκού παρκου στο Πεντελικό Όρος.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω δημοσίευμα τονίζονταν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν
από μια ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδιών της εκκλησίας ενώ το WWF Ελλας, οι απόψεις του οποίου φιλοξενούνταν στο δημοσίευμα, αμφισβητούσε ακόμη και τη νομιμότητα του σχεδίου.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή της Αρχιεπισκοπής διευκρινίζει:
«Το όλον σχέδιο δεν αποσκοπεί στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό Όρος, αλλά αποτελεί ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη παρέμβαση για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος με την οργανωμένη και επιστημονικά σχεδιασμένη άμεση αναδάσωση περιβαλλοντικά κατεστραμμένων καμένων εκτάσεων, που εδώ και πολλά χρόνια θυμίζουν κυριολεκτικά, σε όποιον κάνει τον κόπο να τις επισκεφθεί, κρανίου τόπο».

«Η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί, βεβαίως, πόρους και όχι απλά ευχές για την εξεύρεσή τους ή λόγους έμπλεους ευαισθησίας, που, όμως, δεν παράγουν αποτελέσματα. Η παράλληλη ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάσπαρτες βραχώδεις και άγονες περιοχές έκτασης μόλις 3.500 στρεμμάτων, σε συνολική ενιαία έκταση 23.740 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Ι.Μ. Πεντέλης, αυτή την πραγματική ανάγκη υπηρετεί. Δηλαδή τη στήριξη της αισθητικής και περιβαλλοντικής αποκατάστασης του κατεστραμμένου χώρου και την αειφορική διαχείριση της γης, που οδηγεί στην αναγέννηση ενός περιαστικού δασικού πάρκου, με την παράλληλη παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, κοντά στο κυριότερο κέντρο κατανάλωσης της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη»

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και με δεδομένη την περιβαλλοντική της ευαισθησία, αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών και στοχεύει στην αξιοποίηση τμήματος της περιουσίας της, προκειμένου να υπηρετήσει πρωτίστως τον άνθρωπο, το λαό, το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Και με όλες της τις δυνάμεις θα προσπαθήσει να κάνει πράξη ένα έργο βιώσιμης και πράσινης προοπτικής, που θα ωφελήσει τις μελλοντικές γενιές».
Από την πλευρά του ο συντάκτης του άρθρου υπενθυμίζει ότι το WWF-Ελλάς, στοιχεία του οποίου φιλοξενήθηκαν στο ρεπορτάζ, διαφωνεί, διά στόματος Θεοδότας Νάντσου, «με το συγκεκριμένο έργο, διότι η Πεντέλη είναι ένα βουνό, που πρέπει μόνο να προστατευτεί, και χώροι για ανάπτυξη υπάρχουν πολλοί».

Για λογαριασμό του WWF, η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης, τονίζει, στις θέσεις που παρέθεσε ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής:
«Κατ' αρχήν, η λογική "χτίζω ένα κομμάτι βουνού, για να φυτέψω το υπόλοιπο", είναι στρεβλή. Ειδικά, όταν πρόκειται για περιοχή που προστατεύεται νομικά. Δεύτερον, η Αρχιεπισκοπή δεν μας λέει ακριβώς σε ποιο τμήμα του βουνού βρίσκεται η έκταση ιδιοκτησίας της και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο προεδρικό διάταγμα προστασίας της Πεντέλης. Γιατί, όταν κάποιος ζητάει μείωση του καθεστώτος προστασίας ενός τόσο πολύπαθου βουνού, ώστε να κάνει επένδυση, τότε μόνο για οικολογική ενέργεια δεν μπορούμε να μιλάμε. Το πρόβλημα της Πεντέλης δεν είναι η αναδάσωση. Το πρόβλημα της Πεντέλης είναι ότι δεν την αφήνουμε ήσυχη να αναδασωθεί φυσικά και να αναγεννηθεί ως οικοσύστημα».

 ΠΗΓΗ ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ