Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Κατηγορώ τον ΔΕΣΜΗΕ




Βραχνάς έχει γίνει για όλους τους εμπλεκόμενους στην ενεργειακή αγορά, θεσμικούς και μη,το έλλειμμα των €180 εκατομμυρίων περίπου και κυρίως η ασφυξία ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, από συμβατικούς σταθμούς και ΑΠΕ.

Όπως αναφέρουν στο euro2day, ενεργειακοί παράγοντες, το μέγιστο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι,
κυρίως,η επιδεινούμενη συνεχώς ρευστότητα του Διαχειριστή.

Η κατάσταση έγινε έως και δραματική, ιδίως μετά την αλλαγή στάσης της ΔΕΗ, η οποία, συμψηφίζει τις απαιτήσεις που έχει από το ΔΕΣΜΗΕ με την ιδιότητα του παραγωγού, έναντι των οφειλών της με την ιδιότητα του προμηθευτή.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στερείται ο ΔΕΣΜΗΕ την ρευστότητα που προσέφερε στους λογαριασμούς τουτο χρονικό περιθώριο που μεσολαβούσε μεταξύ των δύο πληρωμών. Δηλαδή μεταξύ των εισπράξεων από τη ΔΕΗ«προμήθειας» και πληρωμών στους παραγωγούς (ΔΕΗ παραγωγός και ανεξάρτητοι παραγωγοί).
Οι άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι η αλλαγή στάσης της ΔΕΗ συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας, με την οποία ορίζεται σαφώς η διαδικασία εκκαθάρισης πληρωμών, για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειαςπου προσφέρθηκαν στο σύστημα και για αυτές που οι προμηθευτές αγόρασαν από το σύστημα προκειμένου να τις πουλήσουν στους καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι τεράστιο.Η έλλειψη ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ δημιουργεί ασφυξία στους ανεξάρτητους παραγωγούς, που δεν έχουν πρόσβαση στις ταμειακές ροές που προσφέρουν οι πωλήσεις λιανικής. Επιδεινώνεται δε ακόμη περισσότερο,με τις ανάγκες που προκαλούν τα ελλείμματα στις πληρωμές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ και συνδέονται με το τέλος που επιβάλλεται επί των λογαριασμών ηλεκτρικού.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συμβατική παραγωγή, ήδη ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων παραγωγών που εκπροσωπεί πάνω από 2.500 μεγαβάτ ισχύος, διαμαρτύρεται στο υπουργείο που επιτρέπει στο ΔΕΣΜΗΕ να ανέχεται αυτή τη συμπεριφορά της ΔΕΗ. Θεωρεί δηλαδή ότι η όποια ζημία, που είναι απόρροια της συγκυρίας, πρέπει να κατανεμηθεί ισομερώς σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά και όχι μόνο στους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Ήδη στο τέλος Σεπτεμβρίου οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΔΕΣΜΗΕ προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς ξεπερνούσαν τα60 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι πολύ υψηλότερες. Το γεγονός προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι τα ποσά που τους οφείλει ο ΔΕΣΜΗΕ, τα χρησιμοποιεί στην ουσία ως κεφάλαιο κίνησηςκαι προκαλεί τεράστιες δυσκολίες για την κάλυψη των υποχρεώσεών έναντι των προμηθευτών καυσίμου (φυσικό αέριο), μεταξύ των οποίων και στη ΔΕΠΑ. Μάλιστα από όσο γνωρίζει το euro2day, η τελευταία έχει αποστείλει και αυτή έγγραφο στο υπουργείο ΠΕΚΑ επισημαίνοντας το πρόβλημα των καθυστερημένων πληρωμών, καθώς και αυτή αντιμετωπίζει δυσχέρειες στην ικανοποίηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές της.

Τέλος ΑΠΕ
Σε ό,τι αφορά στο τέλος ΑΠΕ, που αποτελεί ένα από τα σκέλη του προβλήματος, ο ΔΕΣΜΗΕ έχει ζητήσει να αυξηθεί κατά 7,61 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του euro2day, στο έγγραφο που απέστειλε προς το υπουργείο, εκτιμά ότι η αύξηση αυτή δεν θα επαρκέσει και θα απαιτηθεί ακόμη μεγαλύτερη μέσα στο 2012, αναλόγως με το ρυθμό ένταξης νέων μονάδων ΑΠΕ και ιδίως φωτοβολταϊκών.

Παρόμοιες προτάσεις, μόνο ανατριχίλα μπορούν να προκαλέσουν στους επιτελείς του υπουργείου,καθώς από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να ισχύσουν νέα αυξημένα τιμολόγιαγια τις ανταγωνιστικές χρεώσεις στο ηλεκτρικό (ενέργεια).

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση, ενώ η «ανάσα» που θα έπαιρνε ο λογαριασμός ΑΠΕ του ΔΕΣΜΗΕ με την ενίσχυσή του από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, δείχνει ότι εγκαταλείφθηκε, μετά την άρνηση του μέχρι πρόσφατα αρμόδιου υπουργού να συναινέσει.

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο πρότασης, βασικό στοιχείο του οποίου είναι η κάλυψη των τρεχουσών αναγκών (ρευστότητα) του ΔΕΣΜΗΕ, ώστε σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να μην αυξάνεται το έλλειμμα των 184 εκατομμυρίων.

Έτσι, εισηγείται την μεσοσταθμική αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 2 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες σε 3 ευρώ (στην υψηλή τάση θα διαμορφώνεται σε περίπου 1,30 ευρώ) από την 1η Ιανουαρίου και για τους επόμενους 3-4 μήνες.

Στο διάστημα αυτό θα υπάρξει δυνατότητα να αναζητηθούν οι μόνιμοι εναλλακτικοί πόροι για την ενίσχυση του λογαριασμού ΑΠΕ, χωρίς την πίεση του ελλείμματος, το οποίο θα μπορεί να μηδενιστεί σε βάθος δύο χρόνων και όχι ενός, όπως προτείνει ο ΔΕΣΜΗΕ.
ΠΗΓΗ ENRGIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιασε , πες τη γνωμη σου, τι περιμενεις;;
Ισως ολοι μαθουμε κατι ...

Οποια σχόλια ειναι υβριστικά θα κοβονται, όπως επίσης οσα σχόλια δεν συμβάλουν στην συζήτηση και ενημέρωση. Ευχαριστώ